Dil Gelişiminde Şarkıların Gücü

Dil Gelişiminde Şarkıların Gücü
Dil Gelişiminde Şarkıların Gücü. Fotoğraf: Alireza AttariUnsplash

Şarkı deyip geçmemek lazım. Şarkılar, anadil ediniminde olduğu gibi İngilizce ya da herhangi bir yabancı dil ediniminde de çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle küçük çocukların dili doğru, temiz ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesi için en önemli yöntemlerdendir. Bu demek değildir ki her İngilizce şarkıyı çocuklarımıza dinlettirebilir ya da öğretebiliriz. Çocukların dil gelişimine özel hazırlanmış doğru şarkıları bulup çocuklarımıza sunmalıyız.

Şarkılar neden önemlidir?

Küçük yaş gruplarına dil öğreten öğretmenlerin ve ailelerin en önemli araçlarından biridir şarkılar. Peki şarkıları bu kadar önemli kılan sebepler nelerdir? Şarkılar;

  • Konuşma ve dinleme becerilerini geliştirir.
  • Kolayca hatırlanır, dile dolanır dolayısıyla hemen unutulmaz.
  • Telaffuzu ve kelime bilgisini geliştirir.
  • Çocukların ilgisini çeker.
  • Dikkati, fiziksel koordinasyonu ve hafızayı geliştirir.
  • Dilin doğal olarak gelişmesine olanak sağlar.
  • Günlük yaşamda kullanılan cümleleri kimseyi uğraştırmadan verir. Belki onlarca etkinlikle verebileceğiniz bazı kullanımları kısa ve eğlenceli yoldan edinmeyi sağlar.
  • Eğlenceli, motive edici, olumlu ve esnektir. İstediğiniz gibi adapte edersiniz ve hatta uydurabilirsiniz.
Dil Gelişiminde Şarkıların Gücü.
Fotoğraf: Paige CodyUnsplash

Şarkılara katılmayan çocuklar için ne yapmalı?

Öncelikle ‘şarkı sevmeyen çocuk’ tabirine katılmadığımı belirtmek isterim çünkü bence şarkı sevmeyen çocuk yoktur sadece çocuk, ilgisini çeken bir şarkıyla karşılaşmamıştır ya da alışkın olmadığı için şarkıya katılmayı ya da söylemeyi tercih etmez.

Bu gibi durumlarda, ister sınıf ortamında olsun ister evde olsun, kesinlikle çocuğu zorlama gibi bir duruma girmemeliyiz. Öğrencimiz/çocuğumuz oturduğu yerden, hiç bir şey yapmasa bile, şarkıdan alması gerektiğini alır. Şarkı söylettirme ya da ayağa kaldırıp dans ettirme, hareketlerini yaptırmaya zorlama yerine oyun oynarken, yemek yerken, etkinlik yaparken şarkıları duymasını sağlayabiliriz. Böylece ilgi göstermiyor olsa bile kulağından giren her cümle ve ritim farkında olmadan beynin dil bölümünde kendine yer bulur.

Şarkı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

İngilizce şarkıların önemli olduğu anlaşıldığı için teknolojinin de gelişmesiyle beraber son yıllarda çocuklar için bir çok İngilizce şarkı yapılmıştır. Youtube gibi video paylaşım platformlarından şarkılara ulaşmak artık çok kolay fakat yazının başında da belirttiğim gibi her gördüğümüz İngilizce şarkı doğru şarkı demek değildir.

  • Öncelikle şarkının çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal gelişimlerine uygun olduğundan emin olmalıyız.
  • Sonrasında her aile, dinleteceği ya da izleteceği şarkıları kendi kültürel süzgeçlerinden geçirip öyle çocuğa sunmalı.
  • Aksan ve telaffuz noktasında da dikkatli olmalı. Bazı videolarda aksanlar ve kelimelerin telaffuzları tamamen yanlış olabiliyor. Çocukların doğru telaffuzu öğrenmeleri de çok önemli. Aksi takdirde yanlış öğrenilen kelimeleri düzeltmek ileride çok zor olabilir.

Hangi şarkıları dinletebiliriz?

Dil Gelişiminde Şarkıların Gücü
Fotoğraf: Colin MaynardUnsplash

Yukarıda saydığım tüm noktaları göz önünde bulundurarak, benim de yıllardır severek kullandığım şarkıların bulunduğu Youtube kanallarını listeledim. Listede yazılı olanlar kanalların isimleri. Her bir kanal altında ise onlarca şarkı var. Dolayısıyla çocuklarımızla dinleyebileceğiniz bir çok şarkıya ulaşım sağlamış olacaksınız. Youtube yerine farklı video platformlarından ya da Spotify ve Deezer gibi müzik platformlarından da aynı şarkılara ulaşabilirsiniz. İşte o kanallar:

Yabancı dil edinimi hakkındaki yazılarıma ve sayfama ulaşabilirsiniz.

İyi eğlenceler

Organik İngilizce

Organik İngilizce, 2016 yılından beri Instagram'da @organik.ingilizce adıyla İngilizce üzerine oyun, etkinlik, kitap ve bilgi paylaşımı yapan bir sayfadır. Ezber ya da çeviri yaptırmadan, doğal olarak bolca dile maruz bırakarak, eğlenceli etkinlikler ve oyunlar ile çocuklara İngilizceyi sevdirmeyi ve kalıcı bir dil edinimini hedefler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir