Flosmeus; Canlı Çiçekler Tasarım Saksılarla Buluştu

Flosmeus, peyzaj mimarı iki arkadaşın gayretleri sonucu ortaya çıktı. Yeni mezun olan ve eğitimine devam eden iki arkadaş, pandemi sürecinde iş aramak yerine kendi işlerini kurdular. Mesleklerini çok seven gençler, en iyi bildikleri işi yapmaya karar verdiler; çiçek bakımı ve tasarımı. Bu girişime “çiçeğim” anlamına gelen Flosmeus adını verdiler. Canlı çiçeklerini, el emeğiyle yaptıkları ve boyadıkları saksılarda sundular. Sanat eserini aratmayan tasarımlar yaptılar. Flosmeus‘un çalışmalarını ve kurucuları Tuğçe Altunkan ile Sude Aydoğdu’yu daha yakından tanıyalım.

1-Sizi daha yakından tanımak isteriz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba. Ben, Tuğçe Altunkan. 1998 yılında İstanbul’da doğdum. Eğitim hayatımın tamamını İstanbul’da geçirdim. İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü mezunuyum. Aynı zamanda öğrencilik hayatım devam ediyor. Orman Mühendisliği bölümünden çiftanadal yapıyorum. Peyzaj Mimarlığını seçmemdeki önemli etkenlerden biri mimarlık bölümüne yatkınlığımın olduğunu düşünmem ve severek bu işi yapabileceğime inanmam oldu.

Merhaba. Ben Sude Aydoğdu. 1998 yılında İstanbul’da doğdum. Eğitim hayatımın tamamı İstanbul’da geçti. Ben de Tuğçe gibi Peyzaj Mimarıyım. Genel olarak tasarıma olan ilgim ve alakam beni Peyzaj Mimarlığına iten önemli bir etken oldu. Bölümümde her ne kadar zorlansam da gün geçtikçe bölümüme bağlılığımın arttığını fark ettim. Gelecek hayatımda da kariyerimi en iyi şekilde yönlendirmeyi planlıyorum.

2- Flosmeus’un anlamı ve ortaya çıkış hikayesi nedir?

Pandeminin ilk döneminde henüz okulların durumu belli değilken büyük bir boşluğa düştük ve bu süreci bir şeyler üreterek değerlendirmeye karar verdik. İkimizin de bitkilere, bitki üretimine merakı oldukça fazla olduğundan bu alan ile ilgili uğraşlarda bulunduk. Daha sonra ürettiğimiz bitkilere eşlik etmesi için birkaç beton saksı yapımını deneyip bunları yapabildiğimizi ve birçok çeşit çıkarabileceğimizi anladığımızda ‘neden bir girişim oluşturmuyoruz’ diye düşünmeye başladık. Günümüzde sosyal medyanın farklı kitlelere ulaşmadaki öneminin farkında olarak birçok farklı platformda sayfalar açmaya karar verdik. Bu sayfanın isminin bizim için anı niteliği taşıması açısından üniversite dönemi boyunca birbirimize hitap sözcüğü olarak kullandığımız ‘çiçeğim’ sözcüğünün Latincedeki karşılığı olan flosmeus olmasına karar verdik.

3- Bitkiler ve saksılar sizin için ne ifade ediyor?

Özellikle birer Peyzaj Mimarı olarak bitkilerin, işimiz bir tarafa hayatımızın çok önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bitkilerin de içerisinde bulunduğu doğal ortamlara olan ihtiyacın farkında olduğumuzdan bu yeşil ortamların dış mekanlarda olduğu kadar iç mekanlarda da olması gerektiğini düşünüyoruz. Bir küçük bitkinin dahi ortamın atmosferini anında değiştirdiğini göz önünde bulundurursak bitkilerin yaşamımızdaki yerinin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Saksılar da bu noktada bitkileri ön plana çıkararak göze hitap etmesini sağlayan önemli bir unsur. Biz de bu unsurları hem kendi tasarımlarımızla hem kişiye özel tasarımlarımızla ön plana çıkarıyoruz.

4-Tasarımlarınız ve boyamalarınız hakkında ne söylemek istersiniz?

Saksıları iç mekanda ilgi çekici hale getirecek şekilde tasarımlar yapmaya çalışıyoruz. Bazen beğendiğimiz bir görselden esinlenerek ortaya çıkardığımız tasarımları, bazen kendi tasarımlarımızı bazen de kişinin bir fotoğrafını veya bir anısını anımsatacak kişiye özel tasarımlar yapıyoruz.

5- Flosmeus’un çalışma tarzı hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle çalışmamız, bitki üretimi, saksı yapımı ve boyama aşamaları olarak üç adımdan oluşmakta. Saksı üretimini kalıp yardımıyla yapmaktayız. Oluşan beton saksıların zımparasını yaparak boyama aşaması için daha pürüzsüz hale getiriyoruz. Boyama işlemini tamamladıktan sonra boyanın kalıcılığını sağlamak için vernik işlemini gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz kaktüs ve sukulentlerin dikimini saksılara yaptıktan sonra özel tasarım kutularımızla saksılarımızı özenle paketleyerek çalışmamızı tamamlıyoruz.

6- Ne tür tasarımlar yapıyorsunuz?

Ürünlerimizi tasarlarken içimize sinmeyen bir tasarımı paylaşmayı tercih etmiyoruz. Herkese hitap edebilecek saksılar üretmeye başladıktan sonra kişiye özel saksı tasarımları üretmeye başladık. İnsanların ölümsüzleştirmek istediği anları saksılara işleyerek o anları hem kalıcı hale getirip hem de gündelik yaşamında onlara eşlik etmesini sağlıyoruz.

7- Geleceğe dair planlarınızdan bahseder misiniz?

İki yeni mezun arkadaş olarak iş arayış aşamasını bu şekilde değerlendirmek istedik. Fakat yaptığımız çalışmaları artık kendi işimizin bir parçası olarak görmeye başladık. Şimdilik evimizde sürdürdüğümüz işimizi daha rahat devam ettirebilmek için öncelikle bir atölye edinmek ve daha sonra bu atölyeyi bitki üretim ve satış kısmıyla birleştirmek istiyoruz.

8- Girişiminizi ortaya koyarken ya da sonrasında karşılaştığınız zorluklar oldu mu?

Elbette oldu. Özellikle minimum maliyetle bu işe başlamaya çalışırken zorluklar yaşadık. Gerek kalıpsız saksı üretmeye çalışmak gerek bitki üretimine başlarken bilmediğimiz fidanlıklardan alışveriş yapmak bizi çıkmaza sürükledi. Daha sonraki aşamalarda ürünlerimizi alıcılarına ulaştırırken ürünlerimizin canlı birer materyal oluşundan kaynaklı paketleme ve kargolamada sıkıntılar yaşadık. Bütün bunları deneyimlemeden asla öğrenemezdik. Dolayısıyla bu zorlukların hepsi bizim için birer tecrübe niteliği taşıdı.

9-Ürünlerin sipariş sürecinden bahseder misiniz?

Ürünleri öncelikle instagram hesabımıza yükleyip instagram üzerinden iletişim gerçekleştiriyoruz. Kişiye özel siparişlerimizde kişinin istekleri veya gönderdiği bir görsel doğrultusunda bir tasarım sunuyoruz. Alıcının onayı alındıktan sonra saksının üretimine başlayıp maksimum dört gün içerisinde kargolayacak şekilde siparişi tamamlıyoruz. Normal siparişlerimizde ise seçilen ürünü maksimum iki gün içerisinde kargolayacak şekilde siparişimizi gönderiyoruz.

10- “İyi ki” bu işi yapıyoruz dediğiniz bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?

Bizler yeni mezunuz ve çoğu yaşıtımız ile birlikte karamsar bir şekilde işe girmeyi beklemek yerine zamanımızı bir şeyleri ortaya koyarak harcamayı tercih ettik. Bir şeyleri ortaya koyduğumuzu, bunun bize bir kazanç sağladığını gördüğümüz ve işimizin beğenilip takdir edildiği noktada, iyi ki bu işi yapmaya başladık, diyebildik.

11-Girişimcilik hakkında neler söylemek istersiniz? Gençlere ne tavsiye edersiniz?

Flosmeus logosu.
Flosmeus logosu.

Aslında biz de henüz çok yeni girişimcileriz. Bazı şeyleri biz de yaşayarak ve deneyimleyerek görüyoruz. Şunu söyleyebiliriz ki; kim her ne yapmak istiyorsa onu yapmalı ve atacağı adımlarda karşısına çıkacak zorlukları göz ardı edip yoluna devam etmeli.

Son söz olarak ne söylemek istersiniz?

Çalışmalarımızda bize destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir