Yeni Normal Dönemde Yüz Yüze Eğitim

Yeni Normal Düzende Yüz Yüze Eğitim
Fotoğraf: note thanunUnsplash

Yeni normal dönemde yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlıyor. Okula başlama süreci, hem çocuklar hem de ebeveynler için birçok duyguyu barındırır. Mutluluk, heyecan, kaygı, korku ve merak yoğunlukla yaşanan duygulardandır. Bu yıl başlayacağımız eğitim öğretim sürecine, diğer yıllara kıyasla ayrı bir önem göstermemiz gerekmektedir. Yaklaşık iki senedir uzaktan eğitim gören çocukların okula yüz yüze devam etme süreci birçok alanda zorlanmaları beraberinde getirebilir.

Çocuklarımızın uzaktan eğitimden yüz yüze eğitime geçiş sürecinde sosyal, duygusal ve akademik alanlarda zorlanmaları olasıdır. Bununla beraber psikolojik sağlamlığı yüksek olan çocuklar bu sorunları daha kolay bir şekilde aşabilir. Okula dönüş sürecinde her çocuğun tepkisi farklı olacaktır. Kimi çocuklar uzun süre uzak kalmaları sebebiyle okula gitme konusunda kaygı duyarken kimi çocuklar ise okula karşı özlem duygusuyla beraber kolayca uyum sağlayabilirler.

Yapılan birçok araştırma pandemi sürecinde çocuklarda kaygı bozuklukları ve depresyon gibi psikolojik sorunların arttığını göstermektedir. Çocuklarda ortaya çıkan veya artan bu psikolojik sorunlar akademik başarılarının da olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabilmektedir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda yeni normal döneminde ruh sağlığı çalışanlarına duyulan ihtiyacın arttığı görülmektedir.

Yeni Normal Düzende Yüz Yüze Eğitim
Fotoğraf: javier truebaUnsplash

Çocuğunuza Bu Süreçte Nasıl Destek Olabilirsiniz?

  • Çocuğunuzun duygularını kabul edin ve empatik tepkiler verin.

Çocuğunuz okula gitmek istemediğinde ona mantıklı açıklamalar yapmak yerine duygularını yansıtın. Çocukların duygusal alanla ilgili yaşadıkları beyinlerinin sağ lobunun yoğun olarak çalışmasına sebep olur. Bu süreçte yapılan bilişsel yönlü açıklamalar ise çocuğunuzun beyninin sol lobunu aktive eder. Çocuğunuzun ihtiyacı olan şey beyninin sağ lobunun (duygusal tarafın) aktifleştirilmesidir. “Biliyorum okula gitmekten kaygılanıyorsun. Bu kaygın üzerine konuşmaya ne dersin?” şeklinde konuşmaya davet etmeniz kuracağınız sağlıklı iletişimin başlangıcı olacaktır.

  • Pandemi süreci ile ilgili olağandışı tepkilerden kaçının.

Pandemi süreci, yeni eğitim-öğretim yılında da sosyal hayatı etkilemeye devam edecek. Bu süreçte çocuklara, abartılı açıklamalardan kaçınarak maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarından bahsedilmesi yerinde bir tutum olacaktır. Yaşlarına uygun sosyal ihtiyaçlarının karşılanmaması sonucu duygusal kalkanları zayıflamış bulunan çocuklar, zihinsel tehditlere karşı her zamankinden daha korunmasız olabilirler. Yapılacak gereksiz açıklamalar çeşitli kaygı bozuklukları veya obsesyonların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

  • Sosyal beceri ve duygu çalışmaları yapın.

Pandemi sürecinde okula gidemeyen ve arkadaşlarıyla vakit geçiremeyen çocukların sosyal becerileri zayıflamış olabilir. Evinizde çocuğunuzla beraber sosyal beceri çalışmaları yapmanız diğer alanlarda da kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Yaptığınız duygu çalışmaları duygularının farkına varmasını ve daha rahat bir şekilde ifade etmesini sağlar.

Yeni Normal Düzende Yüz Yüze Eğitim
Fotoğraf: Ben WhiteUnsplash
  • Belirsizliğe karşı tolerans göstermelerine yardımcı olun.

“Belirsizlik en kötü ihtimalden daha acı vericiydi.” diyor Dostoyevski. Yetişkinler için olduğu gibi çocuklar için de zorlayıcı bir duygu olabilir belirsizlik. Çocuklarınız pandemi sürecinin ne zaman biteceğine dair sorular sorabilir, açıklamalar isteyebilir. Bu sorulara mümkün olduğu kadar açık cevaplar vermelisiniz. Belirsizlik duygusundan rahatsız olduğunu bildiğiniz ve bu duygunun kimi zaman kendisiyle olabileceği üzerine konuşabilirsiniz.

  • Akademik olarak zorlanılan alanlarda eğitsel destek alın.

Çocuğun uzaktan eğitimde eksik kaldığı dersler konusunda destek alması hem akademik hayatına hem de özgüvenine olumlu katkı sağlayacaktır. Eksiklerini telafi etmesi o seneki derslerinde ve sosyal ilişkilerinde başarısını artıracaktır.

  • Ekranı kontrollü kullanmasını sağlayın.

Uzaktan eğitim ve tam kapanma süreçleriyle beraber çocukların ekran (tablet, telefon, bilgisayar, televizyon…) kullanım süreleri arttı. Derse katılmak için açılan ekran, dersin ardından oyun alanına dönüştüğü için çocukların ekran süreleri öngörülenin üzerine çıktı. Uzayan ekran kullanımı çocuklarda alışkanlık haline gelebilir. Bu konuda yaşadığınız sorunları sağlıklı sınırlar koyarak aşabilirsiniz.

  • Yoğun kaygı yaşayan çocuklarınız için profesyonel destek alın.

Çocuğunuzun kaygılarıyla baş edemediğini fark ettiyseniz, alanın uzmanından profesyonel destek almanız gerekir. Özellikle pandemi sürecinde profesyonel psikolojik desteğin giderek önem kazanan bir ihtiyaç olduğu göz önünde bulundurulmalı, erken dönemde alınan desteğin önemli faydalar elde ettiği unutulmamalıdır.

Online Eğitim Ebeveynleri Yordu başlıklı yazıma ve sitedeki diğer yazılarıma buradan ulaşabilir, psikolojiye dair farklı konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hatice Kübra Durlanık

Hatice Kübra DURLANIK. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde 2015 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Aile Danışmanlığı alanında tamamladı ve 2019 yılında tezini teslim etti. Bireysel psikolojik danışma ve aile danışmanlığı alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir