Duygular

Duygu yeterliği
Fotoğraf: Meral Pehlivan

Duygular… Duyulmak isteyen iç sesimizin bazen yüksek perdeden dışa vurumu. Latince emotio “harekete geçme” fiilinden türemiş “emotion” duygu kelimesi.

Hemen hemen tüm psikolojik rahatsızlıkların ya da iletişim sorunlarının kökeninde duyguları okuyamama ya da yanlış okuma ile ilgili bir durum mevcut. Ancak çözümü sorun çıkmasın diye duyguları bastırmada aramak, çok daha yanlış yollara sokarak zaman kaybettiriyor insana. Çocuklarımızın hareketsizliğinden yakınan ebeveynler olarak, onları harekete geçiren duyguları bastırarak ya da bastırmalarını sağlayarak onları sakatladığımızın farkında mıyız acaba?  Neyi bastırdığımızı bilebilmek için ilk adım duyguları tanıyabilmek. Yani duygu yeterliğimizi geliştirebilmek…

 “Kendindeki ya da başkalarındaki duyguları tanıma, yorumlama ve etkili bir şekilde tepki gösterme/ yanıtlama becerisi ve kapasitesi” olarak tanımlanan duygu yeterliği maalesef eğitim sistemimizde yeterince ilgi gösterilmeyen ve gelişimi  için yeterli mesai harcanmayan bir  kavram. Oysa ki IQ yerini EQ ‘ya çoktan  bıraktı iş dünyasında. Okuldaki eksiklikleri evde tamamlamak mümkün olsa da “Erkekler ağlamaz” “Kol kırılır yen içinde kalır” gibi sözlerle duyguları bastırmanın yüceltildiği bir toplumda büyümüş ebeveynler olarak daha çooook uzun bir yol var önümüzde. Önce kendi duygu yeterliğimizi tanımlayabilmek ve geliştirebilmek gerek zira.

Ters Yüz: Bizi Biz Yapan Duygularımız

 Her duygu gerekli ve değerli. Özellikle küçük yaşlarda bunun altını çizmekle, ağlamanın da duygulanmanın da, öfkelenmenin de bizim için kaçınılmaz ve değerli olduğunu anlamakla ve anlatmakla koyulabiliriz yola. Resmi, kızım Tersyüz filmini izledikten sonra çizmişti. Önce farklı boyutlarda daireler çizmesini sonra duyguların renkleriyle renklendirmesini ve isimlendirmesini istemiştim.  Haluk Yavuzer’in Resimlerle Çocuk kitabını okuduktan sonra çocuk çizimlerindeki her bir nesnenin renginin ve boyutlarının ne kadar önemli olduğunu fark ederek hayrete düşmüştüm.  Filmi henüz izlemediyseniz, mutlaka izleyin ve çocuğunuzla birlikte resim etkinliğini yaparak duygulara ilişkin sohbet edin derim. Hangi duygunun çocuğun hayatında ne kadar yer kapladığını görmeniz de mümkün zira. Özellikle duyguları hakkında konuşmayan çocuklar için de yola çıkmanın ilk adımı olabilir. Duymak, duyulmak ve duyduklarımıza kayıtsız kalmamak dileğiyle/duasıyla…

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir