İngilizce Okumayı Bilen Çocuklar İçin Tavsiyeler
Ülkemizde İngilizce okumayı bilen çocukların yaşı okudukları okula ve aldıkları eğitime bağlı olarak değişiyor. İlkokul 1.sınıfta okuyabilen çocuklar olduğu gibi, ilkokul 4. sınıfta yeni yeni okumaya başlayan çocuklar da olabiliyor.
Geçen haftaki yazımda okul öncesi dönemdeki (0-6 yaş) çocukları kitapla tanıştırmanın öneminden bahsetmiştim. Bu hafta İngilizce okumayı bilen, okul çağındaki çocuklar için İngilizce kitapların öneminden ve çocuklarımızı yönlendirirken dikkat etmemiz gereken hususlardan bahsedeceğim.
İngilizce kitap okumanın önemi
Yabancı dilde kitap okumanın yazma, okuma, konuşma becerilerini geliştirdiğini; dikkat, odaklanma, iletişim ve sosyal becerilerinin artmasına yardımcı olduğunu; problem çözme ve empati becerisi kazandırdığını artık hepimiz biliyoruz.
Bu genel kazanımların dışında İngilizce okuyabilen bir çocuk;
- Dilin yapısına ve kurallarına daha hakim olur.
- Kelime haznesini geliştirir.
- İngilizce okuyabildiğini fark ettiğinde öz güveni artar.
- Diğer derslerdeki akademik başarısını artırır.
- Ödev ve dersler dışında zorunlu olmadan dile maruz kalmış olur.
- İngilizce düşünmeye başlar.
Son madde üzerine artı bir parantez açmakta fayda var. Dili bilen ama konuşamayan insanların, yani popüler ifadesiyle ‘anlıyorum ama konuşamıyorum’ diyenlerin, önündeki en büyük engel; Türkçe düşünüp İngilizceyi de o kalıplara uydurmaya çalışmaktır. İngilizce düşünebilen bir insan, en büyük engeli aşmış olur.
Nelere dikkat etmeliyiz?
Çocuğun İlgisine ve seviyesine uygun kitaplar seçmek: Her zaman olduğu gibi ilk yapacağımız şey, çocuğun ilgisine ve seviyesine uygun kitapları seçerek başlamaktır. Yeni okumaya başlamış çocuklara ilk aşamada cümle sayısı az kitapları seçmek gerekir. Seviyesinin üstünde bir kitapla başlamak, kitap okumaya karşı olumsuz duyguların uyanmasına sebep olabilir.
Bildikleri ya da okudukları kitaplardan başlamak: Yine başlangıç kitapları olarak çocukların daha önce Türkçesini bildikleri ya da okudukları kitapları seçmek de motive edici olabilir. Hikayeye aşina olan çocuğun İngilizce cümleleri anlamlandırması böylece daha kolay olur.
Sözlük kullanmadan genele odaklanmak: Genelde çocukları sözlük kullanmaları için teşvik ederiz ama kitap okurken sözlüğe mümkün olduğunca az bakmalarını tavsiye ederiz. Bu konuda çocuğa tüm kelimeleri anlamak zorunda olmadığı, okumaya ve genele odaklanması gerektiği hatırlatılmalıdır. Aksi takdirde sözlük kullanmak kitap okumanın önüne geçer ve okumadan soğumalara sebep olabilir.
Her koşulda okumaya devam etmek: Ailelerin sık yaptığı hatalardan biri de çocuğa ‘Ne anladın? Anlat bakalım’ gibi test eder tarzda sorular sormaktır. Çocuğunuz ilk okuduğunda tek kelime bile anlamamış olabilir ama beynindeki dil merkezi mutlaka bir şeyleri almış ve anlamıştır.
Uygun ortamı ve imkanı sağlamak: Son olarak da çocuklara uygun ortamı ve imkanı sağlamak gerekir. Ortamı sağlamak nispeten daha kolaydır ama İngilizce kitaplara erişimin bu kadar zor ve maliyetli olduğu ülkemizde gereken imkanları sağlamak her aile için aynı olmayabilir.
Çocuklara okuma imkanı nasıl sağlanır?
Evet maddi anlamda her ailenin çocuğuna onlarca İngilizce kitap alması zor gözükebilir ama işi maddiyata dökmeden de masrafsız kitaplara erişmek mümkündür.
Öncelikle bulunduğunuz yerin halk kütüphanesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Kütüphanelerde geçmiş yıllara nazaran daha fazla İngilizce kitaba erişim sağlayabiliyoruz. Hala yeterli seviyede olmasa da hiç yoktan iyidir diyebiliriz.
E-kitaplar, internet siteleri ya da video paylaşım platformlarında yer alan sesli kitaplar, bazı sosyal medya hesapları, online okuma imkanı sağlayan web siteleri de diğer kitaba ulaşma seçenekleri arasında yer alabilir. Bunların yanı sıra kendine ait kitapları olsun isteyenler de farklı sitelerden İngilizce kitapları satın alabilirler.
Kitaplara ulaşabileceğimiz ya da satın alabileceğimiz yerlerin detaylarını da önümüzdeki haftanın yazısında paylaşalım:)
Görüşmek üzere…
Yabancı dil edinimi hakkındaki diğer yazılarıma ve sayfama ulaşıp farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.