Kedi sahiplenmek mi?

Kedi sahiplenmek mi?
Fotoğraf: Melike Durmaz

“Kedilerin de kendilerine has karakterleri vardır.” “Evimi kedim için nasıl düzenlemeliyim?” “Bir kedi oyuncağını yutarsa ne olur?” “Kedimle dışarıya çıkarsam ne olur?” “Kedime nasıl oyuncaklar seçmeliyim?” “Kedimin tüylerine nasıl bakım yapabilirim?”


Kediler hakkında merak edilenler ve daha fazlası
bir kedi annesi anlatımıyla bu yazımızda.

Kedi sahiplenmek mi?
Kedi Charlie
Fotoğraf: Melike Durmaz

“Bir kedi ile yaşamak mı? Nasıl yani? Peki ya tüyleri? Çıldırmış olmalısın! Peki evdeki koltuklar? Yepyeni koltukları parçalayacak şimdi! Ayy! Şimdi o masanın üzerine filan da çıkar, en kötüsü de ne biliyor musun, o mutfak tezgahına da çıkacak!”

Sen de kedi almak istiyor fakat sürekli bu sorularla mı mücadele ediyorsun?

O zaman kedi aldıktan sonra evde neler olabileceğinden biraz da kedisi olan birinden dinlemeye ne dersin?

Kediler çok akıllı ve duygusal hayvanlardır. Evinize geldiği andan itibaren önce evi ve sizi tanımaya çalışır, her yeri koklar. Sizi sevdikçe evi tanıdıkça, o da artık yeni evine kokusunu bırakmaya başlar. Nasıl mı? Mesela kafasını ve kuyruğunu ayaklarınıza, bacaklarınızın arasına sürter ve böylelikle artık o da sizi sahiplenmeye başlar. 

Kedilerin tüylerini dökmesi normal mi?

Bir bebeği düşünün, yeni doğduğunda henüz saçları dökülmeye başlamaz. Yaş ilerledikçe insanların da saçları dökülür. Bu bazen strese bağlıdır, bazen beslenmesiyle ilgilidir, bazen de mevsime bağlıdır. Ama her şey yolundayken bile saç tellerimiz belli bir sayıda her gün mutlaka dökülür; bazen daha çok, bazen daha az.

Kedilerde de aynı şekilde, nasıl biz insanların saçları dökülüyorsa onların da tüyleri dökülür. Yavru bir kedi aldıysanız henüz tüy dökmeye başlamamış olabilir. Bir yaşına yaklaştıkça tüy dökmeye başlar. Onların da tüy dökmeleri mevsime, strese, ve yedikleri mamaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Nasıl saçlarımızı günlük düzenli taradığımızda saç dökülmesi azalır, onların da tüylerini düzenli bir şekilde taramak tüy dökülmesini bir nebze de olsa azaltacaktır. 

Kedi tüyü yutarsak ne olur?

Peki ya kedi tüyü yutarsanız? Eğer kediniz ev kedisi ise* bütün aşıları tamamsa, sadece kediye özel mamalar ile besleniyor ve kediye bir alerjiniz yoksa korkulacak bir şey yok. Kediniz de bir parazit olmadığı sürece tüyünü yutmuş olmanız size bir zarar vermeyecektir.

“Evimi kedim için nasıl düzenlemeliyim? Kedim oyuncak yutarsa ne olur? Kedimle dışarıya çıkarsam nelere ihtiyacım olur? Kedime nasıl oyuncaklar seçmeliyim? ” Bir başka yazıda bu sorulara cevap arayalım.

Sevgiyle kalın.

*Ev Kedisi: Geceleri evde uyuyan, sadece kendi mamasıyla beslenen, arada sırada bahçeye veya dışarı çıkan kediler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

2 Responses

  1. Süleyman dedi ki:

    Son zamanlarda biraz kafamda olan ama cesaret edemediğim bir konu kedi beslemek. Umarım yazılarınızı okudukça kafamdaki soru işaretleri gider ve kısa zamanda bir kedi sahiplenebilirim…

  2. Leyla dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Insanlar hakkında verdiğiniz saç örneğini kedilere bağlamanızı beğendim. Kediler hakkında diğer soruları da cevapladığınız makaleleri okumayı sabırsızlıkla bekliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir