Temple Grandin
Temple Grandin, gerçek hayattan uyarlanan filmlerden biri. Otizm rahatsızlığı olan Temple’nin yaşamını, karşılaştığı zorlukları, anlaşılmazlıklarını ve onun başarılarını anlatıyor. Imdb puanı da oldukça yüksek: 8.3
Yine bir otizmliyi anlatan Yağmur Adam (Rain Man) filmi Oscar ödülü aldığından olsa gerek çok biliniyor. Ancak Temple Grandin‘in zekâsının ondan eksik kalan bir yanı yok. Gördüğü her şeyi kopyalayan bir beyni var. Görsel olarak şekilleri bir araya getirerek düşünüyor. Otizmli olduğu anlaşıldığında annesi önce bu durumu kabullenmek istemiyor. Durumu kabullenmesiyle birlikte çocuğunun eğitimi için elinden geleni yapıyor. Çok iyi bir fen bilimleri öğretmeni ile karşılaşan Temple, öğretmeni vefat edene kadar karşılaştığı tüm zorlukta öğretmeninden destek alıyor. Burada gerçek hayat hikayelerine bir not düşmek gerekiyor; iyi bir öğretmene denk gelen otizmli çocuklar dahîler arasında yer alıyor çünkü yeteneklerini gösterme imkânı buluyorlar.
Hayvanları çok seven Temple, kendini rahatlatmak ya da sorunlarından kurtulmak için ineklerin hareketlerini kendisine örnek alıyor. Hug box adı verilen bir sarılma kutusu tasarlıyor. Okul yıllarında şikayet edilse ve aykırı görünse de ilerleyen dönemlerde akademik makaleler yazarak görüşlerini dile getiriyor Temple.
Bir otizm etkinliğinde çocukların dönmelerinden, bağırmalarından rahatsızlık duyan velilerin davranışlarının yanlış olduğunu düşünerek söz alan Temple, onlara otizmli olmanın nasıl olduğunu anlatmaya başlıyor. Aileler bir anda çocuklarını anlama kılavuzu bulmuşçasına onun etrafını sarıyor. Temple Grandin, birçok otizmli aileye onların bilmediklerini anlatıyor, konferanslar veriyor. Huysuz ya da öfkeli çocukları sakinleştirmek için onlara sarılmak gerektiğini, çocukların kendi eksenleri etrafında dönmesinin rahatlatıcı etkisi olduğunu ve daha birçok şeyi otistik çocuğu olan ailelere anlatıyor.
Hayvanları seven Temple, bu alanda faaliyet gösteren dergilerde ve akademik dergilerde makaleler yazıyor. Hayvanlar için sulama kanalları ve kesimhane tasarlıyor. Hayvanların çıkardığı seslerle birbirine haber verdiğini, yuvarlak çizerek hareket ettiğini gözlemliyor. (Bu sahnede kainattaki herşeyin, Güneş’in, gezegenlerin dönme eylemine kilitlendim. Atomların dönmesi, Hz Mevlana’nın bu dönüş hareketini semada yansıtması vs.)
Temple Grandin, özellikle eğitimcilerin mutlaka izlemesi gereken bir film. Her öğrenci farklı ve özeldir. Agılama seviyeleri ve öğreniş yöntemleri de farklıdır. Öğretmenler onları karanlık dünyalarından aydınlığa çıkarabilirler.
Filme dönersek senarist Merritt Johnson ve başrol oyuncusu Claire Danes çok başarılı. Olayları çok güzel yansıtmışlar. Her otizmli çocuk Temple kadar şanslı olamıyor belki ama farkındalık kazandıkça daha güzel şeyler olacağını ümit ediyoruz.
Aynı zamanda profesör olan Temple Grandin‘in Montessori okulları gibi otizm okulları ve öğretileri de var.
Temple Grandin, Time 100 listesinde 2010 yılında “Kahramanlar” kategorisinde dünyanın en etkili 100 kişisi arasında yer almıştır. (TIME 100, Time dergisi tarafından her yıl yayımlanan, dünyadaki en etkili 100 kişinin sıralandığı bir listedir. Liste, 1998’de bir paneldeki tartışma sonucunda ilk defa oluşturulmuş ve gördüğü yoğun ilgi üzerine geleneksel hale getirilmiştir.)