İngilizce Öğrenen Çocukları Nasıl Motive Etmeliyiz?

İngilizce Öğrenen Çocukları Nasıl Motive Ederiz?
Fotoğraf: HT ChongUnsplash

Ebeveynler olarak çocuklarımızın İngilizceye karşı olumlu duygular beslemelerini çok isteriz. Her çocuk aynı duygularla yaklaşmadığı için bazen zorluklar yaşarız. Geçtiğimiz haftalarda yine bu satırlarda ‘Çocukları İngilizceden Nasıl Soğutuyoruz?’ başlıklı bir yazı dizisi kaleme almıştım. Orada okuduğunuz olumsuz yönlendirmelerin aksine bugün olumlu yönlendirmelerle çocukları nasıl motive edebilirizi okuyacaksınız.

İşte ebeveynlerin İngilizce öğrenen/edinen çocuklarını motive ederken göz önünde bulundurmaları gereken bazı maddeler…

1. Önce kendinizi motive edin

Diğer tüm konularda olduğu gibi İngilizce konusunda da çocuklarımıza önce kendimiz örnek olmalıyız. İngilizce biliyor olsak bile ya da bu yaştan sonra işime yaramaz düşüncesinde olsak bile çocukların yanında hevesli ve istekli bir görüntü vermeliyiz. İngilizce okurken, dinlerken, film izlerken ya da konuşurken bizi görmelerini sağlamalıyız. Kendimizi motive etmeden çocukları motive etmenin imkansız olduğunu bilirsek diğer tüm maddelerin uygulanmasını da kolaylaştırmış oluruz.

2. Eğlenceli ve keyifli bir ortam sunun

Kurallarla ve dayatmalarla çocuklara bir şeyler öğretmenin imkansız olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Dili edindirme süreçlerinde de keyifli oyunların ve etkinliklerin eşliğinde çocukları yüreklendirici, dili kullanmaya teşvik edici ortamlarımızın olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca evdeki eşyaları kullanarak çadır, otobüs, kafe gibi alanları oluşturup gerçekçi diyaloglar kurulmasına olanak sağlayabiliriz.

Fotoğraf: Tatiana SyrikovaPexels

3. Çocuğun ilgisine ve kişiliğine dikkat edin

Aktif çocuklar daha hareketli oyunları tercih ederken, sessiz ve sakin çocuklar masa başı oyunlarını tercih edebilirler. Herkes kendi çocuğunu daha iyi tanıyacağı için oyun ve etkinlikleri ona göre seçmelidir. Konu ya da temayı belirleme de aynı şekilde olmalıdır. Gezegenler ya da uzaya ilgi duymayan bir çocuğa bu konuyla alakalı oyun ya da etkinlik getirmek biraz laf olsun diye hareket etmek olacaktır.

4. Çocuğun seviyesini göz önünde bulundurun

Çocukların yaşları ve ilgileri aynı olsa bile seviyeleri farklı olabilir. Zeka gelişimine bağlı olan faktörleri hariç tutarsak; çocuğun ailede ve okulda ne şekilde desteklendiği, dile ne zamandan beri maruz kaldığı gibi etkenler çocuğun seviyesinin yaşıtlarından ileri veya geri olmasında etkili olabilir. O yüzden bir etkinlik, oyun ya da hikaye aynı yaştaki iki çocuktan biri için kolay, diğeri için zor olabilir. Yine burada çocuğa göre şekil almakta fayda vardır.

Fotoğraf: Organik İngilizce

5. Seçim yapmasına izin verin

Seçme aşamasında rol sahibi olmak çocuklar için önemli bir motivasyon kaynağıdır. Okuyacağınız kitapları, oynayacağınız oyunları, dinleyeceğiniz şarkıları onun seçmesine izin vermeli hatta bir rutin oluşturmak için onu teşvik etmeliyiz.

İngilizce Öğrenen Çocukları Nasıl Motive Ederiz?
Fotoğraf: Organik İngilizce

6. Duygu durumuna saygı gösterin

Biz yetişkinler için bile yaptığımız bir işte doğru zamanı seçmek çok önemlidir. Çocukların motive olması içinse doğru zaman daha da önemlidir. Yorgun, uykulu, sinirli ya da aklı başka bir yerde olan çocuk alıcı olamaz. Alıcı olmayan bir çocuğa zorla bir şeyleri vermeye çalışmaksa olumsuz tepkiyle karşılaşmamıza sebep olur. Fiziksel ya da psikolojik olarak hazır olmayan bir çocukla bir etkinliğe başlamamak en iyisi ama başlamışsanız bile çocuğun alıcı olmadığını hissediyorsanız ara verebilir, biraz dinlendikten sonra devam edebilirsiniz.

7. Ödevlerinde destekleyici olun

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse çocukların çok büyük bir çoğunluğu ödev yapmaktan nefret eder. Öğretmenleri gerekli gördüğü ölçüde ödevlendirme yapsa da az ya da çok ödev ödevdir. Bu sevimsiz rutini eğlenceli bir rutine çevirmeye çalışın. Gördüğünüz her çabayı takdir edin, gerekiyorsa yardım edin, eleştirmeyin, baskı uygulamayın, kıyaslama yapmayın. Ödev yapmak çocuk için bir işkence haline dönüşmüşse ve ilişkinize faydadan çok zarar verecek kıvama geldiyse öğretmeninizle iletişim kurmayı ihmal etmeyin.

8. Online materyalleri ve uygulamaları kullanın

Çocukların ekrana maruz kalma sürelerinin azaltılmasından yana olsak da online uygulamaların, oyunların ve materyallerin en isteksiz çocuğu bile motive ettiği gerçeğini göz ardı edemeyiz. Öğretmenlerimizin uygun görüp tavsiye ettiği uygulamaları uygun zamanlarda makul bir sürede kullanabiliriz.

Fotoğraf: Organik İngilizce

9. Okul dışında da akran birlikteliği sağlayın

Her ne kadar çocuklar okulda akranlarıyla beraber olsalar da okulun resmi havası ve yapılan her şeyin ders olarak algılanması doğal dil ediniminin önünde bir engel gibi gözükür. Çocukların okul dışında da arkadaşlarıyla bir araya gelip İngilizce etkinlikler yapmalarına, oyunlar oynamalarına fırsat tanımak gerekir. Toplu halde İngilizce film izleyerek, grup oyunları oynayarak hem eğlenceli vakit geçirebilir hem de sosyal öğrenmenin tüm nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

10. İngilizce iletişim kurabileceği kişilerle buluşturun

Arkadaşlarıyla bir arada etkinlikler yapmanın yanı sıra anadili İngilizce olan kişilerle iletişim kurabileceği ortamlar ya da platformlar da motive edici olabilir. Zorlamadan, tamamen çocuğun isteğine bağlı kalması şartıyla İngilizce oyun evlerinde, atölyelerde, kafelerde gruplara katılabilirsiniz ya da online speaking (konuşma) pratiği yapan platformlara üye olabilirsiniz. Daha büyük çocuklar için mektup arkadaşı da bulabilirsiniz.

Yabancı dil edinimi hakkındaki diğer yazılarıma ve sayfama ulaşıp farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Organik İngilizce

Organik İngilizce, 2016 yılından beri Instagram'da @organik.ingilizce adıyla İngilizce üzerine oyun, etkinlik, kitap ve bilgi paylaşımı yapan bir sayfadır. Ezber ya da çeviri yaptırmadan, doğal olarak bolca dile maruz bırakarak, eğlenceli etkinlikler ve oyunlar ile çocuklara İngilizceyi sevdirmeyi ve kalıcı bir dil edinimini hedefler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

2 Responses

  1. Ülkü Sarı dedi ki:

    Hocam merhaba
    yazınızı ilgiyle okudum. Hem okul ortamı hem özel derslerde isteksiz çocuklarla karşılaşıyorum. Ve bu konuda zorlanıyorum açıkçası. Özel ders olarak 5 yaşında bir kız çocuğu ile çalışıyorum. Ama her şeyden çabuk sıkılıyor. Ve bazen getirdiğim materyal ya da oyun ilgisini bile çekmiyor.
    Bunu nasıl yapsam bilemedim.

    Derslerde de sırf İngilizce konuşma konusunda da zorlanıyorum. Çok çabuk Türkçeye dönebiliyorum. Aralarda Türkçe çeviri yapıyorum mesela, benim dediğimi anlamadı diye düşünüp Türkçeye dönebiliyorum.

    Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum, tavsiyeleriniz olursa da sevinirim. Teşekkür ederim . Ülkü Sarı, Alanya.

    • Merhaba hocam,
      isteksiz çocukları gruba dahil etmek zordur, özellikle farklı bir dille onlara yaklaşan bizlerin işi daha da zordur. İsteksiz gruplar için mümkün olduğunca aktivite çeşitliliğine önem vermeliyiz. Bir etkinlik 5-7 dakikadan fazla sürmemeli ve etkinlik geçişleri çok çabuk olmalı. Her çocuğun ilgisini çekecek illa ki bir konu, şarkı, tema vardır bunu keşfetmek için ve çocuğu bu yönde motive etmek için de sınıf öğretmeni ve veliyle ortak hareket etmek de fayda vardır.
      Özel ders konusuna gelirsek aslında 5 yaşındaki bir çocuk için bire bir özel dersin sıkıcı olması normal. Bu yaş grubunda mümkünse en az 3 kişilik grup oluşturulmalı ki hem keyifli olsun hem de akran etkileşimiyle de öğrenme olsun. Grup yapmanız mümkün değilse illa ders mantığında materyalle devam etmek yerine çocuğun evde doğal yaptığı şeylerde İngilizce konuşarak yanında olun. İlk aşamada kendi oyuncaklarıyla evcilik oynayın, bloklarla kule yapın, mutfaklarında krep yapın, parmak boyası yapın ama mutlaka ama mutlaka Türkçe çeviriye başvurmadan İngilizce konuşarak yapın. Eğer çocuk hala isteksiz ve ilgisizse biraz ara vermenizi tavsiye ederim.
      Derslerde Türkçe kullanımıyla alakalı yakın zamanda detaylı bir yazı kaleme alacağım ama şunu çok net bir şekilde söylemeliyim özellikle küçük gruplarda, gramer ve sınav kavramıyla bilinçli olarak buluşmamış çocuklarla İngilizce konuşmaktan asla vazgeçmeyin derim ben. Biliyorum zor ama gerçek ve doğru bir edinim için bu şart.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir, zaten iyi bir öğretmen olduğunuza da eminim. Umarım her şey gönlünüzce olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir