İlk Ekmeğin Hikayesi ve Baharatlı Mısır Ekmeği

İlk Ekmeğin Hikayesi ve Baharatlı Mısır Ekmeği
Fotoğraf: Mehmet Ceneran

İlk ekmek nasıl ortaya çıktı hiç düşündünüz mü? Hangi malzeme ile nasıl pişirildi? Mayalı ekmek nasıl yapılmaya başlandı? Kısaca anlatmak istiyorum.

Henüz tarımın gelişmediği dönemler… İnsanlar, yabani arpa ve buğday taneleri gibi yabani tahıl tanelerinin bir şekilde yenilebilir olduğunu anlamışlar.

Bu tanelerin iki taş arasında ezilip suyla hamur haline getirildikten sonra ateşte ısıtılmış taşlar üzerinde pişirildiğinde daha kolay sindirildiğini fark etmişler ve ilk ekmek yapımı bu şekilde gerçekleşmiş. Ve tabii ki ilk ekmekler maya kullanılmadan yapılıyormuş. Daha sonra ise tanelerin öğütülmesinde elde edilen un, bal ve bir parça ekşimiş hamur, sulu bir karışımla mayalanmaya başlamış ve zamanla bu karışım uygun ısıda bekletilerek içindeki maya hücrelerinin çoğalması ve içine karıştırıldığı hamuru mayalandırıp kabartacak kadar güçlü hale gelmesi sağlanmış.

XX. yüzyılın başında ise kuru maya keşfedilmiş ve kuru mayanın daha kaliteli sonuç verdiği görülünce yavaş yavaş eskiden kullanılan sulu maya yerine kuru maya kullanılmaya başlanmış.

Bugün sizlerle baharatlı mısır ekmeği tarifini paylaşmak istiyorum.          

Baharatlı Mısır Ekmeği

Malzemeler:        

  •  1 su bardağı mısır unu
  • 2 su bardağı beyaz un
  • 50 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz /1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı tozşeker /1 çay kaşığı pulbiber
  • 2 yumurta çırpılmış
  • 150 gr yoğurt /az miktarda kimyon
  • 1 su bardağı süt / 1 çay bardağı parmesan

Hazırlanışı:

Fırınınızı 160 dereceye ayarlayın.

Mısır unu, beyaz un, tuz, şeker, kabartma tozu ve karbonatı derin bir kapta karıştırın. Küçük parçalara kestiğiniz tereyağını unlu karışıma ekleyerek yoğurun. Karışım galeta unu kıvamına gelecektir. Ayrı bir kapta çırpılmış yumurta yoğurt ve sütü tel çırpıcı ile karıştırın. Yumurtalı sütlü karışımı unlu karışıma ekleyin. Baharatları ekleyin ve pürüzsüz olana kadar yoğurun. Yağlanmış bir kek kalıbına, üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde hamuru doldurun. Önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında 45 dakika pişirin. Fırından çıkarınca 20 dakika kalıplarda beklettikten sonra kalıplardan çıkartın. Dilimleyip servis edin.

Afiyet olsun.

Unutulmuş Tatların İzinde; Mehmet Ceneran röportajımıza ulaşmak için burayı, tariflerime ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir