Sözcüklerin Gücü

Sözcüklerin Gücü
Sözcüklerin Gücü-Akeelah and the Bee

Sözcüklerin Gücü (Özgün adıyla Akeelah and the Bee) ülkemizde hiç vizyona girmese de oldukça ilgi gören, orijinal dil ve dublajlı haliyle dijital platformlarda çok izlenen 2006 yapımı bir Amerikan filmi. Hedefe odaklanmayı ve başarıya ulaşmak için çabalamak gerektiğini anlatması sebebiyle öğretmenlerin de öğrencilerine izlemelerini tavsiye ettiği filmler arasında yer alıyor.

Hedefine emin adımlarla yürüyen bir kızın hikayesiyle beraber akran ve aile ilişkilerinin de çok dramatikleştirmeden dozunda verildiği, her bir karakterinden kendimize dersler çıkarabileceğimiz bu filme bir göz atalım.

Akeelah ve yaşam döngüsü

On bir yaşındaki Akeelah (Keke Palmer) babasını altı yaşındayken kaybetmiş, annesiyle ve kendisinden büyük kardeşleriyle zor yaşam koşullarında büyüyen bir kızdır. Zeki olmasına rağmen umursamaz tavırlarıyla dikkat çeker. Aynı zamanda kaba ve argo konuşma tarzına sahiptir. Annesi için ise çalışmak ve evin geçimini sağlamak hayatın merkezindedir, çocuklarıyla çok ilgilendiği söylenemez.

Akeelah’nın arkadaşlarıyla da çok düzgün bir ilişkisi yoktur, okulunda konuşabildiği sadece bir arkadaşı vardır. Okulunun Afroamerikalıların yaşadığı fakir bir bölgede olduğunu ve okuldaki diğer çocuklar gibi Akeelah’nın da bir Afroamerikan olduğu ayrıntısını da verelim.

Kodlama yarışması

Sözcüklerin Gücü
Sözcüklerin Gücü

Bir gün okul müdürü bir kodlama yarışmasından bahseder ve Akeelah’nın da o yarışmaya katılmasını ister. Akeelah ilk başlarda tabi ki umursamaz ve katılmak istemez. Sonra televizyonda yarışmayı izleyince ilgisini çekmeye başlar ve o andan itibaren hayatının odağı başka bir yöne kayar. Okuldaki elemeleri takip eden İngilizce profesörü Dr. Larabee (Laurence Fishburne), Akeelah’da özel bir yetenek olduğunu hisseder ve onu çalıştırmaya başlar. Fakat Dr. Larabee de hayatında bazı acıları barındıran, otoriter ve disiplinli bir hocadır. Kendine has teknikleriyle ezberlemeden öğretmeyi hedefler ve ilk başta Akeelah ile pek anlaşamasalar da sonrasında harika bir uyum yakalarlar.

Bu yarışma vesilesiyle Akeelah yeni arkadaşlar da edinir. Bu çocukların farklı kökenlerden olmaları ve farklı karakter özellikleri de önemli ve güzel bir detay olarak karşımıza çıkar.

Kodlama yarışmasından ne anlıyoruz?

İngilizcede ‘spelling’ olarak kullanılan kelime, filmin Türkçe dublajında kodlama olarak karşımıza çıkıyor. Aslında spelling bir kelimenin harflerini tek tek söylemektir ve burada kodlama dediğimiz olaydan da bunu anlamalıyız. Yarışmada jürinin size söylediği kelimenin harflerini sırasıyla söylemeniz beklenir. İngilizcenin ses sistemi farklı olduğu için harfler ve sesler aynı olmayabilir. Dolayısıyla bu tarz yarışmalar İngilizcede daha fazla anlam ifade eder. Kaldı ki filmde kullanılan kelimeler köken, anlam ve ses olarak karmaşık kelimelerdir.

Bu anlamda filmde kelimelerin gücüne odaklanmak için orijinal dilde izlemek gerekir. Dublajlı olarak izlediğinizde ve kelimelerin çevirileriyle muhatap olduğunuzda o kadar etkileyici olamıyor maalesef. Çocuklarla izleyecek olanlar Türkçeyi tercih etseler bile İngilizcenin farklı bir dil olduğunu ve orada bahsedilen kelimelerin de orijinalinde İngilizce olduğunu çocuklarımıza anlayabilecekleri şekilde söylemeliyiz.

İçindeki güce inanmak

Özetle Sözcüklerin Gücü, her ne kadar klasik bir başarı öyküsünü akıllara getirse de bize sunduğu her bir karakterden ayrı ayrı dersler çıkarmamız mümkün. Hikayede aynı anda hırslı, ilgisiz ve yeterince ilgili üç farklı aile tipini görebilir, bu ailelerde yetişen çocukların karakterlerini anlamlandırabilirsiniz. Öte yandan eğitim sistemindeki sıkıntılar, akranlar arası ilişkiler, yol gösteren bir eğitimcinin önemi gibi konularda da örnekler görebilirsiniz.

Sözcüklerin Gücü
Sözcüklerin Gücü

Bunların hepsi filmden elde edilebilecek değerli çıkarımlar ama bence en önemli mesajı; istediğin ve inandığın yolda ilerleyebilirsin, engelleri aşabilirsin ve sana yardımcı olabilecek bir sürü kişi bulabilirsin. Akeelah bunların ne kadarını yapabildi, hedefine giden yolda kimlerle karşılaştı, kazandı mı yoksa kazanmaktan daha önemli şeylerin olduğunu mu keşfetti?

Bu soruların cevaplarını filmi izledikten sonra öğrenmiş olacaksınız.

İyi seyirler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir