Dil Ediniminde Rutinlerin Önemi

Dil Ediniminde Rutinlerin Önemi
Fotoğraf: Organik İngilizce

Fransızca kökenli bir kelime olan rutin, Türk Dil Kurumu sözlüğünde ‘Sıradanlık, çeşitlilik göstermeyen, alışılagelmiş düzen içinde yapılan ve yapılması alışkanlık hâline gelmiş iş’ olarak tanımlanır. Hepimizin hayatında bir takım rutinler vardır, bazıları ortaktır bazıları ise kişiye göre değişir. Çocuklar için de rutinler önem taşır; evde, okulda, sınıfta alışkın oldukları düzende daha huzurludurlar.

Peki dil ediniminde rutinlerin yeri nedir, neden önemlidirler, ne tarz rutinleri uygularsak hem kendimizi hem çocuklarımızı rahat ettiririz ve hedeflerimize kolay ulaşırız?

Dil Ediniminde Rutinlerin Önemi
Fotoğraf: Organik İngilizce

Rutinler neden önemlidir?

Çocuklar için düzen önemlidir ve her ne kadar bazen kuralsız davrandıklarını düşünsek de her çocuk kurala ve düzene ihtiyaç duyar. Burada kural ve düzenden kastımız otoriteye boyun eğip ne denirse onu yapmak değildir. Rutinler oluşturarak çocuklara onları nelerin beklediğini hissettirmektir. Böylece kaygı düzeylerini azaltıp her bir aşamada motive olmalarını sağlayabiliriz. Özellikle okul öncesi dönemde yabancı dil öğretmenleri rutinlere daha çok ihtiyaç duyarlar çünkü söylediğinizi anlamayan, aynı dili konuşmadığınız meraklı bakışları rahatlatmak gerekir.

Diğer yandan küçük çocuklar için zaman kavramı yoktur. ‘Dersimiz ya da etkinliğimiz yirmi dakika sürecek’ dediğinizde bu cümlenin çocukta bir karşılığı yoktur. Bırakın yirmi dakikayı bir dakikanın bile ne kadar süreceğini kestiremez. O yüzden ‘İki dakika sonra bitiyor!’ demek yerine rutin haline getirdiğiniz bir goodbye şarkısını söylediğinizde çocuk dersin bittiğini anlayacaktır.

Rutinler dile ait bir çok yapıyı da farkında olmadan edindirmeye yardımcı olur. Her gün benzer kalıpları tekrarladığınızda başka hiç bir çabaya gereksinim duymadan belli bir süre sonra çocukların yeri ve zamanı geldiğinde sizin söylediğiniz cümleleri tekrarladığını göreceksiniz.

Dil Ediniminde Rutinlerin Önemi
Fotoğraf: Organik İngilizce

İngilizce derslerinde hangi rutinlerimiz olmalı?

Bir eylemin rutin haline gelmesi için tekrar ve tutarlılık önemlidir. Bir kere yapıp sonra bir ay yapmadığınız bir eyleme rutin diyemeyiz. Her dersin akışında yer alan ve çocuklar tarafından da benimsenmiş davranışlar artık o dersin rutini haline gelir. Küçük yaş gruplarıyla olan İngilizce derslerimizde neleri rutin haline getirebiliriz, bir kaç örnek verelim.

Dil Ediniminde Rutinlerin Önemi
Fotoğraf: Organik İngilizce
  • Hello Song: Dersin başında bir başlangıç şarkınız muhakkak olmalı. Burada önemli olan her derste farklı bir şarkıyı söylemek değil, dersin başladığını haber veren belli bir şarkıyı söylemektir. Örneğin; Hello (Super Simple Songs), Hello Hello How Are You? (The Kiboomers), Hello Hello, Can You Clap Your Hands? (Super Simple Songs) şarkılarından birini seçebilirsiniz.
  • Move!: Bu rutini öğrenci profilinizi göz önüne alarak dersin başında, ortasında ya da sonunda kullanabilirsiniz. Jump, walk, run, sleep…gibi komutlarla çocukların hep beraber hareketleri yapmalarını sağlayabilirsiniz. Dikkatlerinin dağıldığını hissettiğiniz anda da faydalı olacaktır ama bazen hareketli çocukları toparlamak zor olabilir. Bu riski de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim:)
  • Weather Chart: Hava durumunu gösteren bir tablo ya da çizelgeniz olmalı ve havanın nasıl olduğu üzerine konuşup çizelgede işaretlemelisiniz. Hava durumunu gösteren resimleri tek tek sorup çocuklardan gökyüzüne bakarak cevap vermelerini isteyebilirsiniz.
  • Register Chart: Hava durumu tablosu gibi bir de yoklama çizelgeniz mutlaka olmalı. Bir kurabiye kavanozu, okul ya da tren şeklinde olabilir. Örneğin; kurabiye resimleri üzerine çocukların isimlerini yazarsınız. O gün derste olanlar kurabiye kavanozunun içine yapıştırılır, gelmeyenler kavanozun dışında kalır. Gelmeyen çocukların durumları hakkında yorum da yapabilirsiniz. Hasta, tatilde, öğretmenin yanında gibi…
  • Clean up: Bir etkinlik bitiminde kesinlikle çocukların kendi eşyalarını ya da sınıf eşyalarını toplamalarını sağlamalısınız ve bu toparlanma için zaman ayırmalısınız. Aksi takdirde iş size düşebilir. Toparlanma işlemi için Clean Up şarkısını öneririm. Bu şarkıyı duyan çocuklar artık eşyalarını toparlamaları gerektiğini bilirler.
  • Goodbye Song: Hello song ile dersin başladığını haber verdiğimiz gibi goodbye song ile de dersin bittiğini çocuklara bildirmemiz gerekir. Bir anda ne olduğunu anlaşılmadan biten ders ve çocuğun kafasını kaldırdığında kapıdan çıkmakta olan öğretmenin sırtını görmesi çok anlamlı olmasa gerek. Goodbye zamanı için Goodbye Song (Dream English), Baby Shark (Pinkfong Songs), Bye Bye Goodbye (Super Simple Songs) şarkılarından birini tercih edebilirsiniz.

Bu temel rutinlerin dışında öğrencilerinizin durumuna göre yeni ve farklı rutinler de oluşturabilirsiniz. Detaylar tamamen size kalmış…

Keyifli dersler dilerim!

Yabancı dil edinimi hakkındaki diğer yazılarıma ve sayfama ulaşıp farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Organik İngilizce

Organik İngilizce, 2016 yılından beri Instagram'da @organik.ingilizce adıyla İngilizce üzerine oyun, etkinlik, kitap ve bilgi paylaşımı yapan bir sayfadır. Ezber ya da çeviri yaptırmadan, doğal olarak bolca dile maruz bırakarak, eğlenceli etkinlikler ve oyunlar ile çocuklara İngilizceyi sevdirmeyi ve kalıcı bir dil edinimini hedefler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir