Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Verimli Ders Çalışma Teknikleri
Verimli Çalışma. Fotoğraf: Annie SprattUnsplash

Bu yazımda özellikle sınav grubu çocuklarını, gençlerini ilgilendiren verimli ders çalışmada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli kuraldan bahsetmek istiyorum. Bunlardan ilki:

Amaçlarımızı Belirlemek

Bir önceki yazımda hedef belirlemenin öneminden uzun uzun bahsetmiştim. Ders çalışmaya başlamadan önce mutlaka hedefimizi belirlemeliyiz ki o dersi neden çalıştığımızı bilelim ve bu bizi motive etsin. Emile Raux’un da dediği gibi ‘’Erişmek istedikleri bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan zevk almazlar.’’

Uygun Çalışma Ortamı Hazırlayın

Ders çalışmaya başlamadan önce gerekli olan malzemeleri yanınıza alın. Defter, kitap, soru bankası, kalem, silgi hangi materyalle çalışacaksınız yanınızda, uzanabileceğiniz bir mesafede olsun ki masadan kalkmak için bir bahaneniz kalmasın.

Dikkat Dağıtan Gereçleri Ortadan Kaldırın

Dikkat dağıtıcı objeleri kaldırın. Fotoğraf:  William Iven - Unsplash
Dikkat dağıtıcı objeleri kaldırın. Fotoğraf: William IvenUnsplash

Konu anlatımlı video vs. izlemeyecekseniz önünüzdeki bilgisayarı acilen kapatmalısınız. Ayrıca cep telefonuyla çalışıyorsanız boşuna çalışıyorsunuz demektir. Eğer telefonunuz açıksa ortaya koyduğunuz emeğin tamamına yakınını çöp kutusuna uğurlarsınız.. Zaman kaybından başka bir şey getirmez size elinizdeki alet. Hele ki sosyal medya bildirimlerinin açıksa. O yüzden ders çalışmaya başlamadan önce mümkünse telefonu kapatıp bir aile büyüğünü emanet edin ve benim çalışmam bitmeden bana geri verme deyin. Bu mümkün değilse sosyal medya bildirimlerini kapatıp telefonunuzu sessize alın ve iradenize sahip çıkın.

Zamanı Verimli Kullanın

Günlük, haftalık ve dönemlik planlar yapın. Gününüzü bir kaç parçaya bölebilirsiniz. Örneğin sabah zihniniz açıkken sözel dersler, öğlen sayısal dersler akşam ise deneme çözebilirsiniz. Aynı anda farklı derslere odaklanmayın bu kafa karışıklığına sebep olur ve dikkatiniz dağılabilir.

Aşama Aşama İlerleyin

Gerekli kazanımları elde etmeden bir anda deneme çözmeye başlamak sizde sadece moral bozukluğuna ve motivasyon kaybına neden olur. Bu bir askerin cephanesi olmadan savaş meydanına çıkmasından farksızdır. Siz ilk önce cephanenizi doldurarak ise başlayın.

Farklı Kaynaklardan Yararlanın

Konuyu birkaç kaynaktan taradıktan sonra yine birkaç farklı kaynaktan o konuyla ilgili değerlendirme sorularını çözün. Yanlış yaptığınız soruları branş öğretmeninize sorup doğrularını öğrendikten sonra deneme çözmeye başlayabilirsiniz.

Kendinize Vakit Ayırın

Sabah akşam ara vermeksizin ders çalışmak mümkün değil sevgili arkadaşlarım. Özellikle sizin gibi sınav döneminde olanlar için söylüyorum. Kendinizi sabah akşam ders çalışmak zorunda hissediyorsunuz biliyorum. Bende sizinle aynı yollardan geçtim ama emin olun şuan bir rehber öğretmen olarak bu yazıyı yazıyorsam sizin yapmaya çalıştığınız sabah akşam durmaksızın çalışmak yazımın başlığı olan verimli ders çalışma tekniklerine uygun bir çalışma stili değil. Ben de sınav dönemindeyken sabah ezanıyla başlardım güne. Özellikle sınava birkaç ay kala. İlk bir hafta iki hafta “süper gidiyor günümü çok iyi değerlendiriyorum” diye düşünsem de uzun vadede bu yoğun çalışma programının beni fiziksel ve psikolojik olarak oldukça yorduğunu hissettim. Ve ‘’dur’’ dedim kendime. ‘’Biraz ara vermelisin’’. Emin olun o aradan sonra bomba gibi geri döneceksiniz.

Kendinize günlük ve haftalık kısa vadeli hedefler belirleyin o hedefinize ulaştıysanız orada kalın ve kendinize küçük bir ödül verin hemen. Kısa bir dizi-film molası, arkadaşlarla içilen yarım saatlik bir kahve molası vs. Size tabi ki tatile çıkın, günlerce dinlenin demiyorum. Küçük zaman aralıklarında molalar verin kendinizi unutmayın diyorum. Şarj olmazsanız çalışmanızdan tam verim alamazsınız. Lütfen bu kendinize ayırdığınız zamanı boşa geçen zaman olarak değerlendirip rahatsızlık hissetmeyin. Bu zamanı günü verimli kullanmak için gerekli olan zaman olarak nitelendirin beyninize. O sizi dinleyecektir.

Ritüel Oluşturun

Aranızda birçoğunuz bir işe başlarken zorlanabilir. Hele ki bu başlangıç ders için yapılıyorsa değil mi?

Peki bunu nasıl aşacağız?

Ritüel belirleyerek. Beyniniz ritüellere açıktır ve sonrasında gelecek eylem için sizi destekleyecektir. Örneğin ders çalışmaya başlamadan önce 5 dakika boyunca zıplamak, kıyafet değiştirmek, kahve içmek gibi. Anlamlı olmasına gerek yok kendiniz için en uygununa siz karar verebilirsiniz.

Kendinizi Aşırı Zorlamayın

Kapasitenizi en iyi siz biliyorsunuz. O kapasiteyi aşmak sizi bunaltabilir. Ve kendinize olan güveniniz azaltabilir. Ne kadar çalışabiliyorsanız o süreyi verimli değerlendirmek sizin için en iyisidir. 1 saat ise 1 saat. Bu süreyi 5 saate çıkartıp verim alamamak zaman ve enerji kaybından başka bir işe yaramaz. Beyninizi dinlendirin. 50 dk. Ders 10 dk. mola şeklinde çalışmak isinize yarayabilir.

Mükemmeliyetçilikten Uzak Durun

Siz zaten bilmediğiniz için o derse çalışıyorsunuz değil mi? Bilseydiniz zaten çalışmazdınız. Bir anda tüm bilgileri beyne aktaracak süper zekaya sahip değiliz hiçbirimiz. O yüzden hiçbirinizden mükemmel olmanız beklenmiyor. Birden zor soruları çözmekle başlamayın seviye seviye ilerleyin. İlk başlarda en iyi bildiğiniz konulardan başlayıp kademe kademe zorluk seviyenizi arttırın. Unutmayın amacınız mükemmel olmak değil. Kendi kapasitenizin en üst seviyesine ulaşmak.

Bir Bilgiyi Öğrenmenin En İyi Yolu Başkasına Öğretmektir

Önceki yazımda bahsetmiştim sınavdan önce boş bir sınıfta kürsüye çıkıp ders anlatırdım diye. O sınava gitmeden bir gece önce de telefonumun ses kaydını açıp boş bir odada kendi kendime ders anlatırdım. Sınava giderken yolda da vakit kazanmak için kulaklık takip kendi kendime anlattığım dersi dinlerdim.

Kodlayın

Şimdi yeni yeni görüyorum öğrencilerde kodlamalı şarkılar çıkmış. Ne kadar güzel değerlendirmeler. Kodlamanın gücüne inanın. Ben kendi branşımda da öğrencilerime kodlayarak bazı ezberlenmesi güç konuları çok rahatlıkla öğretebildiğimi fark ettim. Üstelik zevkli bir şekilde. Hele ki İşin içine ritim girince bu harika bir öğrenim şekli olabilir. Bu şekilde kısa anları da değerlendirmek sizin elinizde. Okula kütüphaneye ders çalışma alanınıza giderken yürüyüş yollarında bu tarz şeyler dinleyebilirsiniz.

Tekrar Yapın ve Not Tutun

Belirli bir tekrar sürenizin olması lazım. O gün işlediğiniz konuyu eve gelince tekrar, aynı konuyu bir hafta sonra tekrar ve ayda bir tekrar şeklinde. Eğer bu şekilde ilerlerseniz her kademede tekrar sürenizin kısalacağını göreceksiniz. Çünkü artık o bilgi öğrenilmiş bilgi olacak ve beyninizi bir şeyleri hatırlaması için zorlamış olacaksınız. Akabinde bilgiyi geri çağıracaksınız. O da kolayca hatırlayacak.

Yeniden hatırlama yöntemi bilgiyi beyne belli aralıklarla tekrardan sunmaktır. Yani tekrar ederken amacımız bilgiyi beyne sokmak değil bilgiyi geri çağırmak olmalı. Zaten sınavların ölçtüğü şey öğrendiğimiz bilgilerin ne kadarını geri çağırabildiğimiz değil mi?
Not tutarken de tüm kitabin neredeyse kopya özetini yazacak kadar uzun ve sıkıcı notlar tutmak yerine, acaba sınavda ne çıkar diye düşünerek soru yönelimli, anahtar kelimeli, kısa ve öz notlar tutmanız faydalı olacaktır.

Arkana Dön Bir Bak

Motive olmak için yolun başlangıcından bu yana geçen sürede neler yaptıklarına bak. Bu sana özgüven kazandırıp motivasyonunu yükseltecektir. Bu kadar geldiysen yolun sonuna da gidebilirsin.

Ve son olarak sizlere önerim;

Mutlaka Hayal Kurun!

Hayal Kurun. Fotoğraf: sean Kong - Unsplash
Hayal Kurun. Fotoğraf: sean KongUnsplash

Masanın başına geçtiniz, defterinizi kaleminizi vs. hazırladınız. Şöyle bir arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın ve kendinizi bir anda hedefinizi gerçekleştirdiğiniz zamana ışınlayın. Orası ne kadar güzel değil mi? Şimdi gözlerinizi açın. O ana gidecek yol tam önünüzde. Haydi, durmayın az kaldı yola devam…

Büşra Kartaler

Büşra Kartaler, 1994 yılında Ankara'da doğdu. Üniversite öğrenimi boyunca haber spikerliği yaptı. 2016 yılında Selçuk Üniversitesi'nden Sosyoloji alanında mezun oldu, pedagojik formasyon alarak öğretmen oldu. 2020 yılında AÜ Radyo ve Tv Programcılığı eğitimini tamamladı. Kartaler, eğitim koçluğu ve öğrenci danışmanlığı yapmaktadır. Şiiri, kitap okumayı, felsefeyi ve gündemi takip etmeyi sevmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir