Charlie’nin Çikolata Fabrikası

Charlie'nin Çikolata Fabrikası
Charlie’nin Çikolata Fabrikası

Çocuk Edebiyatı ve hikaye anlatıcılığı dendiği zaman bir çok insanın aklına ilk gelen isimlerden biridir Roald Dahl. Sadece çocuklar için değil, büyüklere yönelik de öyküler kaleme almış olan yazar, savaş pilotluğu, casusluk, çikolata tarihçiliği gibi farklı meslekleri de yapmış. Bu renkli hayatına zeki ve nüktedan kişiliği de eklenince tüm dünyada ilgiyle okunan güzel eserler çıkmış ortaya.

O eserlerden biri olan ve 1964 yılında yayımlanan Charlie’nin Çikolata Fabrikası (Özgün adıyla Charlie and the Chocolate Factory), aynı adla iki kez sinemaya uyarlandı. Hazırsanız bugün Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ndayız.

Bir kitap, iki film

Fotoğraf: Macide Yirmibeşoğlu
Fotoğraf: Macide Yirmibeşoğlu

2005 yılında yönetmenliğini Tim Burton’ın yaptığı, Johnny Depp’in başrolde oynadığı filmi bir çoğumuz izlemiştir ya da en azından duymuştur. Aslında bu bildiğimiz film, ilk uyarlama değil. Kitap ilk önce 1971 yılında Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası (Willy Wonka & The Chocolate Factory) adıyla beyaz perdeye aktarıldı.

Kitabın fantastik ögeler içermesini göz önünde bulundurduğumuzda o dönemin teknik yetersizliklerine rağmen oldukça iyi bir film ortaya çıkmış. Eğer o filme biraz göz atacak olursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız. Imdb puanı da ikinci filme nazaran daha yüksek olsa da 2005 yılında teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanarak yapılan film görsel olarak izleyiciye daha cazip geliyor.

Bir çikolata üstadı; Willy Wonka

Filmin konusuna gelirsek; Willy Wonka, şehrin her tarafından görülen devasa bir çikolata fabrikasının sahibidir. Sadece fabrikanın sahibi değildir onu ünlü yapan, Wonka aynı zamanda bir çikolata üstadı ve hatta bir çikolata sihirbazıdır. Hiçbir yerde bulunmayan değişik tatlarıyla Wonka çikolataları tüm dünyanın beğenisini kazanmıştır.

Çikolataların sırrına erişmek isteyen başka üreticiler fabrikaya işçi görünümlü casuslar sokmaya başlayınca, Willy Wonka dev fabrikasını kapatmaya karar verir, tüm işçilerini evlerine gönderir. Aylarca fabrikaya ne giren olur ne çıkan. İçeriye hiç kimse giremediği halde bir gün fabrikanın bacalarından dumanların çıktığı görülür ve sonra gazetelerde bir ilan yayımlanır.

Bu ilanda Willy Wonka, Wonka çikolatalarının sadece beş tanesinin içine altın bilet koyduğunu ve biletleri bulan çocuklara fabrikasını gezdireceğini ve onları sürpriz hediyelerin beklediğini söyler.

Tahmin edileceği gibi tüm dünyada Wonka çikolataları kapış kapış gider çünkü herkes bu gizemli fabrikayı merak etmektedir.

Altın bileti bulan çocuklar

Charlie and The Chocolate
Charlie and The Chocolate

Tüm dünya altın bileti bulacak çocukların kimler olacağını merak ederken talihliler bir bir televizyonlarda ve gazetelerde boy göstermeye başlarlar.

İlk talihli Augustus Gloop olur. Augustus obur, aç gözlü bir çocuktur. O kadar çok çikolata yer ki annesi ‘altın bileti bulamasa çok şaşırırdım’ diyerek onun ne kadar çok yediğini kameralar karşısında anlatır.

İkinci talihli, çok uzaklarda bir yerde büyük bir kentte, zengin ailesiyle yaşayan Veruca’dır. Veruca annesi-babası tarafından oldukça şımartılmış, her istediğine anında sahip olmak isteyen ve sahip olan bir kızdır. Babası, Veruca fabrikayı çok görmek istediği için kamyonlarca çikolata almış ve fabrikasında çalışanlar günlerce altın bileti bulmak için diğer tüm işleri bırakıp çikolata paketi açmaya odaklanmışlardır.

Üçüncü talihli Violet olur. Bu karakterimiz de sabahtan akşama kadar sürekli sakız çiğneyen ve en uzun süre sakız çiğneme rekorunu elinde bulunduran hırslı bir annenin, hırslı bir kızıdır.

Dördüncü talihli Mike, televizyon bağımlısı ve şiddet eğilimleri olan, zeki ama her daim mutsuz görünen bir çocuktur.

Ve son talihli de Charlie’dir.

Charlie imkansızı yaşıyor

Charlienin Çikolata Fabrikası
Charlie and The Chocolate

Charlie Bucket; annesi, babası, iki dedesi ve iki büyük annesiyle iki göz odalı, bakımsız,eski bir evde yaşayan fakir bir çocuktur. Yiyecek ekmeği dahi zor buldukları için çikolata alacak paraları yoktur. Charlie senede bir kere sadece doğum gününde çikolata yiyebilmektedir.

Her çocuk gibi o da fabrikayı görmek ister lakin altın biletin ona çıkması neredeyse imkansızdır. Doğum gününde aldıkları çikolatadan ve dedesinin verdiği parayla aldığı çikolatadan bir şey çıkmaz. Ta ki bir kış günü yerde bir miktar para bulana kadar. Her ne kadar kendine ait olmayan bir parayı kullanması bizce doğru olmasa da Charlie o parayla Wonka çikolatası alır ve sonuncu altın bilet o çikolatadan çıkar.

Sır ve gizemlerle dolu fabrika

Çocuklar ailelerinden bir kişiyle beraber (Charlie dedesiyle gider) fabrikaya girerler. Willy Wonka onları kapıda karşılar ve o muhteşem fabrikasını gezdirmeye başlar. Çocuklar kendilerini hayal bile edemeyecekleri bambaşka bir dünyada bulurlar ve Umpa Lumpalarla tanışırlar.

İzleme zevkinizi bozmama adına fabrikanın içinde geçen detayları burada anlatmayacağım ama özenle seçilen, her bir sahnede farklı davranışlarıyla ortaya çıkan çocukları ve onları nelerin beklediğini merakla izleyeceğinizden eminim.

Roald Dahl’ın yaşarken de açgözlü, hırslı, şımartılmış çocuklardan ve televizyondan nefret ettiğini ve bu duygularının seçtiği çocuklara yansıdığını da belirtelim. 1964 yılında, televizyon bu kadar yaygın değilken sanki bugünleri görmüş gibi televizyon ve televizyon bağımlılığını tarif etmesi de insanda ayrı bir şaşkınlık uyandırıyor.

Ayrıca kitapta yer almasa da filmde Willy Wonka’nın çocukluğuna yapılan kısa geçişler de filme ayrı bir anlam ve önem kazandırmış. Bu sahneler, Wonka’nın tuhaf tavırlarında çocukluğunun yattığını anlamamıza yardımcı oluyor.

Çikolata fabrikası izlerken çikolata yemek!…

Charlie’nin Çikolata Fabrikası ailece izlenebilecek filmler kategorisinde yer alıyor fakat nadir de olsa bazı ürkütücü sahneler olması sebebiyle 7 yaş üstü için uygun diyebiliriz. Ailenin, kanaatkar olmanın, tevazunun önemini anlatan mesajlar veriyor olması ve bunları aykırı bir tarzda, müzikal havasında aktarması filmi farklı bir yere koyuyor.

Filmin adında ‘çikolata’ olması sebebiyle çocukların canı çikolata ister mi acaba diye düşünebilirsiniz. Ben de aynen o şekilde düşünüp çikolata aldım lakin çikolata yüklü sahneleri yemek sonrası izlediğimizde tam tersi etki yaptı. O akşam çikolata görecek gözümüz olmadı ama başkalarını nasıl etkiler bilemem. Yine de dikkatli olmakta fayda var:)

İyi seyirler…

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir