Kadın Dayanışmasının Sembolü: Mimoza Çiçeği

Kadın Dayanışmasının Sembolü Mimoza Çiçeği
Fotoğraf: Trevar ChilverUnsplash

İkinci dünya savaşından sonra yaşama dair umudun ancak “kadın dayanışması” ile mümkün olduğunu düşünen İtalyan Kadın Birliği, düşüncelerini temsil etmesi için bir çiçek seçtiler ve bu çiçek şüphesiz ki Mimoza idi… O gün bugündür başta İtalya ve Rusya olmak üzere, Dünya Kadınlar Gününde (8 Mart) kadınlara mimoza çiçeği hediye edilmektedir.

‘Mavi bi serinlik olur içime
Aşkın beni benden alıyor Mimozam
Kurban olurum ruhumun eşine…’

Ayna Grubu: Mimoza

Şarkılara konu olan mimoza çiçeği baharın gelişini en erken müjdeleyen çiçeklerdendir. Neşe, mutluluk ve umudu simgeleyen mimoza çiçeği, kadınlar için çok derin anlamlar taşır. Mimoza çiçeği güneşten aldığı rengiyle, ona bakanların içine mutluluk hissinin doğmasına sebep olur.

Mimoza, güzel kokulu, sembolik harika görünümlü bir çiçektir. Mimoza, sembolizm için en yaygın kullanılan çiçeklerden biridir. Görünüm olarak güneşe benzediği için doğal olarak güneşi temsil eder. Çiçek dilinde mimoza, gizli aşkın çağrışımıdır: Artan hassasiyet, tek aşkım anlamı ve yeniden birleşme çiçeğidir. Altın ve güneşin sembolü olan mimoza, kötülüğün güçlerine karşı kazanılan zafer nedeniyle muzaffer yaşamın da imgesidir.

Mimoza Çiçeğinin Anlamı ve Hikayesi

Mimoza Çiçeği. Fotoğraf: Betül Çiner
Mimoza Çiçeği. Fotoğraf: Betül Çiner

Mimoza çiçeği anlamını da, hikayesini de hayat dolu renklerine borçlu. İtalya 1946 yılında ikinci dünya savaşından yıkık dökük çıkmış; insanlar bir coşku, yaşama dair bir umut aramaktalardı. Derken İtalyan Kadın Birliği üyesi olan 3 kadın, toplumun yeniden inşasının “kadın dayanışmasına” bağlı olduğunu düşündüler: Teresa Mattei, Rita Montagnana ve Teresa Noce. Üç güçlü kadın, bu yaklaşımlarını sembolize etmesi için bir çiçek seçmeyi teklif ettiler. Sunulan tüm teklifler arasında üç tanesi öne çıktı: Karanfil, anemon ve enfes kokusuyla mimoza çiçeği. Aşağıdaki özellikleri sayesinde kazanan mimoza çiçeği oldu:

  • Sapsarı renkleri ile neşe saçtığı için (savaşla yıpranan moraller, mimoza çiçeği ile düzelsin diye)
  • Martta çiçek açtığı için (Dünya Kadınlar Gününü sembolize etsin diye) Büyük bir ağaç haline gelene kadar çok fazla emek ve bakım gerektirmediği için (İtalya da mimoza çiçeği gibi hızla kalkınabilsin diye)
  • En önemlisi de, aynı kadınlar gibi kırılgan görünümlerinin arkasında güçlü bir karakter barındırdığı için (mimoza çiçeği zor coğrafi koşullarda bile çiçek açabilir).

O gün bugündür başta İtalya ve Rusya olmak üzere, Dünya Kadınlar Gününde (8 Mart) kadınlara mimoza çiçeği hediye edilmektedir.

Mimoza’nın Kelime Anlamı

Mimoza kelimesi, Latince mimus (mime – taklit etmek) kelimesinden türemiştir. Küstüm çiçeği (mimosa pudica), dokunulduğunda hayvanları taklit edercesine hareket edip yapraklarını kapattığı için bu adı almıştır. Ancak bizim aşina olduğumuz mimoza çiçeğinin cins adı mimosa değildir. “Acacia dealbata”dır.

Mimoza çiçeğine bu yakıştırmanın yapılma nedeni, dokunulduğu zaman hareket eden çiçeklerin hassas olmakla ilişkilendirilmesidir. Bu vesile ile mimozanın günlük kullanımdaki karşılığı “hassas çiçek” haline gelmiş, şarkılara konu olmuş, bizim güzel acacia dealbata’ mıza (Akasya ) ismini vermiştir.

Mimoza buketi sunmak, dostluk ve sevgi mesajı vermektir. Mimoza parlaktır, güneş ışığına ve yaza işaret eder. Saygı, zarafet, haysiyet, bolluk ve nezaketi sembolize eder.

Mimoza Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Mimoza çiçeği özellikle kişilerde ruh halini düzeltme, sakinleştirmek için kullanılır. Mimoza depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve birçok duygusal travmaları tedavi etmede kullanılır. Yapraklarından hazırlanan çay sigara bırakmak isteyenler kişiler tarafından tüketildiğinde vücuttaki nikotin ihtiyacını azaltma etkisine sahiptir. Kanın pıhtılaşmasını engellemenin yanı sıra güçlü bir antiseptiktir. Kırışıklıklar, akne gibi birçok cilt probleminde kullanılan krem, jel gibi kozmetik ürünler içinde yer alır. Ayrıca Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Ülser ve hemoroid kanamalarının durdurulmasında da etkili olabilir

Mimoza Çiçeğinin Yetiştirilmesi

Mimoza, iç mekan için balkonlara veya dış mekan için güneşli ve rüzgardan korunaklı bir yere dikilebilir. Mimoza çiçeği için uygun sıcaklık genellikle 23-25 ° C’dir. Ayrıca süzülmüş ve taşlı toprakları sever. Bununla birlikte, bitki kili sevmez, ağır veya kireçtaşı topraklarda yaşamını sürdüremez. Aynı zamanda kirli havaya karşı çok hassastır, havanın kirli olduğu yerlerde çabucak bozulup ölebilir. Örneğin; Trafiğin yoğun olduğu cadde ve sokaklar için elverişli bir bitki değildir. Evinizde sigara içiyorsanız mimoza çiçeğini oradan çıkarmanız ve dumansız bir odaya veya dışarıya yerleştirmeniz daha iyidir.

Ayrıca, bitkinin soğuğa duyarlı olduğunu unutmayın, ancak endişelenmeyin, çoğu mimoza türü, kısa ömürlü olmaları koşuluyla -5 ° derece ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.

Bakım ve Onarım Önerileri

  • •Bitki ilk dikildiği zaman ortama uyum sağlayana kadar (ortalama 2 yıl) düzenli olarak sulanmalıdır. Özellikle çiçeklenme döneminde soğuk toprağı korunmalıdır. Saksı bitkilerine Mart’tan Eylül’e kadar çiçekli bitki gübresi ekleyin.
  • Mimoza, doğru yere yerleştirildiği sürece saksıda büyümeye çok uygundur.
  • •Mimozalar, çiçek açtıktan sonra onları daha yoğun ve yuvarlak tutmak için budanabilir.
  • Saksı bitkileri için, mimozanızı kış donlarından korumak için uygun ortama alınmalı ve dalları uygun örtü ile korunmalıdır.
  • Mimozanıza zarar verebilecek ve renginin solmasına neden olabilecek sert musluk suyuna dikkat edin.

Betül Çiner

Betül Çiner, 1982 yılında Kütahya’da doğdu, ilkokul ve liseyi İstanbul'da okudu. 2003 yılında Sakarya Üniversitesi Geyve MYO Peyzaj bölümünü okul birincisi olarak bitirdi. 2005 yılında Ercan Çiner ile hayatını birleştirdi. 2015 yılında A.Ü. İlahiyat ön lisans eğitimi aldı. 2018 yılında Kerem'in annesi oldu. 2020 yılında İstanbul Üniversitesi Orm. Fak. Peyzaj Mimarlığı'ndan mezun oldu ve CNR Peyzaj şirketini kurdu. Peyzaj Mimarı olarak aktif iş hayatına devam etmekte, her alanda araştırma yapmayı, okumayı, gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi sevmektedir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir