Online Eğitim Ebeveynleri Yordu

Online Eğitim Ebeveynleri Yordu
Online Eğitim Fotoğraf: August de Richelieu –Pexels


Online Eğitim, anne babaları yordu. Covid-19 salgını toplumdaki çoğu sistem üzerinde farklı bir etki bıraktı. Pandemi sürecinden en çok etkilenen alanlardan biri de eğitim oldu. Öğrenciler arkadaşlarından ve okullarından uzak kaldı, yeni normlara ve online eğitimlere uyum sağlamakta zorlandı. Dışarıda yaptıkları faaliyetleri devam ettiremedi.

Ebeveynler de bu süreçte oldukça güçlük çektiler. Çocuklarının eğitim süreçlerini yakından takip ettiler. Yeri geldi çocuklarının sorumluluklarını gereğinden fazla yüklendiler. Dijital mecralara ihtiyaçları olmakla birlikte çocuklarını sanal âlemin olumsuz etkilerinden korumak istediler.

Yeni eğitim modeline geçilmesi, dünya ve ülke çapındaki değişikliklerle birlikte çocukların günlük rutinlerinin değişmesi ve sosyal ilişkilerinin kısıtlanmasından dolayı ebeveynlerin ve çocukların kaygı seviyeleri yükseldi. Bu durum kimi çocukların yeni koşullara uyum sağlamalarını zorlaştırdı, motivasyonlarını düşürdü, potansiyellerinin ve başarılarının ortaya çıkmasına engel oldu.

Online Eğitim.  Bram Naus - Unsplash
Fotoğraf: Bram NausUnsplash

Online Eğitime Offline Öğrenciler

Öğretmenlerimiz de bu dönemde oldukça güçlük çektiler. Online derslerde öğrencilerin derse katılım sürecini kontrol etmekte zorlandılar. Çevrimiçi olan kimi öğrencilerin ders dışı faaliyetlerle ilgilendiklerini fark ettiler fakat takip edemediler. Ders sürecinde online olan çocukların akılları offline idi.

Ruh sağlığımız ne kadar önemli?

Pandemi sürecinde evlere kapandık, dışarıya maskesiz çıkmadık, hijyenimize dikkat ettik, sevdiklerimizle aramıza sosyal mesafe koyduk, sağlığımıza ayrı bir önem gösterdik ve bütün bunları çocuklarımızdan da bekledik.

Çocuğumuzun nereye temas ettiğine, ellerini yıkayıp yıkamadığına, maske takıp takmadığına, yediğine, içtiğine ve fiziksel mesafesine bu kadar dikkat ederken pandemi sürecindeki ruh sağlığını korumak için neler yaptık?

Ebeveynlerimize bu stresli süreçte çocuklarının ruh sağlığını korumaları için tavsiyeler:

  1. Çocuğunuza, yaşına uygun bir şekilde pandemi sürecinden bahsedin. Pandemi süreci ile ilgili genel anlamda bilgi verebilirsiniz. Tedbir almanın önemini, gerekli durumlarda sosyal hayatımızın kısıtlanabileceğini ve evde kalmanın zorunlu olduğu zaman dilimlerini anlatabilirsiniz. Konuşma esnasında çocuklarda kaygı, korku, fobi oluşturmamaya ve gereksiz ayrıntı vermemeye dikkat edebilirsiniz. Pandemi sürecinin geçici olduğu, normale dönmenin zaman alabileceği hakkında konuşabilirsiniz.
  2. Ebeveyn olarak stres seviyenizi kontrol altına alın.
    Pandemi sürecinde ebeveynlerin de kaygı seviyesi yükselmiş olabilir. Genelde ebeveynler kendilerine odaklanmak yerine çocuklarının kaygılarına odaklanabilirler. Bu durum da çocuğun üzerinde baskıya sebep olabilir ve yaşanan problemin çözümünü güçleştirebilir. Uçaklarda oksijen maskesini önce kendinize sonra çocuğunuza takın diye anons edilir. Önce kendi stresinizi kontrol edebilin ki çocuğunuza sakin kalmasını söyleyebilesiniz. Stresinizi sağlıklı düzeyde tutabildiğinizde çocuğunuza stresini yönetmesi konusunda telkinlerde bulunabilirsiniz.
  3. Çocuğunuza belirli bir rutin oluşturun.
    Çocuğunuz, günlük aktivitelerinin birer rutin olması halinde eğitim sürecini daha kolay yönetebilir. Kısa planlamalar yapmak ve rutinler oluşturmak çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlar. Rutin oluşturma sürecinde çocuğunuzun kararları da çok önemlidir. Fikir sunduğu planlamaları ve rutinleri daha kolay benimser ve sürdürebilir.
  4. Kendinizin ve çocuğunuzun belirsizliğe karşı toleransınızı artırmaya çalışın.
    Hayatta planlarımızın her zaman aklımızdaki gibi devam etmediğinden, her şeyi kontrol edemeyeceğimizden, zaman zaman kontrolümüz dışında olayların gelişebileceğinden bahsedebilirsiniz. Eğer bu belirsiz durumlara fazla odaklanılırsa geçirilen vaktin verimsiz ve kalitesiz olabileceği hakkında konuşabilirsiniz. Ebeveyn olarak sizin belirsizliğe karşı gösterdiğiniz tolerans çocuğunuzun tolerans becerilerine katkı sağlayabilir.
  5. Çocukların sanal ortamda geçirdikleri vakti analiz etmelerini sağlayın.
    Öğrenciler online eğitim sürecinde teknolojik ürünlerle fazlaca vakit geçiriyor olabilirler. Çocukların teknolojik ürünlerle geçirdikleri vakitleri objektif bir şekilde değerlendirme becerileri artırılmalıdır. Ne kadar süre gerekli işlere vakit ayırdıklarını ne kadar süre kendi isteklerini yerine getirdiklerini fark etmeleri faydalı olabilir. Bu sayede çocukların özdenetim becerileri daha çok gelişir.
  6. Öğretmen rolünden sıyrılın, ebeveyn olduğunuzu unutmayın.
    Çocuğunuza bir şeyler öğretme telaşına girmeyin; zira siz onun ebeveynisiniz. Eğitim sürecine destek olabilirsiniz; fakat öğretme ve ödev kontrolü gibi konularda müdahaleci davranmanız çocuğunuzun sorumluluk anlayışının ve özgüveninin zarar görmesine sebep olabilir. Evinizde rollerin karışması hem ebeveyn olarak sizi hem de çocuğunuzu bu stresli süreçte fazlasıyla yorabilir.
  7. Duygularınız üzerine konuşun.
    Pandemi sürecinde çocuğunuzun duygusal zorlanmaları muhakkak olacaktır. Duyguların ifade edilmesinin kişiyi eksik veya zayıf göstermeyeceği; aksine duygu düzenleme becerisine katkıda bulunacağını anlatabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşadığı duyguyu fark edip ona yansıtmak çocuğunuzun duygularını daha rahat bir şekilde ifade etmesine katkı sağlayabilir. Evinizde duygular üzerine etkinlikler yapabilirsiniz. Etkinlikler devam ederken herkesin kendi duygularına odaklanmasını isteyebilirsiniz.

Çocuklara kendileri olabilecekleri alanlar açalım, bu zorlu süreçte onlara destek olalım ve saygı duyalım. Stacia Tauscher’in dediği gibi; “Çocukların neye dönüşeceklerinden korkuyoruz, ama onların bugün de birer birey olduklarını unutuyoruz.”

Hatice Kübra Durlanık

Hatice Kübra DURLANIK. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde 2015 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Aile Danışmanlığı alanında tamamladı ve 2019 yılında tezini teslim etti. Bireysel psikolojik danışma ve aile danışmanlığı alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir