Enerji dolu evler

Enerji dolu evler
Monstera deliciosa, evleri güzelleştiriyor.

Çoğumuz güvenli alanı olarak gördüğü, şehrin gürültüsünden, yoğunluğundan koşarak uzaklaştığımız yuvamıza, kendimizi ait hissettiğimiz yere nihayet ulaşıp kapımızı kapattığımızda bir oh çekeriz.

Gezilerden, seyahatlerden döndüğümüzde evim evim güzel evim cümlesi kafamızda yankılanır. Kimi zaman kendimizle baş başa kalıp, günün yorgunluğunu atarken evimizde gerçekleştireceğimiz hayallere dalıp içimizdeki heyecanla, yüzümüze vuran bir gülümsemeyle buluruz kendimizi. Kimi zaman eşyalarımızı yenilemek, yerlerini değiştirmek bir yenilik katar ve aynının vermiş olduğu tanıdık aidiyetten bir mola verir bizlere. Eşyalar, dekorasyon, renkler her şey tamamdır. Ancak içimizde “bir yerlerde bir şey eksik ama ne?” sorusu düşüncelerimize karışıverir kimi zaman. Belki biraz enerji, hayır hayır çokça enerji! Yaşayan ve her gün baktıkça içimizi açan ve bazı zamanlar sohbet dahi ettiğimiz renk renk bitkiler.

Hadi gelin listemize ilk bitkimizden başlayalım!

Karşınızda “Monstera deliciosa” diğer ismiyle “Deve tabanı” bitkisi. Yıllar geçse de popülerliğini yitirmemiş olan bu bitki, aydınlık olan her evde mutlaka olması gereken bitkilerin başında gibi bir his uyandırıyor. Ayrıca bakımı da oldukça kolay; bolca sevgi, sıcak bir ortam ve su.

Deve tabanı bitkisinin bakım rutinleri

Deve tabanı (monstera deliciosa)

Monsteralarınızı evinizin hemen hemen her yerinde yetiştirebilirsiniz. Aydınlığı sevmelerine rağmen düşük ışık toleransına da sahip olan bu bitkiler nemi de oldukça sevmekte ancak direk güneş ışığı onlar için uygun değildir. Zengin karışımlı toprakları tercih ederler. Kışın minimum 10- 15 derecede yaşamını keyifle sürdürebilir. Hava akımı olan bir yerde maalesef hemen etkileniyor ve yapraklarında lokal olarak kurumalar meydana gelebilir. Monsteralar derin saksıları tercih etmekte ve bitki destek çubuklarına ihtiyaç duyarlar. Bitkiniz büyüdükçe destek çubuklarınızı da büyütmenizde fayda var. Tüm bu koşullar sağlandığı taktirde bakım yelpazemizi biraz daha genişletebiliriz.

Toprak ve gübreleme

İyi bir bahçe toprağı ve yaprak gübresi karışımı işinizi görecektir fakat bitkiniz büyüdükçe daha çok besine ihtiyaç duyacağından elinizde iyi bir bahçe toprağınız yoksa, 3 ölçü zengin içerikli bir torf, 1 ölçü ponza taşı karışımı ideal olacaktır. Yeni yaprak çıkarken ya da aralarda fırınladığınız ve öğüttüğünüz yumurta kabuklarını toprağa karıştırabilirsiniz. Kış aylarında gübreleme yapmayıp, bitkinizin dinlenmesine izin verin. İlkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez gübreleme yapılabilir.

Sulama

Fotoğraf: Studio Cotton

Aslına bakarsanız tüm bitkilerin üç günde bir 1 lt sula gibi bir genellemesi yoktur. Bu rutini evinizin atmosferi, ısısı, kullandığınız toprak gibi etmenler belirliyor. Komşunuzda 3 günde bir su isteyen bitki sizin evinizde 2 günde bir sulamaya ihtiyaç duyabilir. Sizin gözleminiz bu rutini belirleyecek. Su ihtiyacını anlamak için işaret parmağınızı iyice saksıya daldırın ve biraz gezdirin toprakta. Parmağınızı çıkardığınızda nemli, toprak yapışmış bir parmak görüyorsanız su vermeyin. Parmağınız saksıdan hafif nemli yada nemsiz çıkıyorsa o zaman sulama vakti gelmiş demektir. Saksı tabağınızda su görünene kadar dinlendirilmiş su ile sulamanız gerekir. Su iyice süzüldükten sonra tabakta biriken suyu da başka bir yere dökmeniz gerekecek. Dökmediğiniz taktirde bitki suyu tekrar tekrar kullanıp, verimsiz bir gıda almış olacak ve saksı toprağınızın üzeri mantar yada beyaz kireç tortusuyla bezenecektir. Hastalığa davetiye çıkarmayalım değil mi ama. Bu sulama rutininiz mevsimsel olarak da değişecektir. Kışları daha az su isteyen bitkiniz yazın neme doymak isteyecektir. Aralarda yapraklarına fıs fıs yapılıp şımartmak istenilirse bir bezle yapraklarını silin derim. Fakat çok sık olursa mantar ve sinek mücadelesine hazırlıklı olun.

Çoğaltma

Eğer ki monsteranıza tüm bir yıl boyunca harika bir şekilde baktıysanız, üretime geçebiliriz. Suda köklendirme yapacak olursak; uzun bir daldan 3 boğumlu bir parça alıp suda bekletin. Kökler 10 cm civarı olunca da toprağa dikebilirsiniz. Çelikle çoğaltmak isterseniz Suda köklendirme yöntemindeki gibi çubuklarınızı suya değil direk toprağa dikin. Ancak ısı ve bol nemi iyi ayarlamanız gerek çünkü köklenme aylar sürer ve bitkinizin filiz vermesini sonraki sene görmüş olursunuz. Ayrıca Monsteranızın saksısını değiştirirken köklerinden ayırarak da çoğaltmanız mümkün.

Ayda Şahbaz

Ayda Şahbaz - Peyzaj Mimarı 1990 yılında Muğla’nın Bodrum ilçesinde doğdu. Coğrafya itibariyle çocukluğu doğanın içinde geçti. İnsan ile doğa arasında bir bağlantı kurma hissi, düşüncelerinde her zaman bir planlama ve tasarım odaklı çalışma arzusu onu mesleğine yöneltti. 2010 yılında Trakya Üniversitesi Peyzaj Teknikerliği bölümünden mezun oldu. 4.5 yıllık bir çalışma hayatından sonra İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünü kazandı ve öğreniminin son yılındadır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

6 Responses

  1. Nurgülyıldız dedi ki:

    Deve tabanı çok hoş bir bitki hemde dekorasyon amaçlı da güzel fikir . Ben evde az yer kaplayan ve çiçek açan bitkileri daha çok seviyırum Bilgiler için teşekkürler. Benimde evimde yılbaşı çiçeğim var mayıs aylarında açan, araştırıyorum kimi dışarıda kimi içeride durmalı diyor. Bir hayli kafam karıştı. Sizce nerede büyütmeliyim.

    • Ayda Şahbaz dedi ki:

      Merhaba Nurgül Hanım, Yılbaşı çiçeğini her iki ortamda da yetiştirmek mümkün. Dış mekanda; rüzgar ve direk güneş ışığı almayan sote bir yerde bakılabilir. İç mekanda ise aynı kural geçerli. Yılbaşı çiçeklerinin yerini çok fazla değiştirmemenizi öneririm. Bir yeri sevdiyse gelişimi daha sağlıklı olur ve gözle görülür düzeyde fark edilir.

  2. Sevilbodrumlu dedi ki:

    açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş. Bence daha fazla bitki türü tanıtmalısın çünkü aldığımız çogu bitki hakkında çok şey bilmiyoruz ve öldürüyoruz. Satıcılar bile yanlış bilgi verebiliyor satılsın yeterki diye ne yazık.. Ev bitkileri yazılarının başında olursa çok sevinirim. yaza kadar evimdeki yazın bahçedeki bitkilerimle ilgili araştırma yapıp duruyorum sağlam bir kaynağa ihtiyacım vardı🤩

    • Ayda Şahbaz dedi ki:

      Merhaba sevgili Sevil, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bizi takipte kalın, güzel bir bitki tanıtım sezonu olacak, sağlıklı günler dilerim.
      Sevgiler.

  3. Betül Çiner dedi ki:

    Merhabalar, bu dönemde iç mekan bitkileri benjmde ilgimi çekmeye başladı.Daha bilincli olarak baktığım bitkilerimin uzun ömürlü olması icin sizin bilgilerinize ihtiyac duyuyorum..bu bilgileri öğeenirken keyif almak da artısı oldu..elinize sağlık..devamini merakla bekliyor olucam..basarılar

    • Ayda Şahbaz dedi ki:

      Merhaba Betül Hanım, evim ve ailem ekibi olarak olumlu geri dönüşünüzden çok mutlu olduğumuzu belirtmek isteriz. Teşekkür ediyor ve sağlıklı günler diliyorum sizlere. Bizleri takipte kalın.
      Sevgiler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir