Şiddete Boyun Eğme!

Şiddete Boyun Eğme!
Fotoğraf: Kat Smith Pexels

Şiddet davranışı nedir? Kimler, neden şiddete boyun eğer? Şiddete boyun eğmenin psikolojik kökenleri nelerdir? bu yazımızda bulacaksınız.

Şiddet davranışı; fiziksel, ekonomik, duygusal, cinsel ve sözel olmak üzere beş grupta incelenebilir. Kişinin bedenine zarar verilmesi fiziksel, maddi imkânlardan mahrum bırakılması ekonomik, duygusal ihtiyaçlarının karşılamaması ve yok sayılması duygusal, cinsel anlamda istemediği şekilde davranılması cinsel, hakaret edilmesi ise sözel şiddete verilebilecek örneklerdendir.

Kadınların Şiddete Boyun Eğmesinin Psikolojik Boyutları 

Kadınlar genellikle ilişki sürecini yönetmeye çalışırken karşılarındaki kişileri değiştirebileceklerine inanırlar. Bu sebeple ilişkilerinde değişiklik yapmak yerine şiddetin bitmesini beklerler. Döngüyü değiştirmek yani şiddete izin vermemek yerine sabrederek ya da kişinin değişmesini bekleyerek yola devam etmeyi tercih ederler.

Kadınların şiddete boyun eğmelerinin psikolojik kökenleri:

  • Olumsuz tutuma sahip ebeveyn tarafından yetiştirilmek

Anne babanın çocuğuna ilgisiz ya da otoriter tutum sergilemesi çocuklarının şiddete uğrama ihtimalini artıran bir faktördür. Otoriter tutuma sahip ebeveynlerin çocukları itiraz etmemeyi ve boyun eğmeyi öğrenirler, bunu sosyal ve romantik ilişkilerinde de devam ettirirler. İlgisiz tutum gösteren ebeveyn tarafından yetiştirilen çocuklar ise hangi problemle nasıl başa çıkabilecekleri konusunda yardıma ihtiyaç duyabilirler. Yaşadıkları duygusal zorlanma durumunda ebeveynleri yanlarında olmadığından sorunlarla nasıl başa çıkacaklarını bilemezler. Bunun gibi beceri eksikliklerinden dolayı şiddete karşı kendilerini korumakta zorlanabilirler.

  • Çocukluklarında şiddete şahit olmak ya da maruz kalmak

Erken çocukluk döneminde şiddete şahit olan ya da maruz kalan kişiler bu durumu normalleştirebilir ve eş seçiminde tercihlerini, şiddet eğilimi olan bir partnerden yana kullanabilirler. Bu tür ailede büyüyen kadınların tıpkı babası gibi şiddet uygulayacak eş bulma ihtimali artar. Kişinin çocukluğundaki örüntüleri tekrar ettirecek bir partner seçimi yapması çokça görülen durumlardandır.

Kişilerin yaşadıkları travmalar tekrar etme eğilimi gösterir. Tekrar etmesinin sebebi de kişinin bilinçaltındaki bu olumsuz durumu çözme girişimidir. Bu seçim bilinçdışı faktörlerinin bir ürünüdür. Tekrar etme eğilimi farkındalıktan yoksunsa değişimin gerçekleşmesi yani çözüm mümkün değildir.

  • Kaygılı bağlanma stiline sahip olmak.

Kaygılı bağlanan kişiler ilişkilerinde genel olarak terk edilmekten yoğun kaygı duyarlar. Özgüvenleri düşüktür. Ciddi bir şekilde ayrılık anksiyetesi yaşarlar. Bundan dolayı partnerinin kendinden ayrılmaması ve onu mutlu etmek için kurban rolüne girmeye hazırdırlar. Bu bağlanma stiline sahip olan kişilerin problem çözme becerilerinin de düşük olduğu bilinmektedir. Bütün bu faktörler kendine gösterilen şiddete hayır demesine engel olabilmektedir.

  • Bağımlı kişilik yapısına yatkın olmak

Bağımlı kişilik özellikleri gösteren kişiler eşlerinin kendilerini terk etmesinden oldukça kaygılanırlar. Hayatlarındaki en büyük problem partnerlerinin kendilerini terk etmesi olabilir. Kendilerini suçlama eğilimindedirler. Başkaları olmadan hiçbir şey yapamayacaklarına inanırlar. Bağımlı kişilik özelliklerine sahip olduklarından ve hayatlarının odak noktası ilişkilerinin bitip bitmemesi olduğundan çoğu şiddet türüne boyun eğebilirler.   

Şiddete Boyun Eğme!
Fotoğraf: Kat Smith Pexels
  • Kendini suçlama eğilimi göstermek

Sürekli kendilerini suçlayan kadınlar ilişkilerinde yaşadıkları sorunlarda da kendilerini suçlamaya meyil edeceklerdir. Çocukluklarında sürekli suçlandıklarından yetişkinliklerinde suçlayıcı iç seslerini durduramayabilirler. 

Dövüyor ama sonra pişman oluyor ve özür diliyor, görmezden geliyor ama her ihtiyacımı karşılıyor, beni beğenmediğini söylüyor ama ben de şişmanım haklı olabilir gibi bahanelerle her mağduriyetin ardından kendilerini suçlu çıkarabilirler. Kendini suçlama eğilimi olan kişilerde karşı tarafı koruyan amaların sonu hiç gelmeyebilir.

Bu risk faktörlerinin sizde bulunması şiddete boyun eğme oranınızı artırabilir fakat farkındalık ve psikolojik destekle kendinize yardım edebilirsiniz.

Unutmayın, kaynağı olmadığınız bir sorunun çözümü olmak zorunda kalabilirsiniz. 

Bağlanma Stiliniz Hangisi? yazıma ve sitedeki diğer yazılarıma buradan ulaşabilir, psikolojiye dair farklı konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hatice Kübra Durlanık

Hatice Kübra DURLANIK. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde 2015 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Aile Danışmanlığı alanında tamamladı ve 2019 yılında tezini teslim etti. Bireysel psikolojik danışma ve aile danışmanlığı alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir