Mental Aritmetik nedir?

Mental aritmetik nedir?
Mental aritmetik, zihin matematiği olarak bilinir.

Mental kelimesi İngilizce bir kelime olup Türkçede ‘zihin’ manasına gelmektedir. Mental aritmetik, zihin matematiği olarak da tabir edilebilir.

Mental aritmetiğin faydaları nelerdir?

Mental Aritmetik beynin sağ ve sol yarım küresinin aynı anda çalışarak, matematiği çocuklara sevdirmek, matematikle alakalı ön yargıları yıkmak ve aynı zamanda eğlenerek zihin gelişimi sağlamaktadır. Konuşma ve matematik beynin sol yarım küresinin işidir. Hayal gücü, ritim ve müzik gibi zihinsel faaliyetler de beynin sağ yarım küresinin işidir. İkisinin aynı anda faaliyet göstermesi bu eğitimle sağlanabilir.

Mental aritmetik ile eğitim sonunda çocuklarda;

  • Yüksek konsantrasyon
  • Gelişmiş dinleme becerileri
  • İleri seviyede analitik düşünme yeteneği
  • Hızlı matematik becerileri
  • Güçlü hayal gücü
  • Hızlı Öğrenme
  • Odaklanma kolaylığı
  • Gelişmiş hafıza gücü
  • Gelişmiş yaratıcı problem çözme yeteneği
  • Kendisini daha iyi ifade edebilme
  • Hızlı zeka gelişimi görülür.

Mental aritmetik kaç yaş aralığındaki çocuklar için uygundur?

Mental aritmetik 4 ile 12 yaş arasındaki çocukların beyin gelişimine fayda sağlayan bir eğitim sistemdir. Zekanın yüzde 75’i 3 ile 7 yaş arasında oluşmaktadır. Ancak zekayla alakalı en önemli gelişim 5 yaşında tam olarak şekillenmektedir. 5 yaşın üzerindeki çocuklarda mental aritmetiğin faydası yüksek oranda görüldüğü gibi 12 yaş için üst sınır olduğu, çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

12 yaşın üst sınır olarak baz alınmasının en önemli sebebi, ergenliğin bu yaşta tamamlanmış olmasıdır. Beyin gelişimi 12 yaşından sonra da devam etmektedir ancak zekanın verimli kullanılması hatta yeni bir programlama için zihindeki yeterli alanın, büyük ölçüde kullanıldığı anlamındadır.

Zihin ergenlik dönemi tamamlanmadan beynin hem sağ hem sol yarım küresini verimli bir şekilde kullanma becerisine sahip olursa, herhangi bir sebeple zihnin bir kısmının işlevinde bir aksama olması durumunda diğer kısımdaki işlevin faaliyeti, kişinin yaşam kalitesi açısından yüksek ölçüde fayda sağlamaya yetecektir.

Özetle beynin sağ yarım küresinin görevini sol yarım küre de üstlenebilecek duruma gelecektir. Ya da sol yarım kürenin verebileceği her türlü beceriyi sağ yarım küre sağlayabilecektir. Ancak beyindeki bir bölgeye, bir başka bölgenin işinin yaptırılabilmesi ergenlik çağının tamamlanması ile sınırlanır.

Zihnin zinde olmasını bedenin zinde olmasını düşünerek algılayabiliriz. Beden nasıl düzenli egzersiz ile zinde kalırsa, zihin de mental aritmetik gibi egzersizlerle zinde kalır. Günümüzün zihin rahatsızlıklarından korunmanın en etkili yollarından birinin zihni zinde tutmakla alakalı egzersizler olduğu aşikardır ve bunun en etkili yollarından biri de mental aritmetik gibi zihin egzersizleridir. Bu egzersizlerin belli yaşlarla sınırlı olması da oldukça manidardır. Bu sınırlı zamanları en verimli bir şekilde kullanmak tüm yaşamları açısından büyük önem arz etmektedir.

Soroban (Abaküs) nedir?

Mental Aritmetik eğitiminin temel materyali sorobandır. Genelde abaküs olarak da adlandırılan ancak abaküsten, hem boncukların dizilişi hem de sayı bakımından farklıdır. Çağdaş hesap makinelerinin atası da sayılan soroban ile toplama-çıkarma, çarpma-bölme gibi matematiksel işlemler yapılabilmektedir.

Uzak doğuda sokak satıcılarından bankacılar hatta muhasebecilere kadar bir çoğunun dijital hesap makinalarından ziyade soroban (abaküs) kullanıldığını görmekteyiz. Okullarda müfredat olarak bu dersin verilmesi de uzak doğu ülkelerinin neden geliştiğine cevap niteliğindedir.

Mental aritmetik uygularken abaküs kullanımı sırasında aşağıdaki kurallara mutlaka uymalısınız:

  • Abaküs çalışmalarını çalışma masasında yapmalısınız.
  • Çalışma esnasında dik oturmalısınız.
  • Abaküs ile masanın uç noktası arasında 4 parmak mesafe olmalıdır.
  • Çalışma süresince kalem elinizde olmalı.
  • Boncukları uygun parmaklarla hareket ettirmelisiniz.
  • Silgi kullanmamalısınız.(zaman kaybını önlemek için)

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

1 Response

  1. Betül Çiner dedi ki:

    Değerli bilginiz icin cok tesekkürler…mental aritmetik çocugun ilgisine gore mi yonlendirilmeli yoksa her cocuk mutlaka öğrenmeli midir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir