Dünya Su Günü

Dünya Su Günü
Fotoğraf: Samara DooleUnsplash

Su, insanlık için hayati öneme sahip ve insan yaşamının her anında solunum, beslenme, dolaşım, boşaltım, üreme gibi olayların gerçekleşebilmesi için gerekli olan maddedir. Suyu bu denli önemli yapan, insanlar için ikamesi mümkün olmayan, hayati öneme sahip bir madde olmasıdır.

Öte yandan su, yaşamın oluşmasında temel değerlerden biri olduğu gibi aynı zamanda kendisi bir yaşam ortamıdır. Yaşam için olmazsa olmaz ön koşullardan biri olması nedeniyle, suyun yaşam ortamında bulunması ve kalitesi son derece önem taşır.

Suyun Önemi

Su kaynaklarımız sınırlıdır. Dünyamızdaki su kaynaklarının tamamı insanlar için kullanılabilir durumda değildir. Canlıların faydalanabileceği su miktarı, gezegendeki suların tamamına oranlandığında çok küçük bir değer ifade etmektedir.

Her ne kadar, dünyada su kara oranı 3/4 suların lehine de olsa, bu suyun yüzde 97,5’ini tuzlu sular oluşturmaktadır. Kalan yüzde 2,5’lik tatlı suyun ise yüzde 70’i Antartika ve Greenland’da buz kütlesi halinde bulunmakta bir kısmı eriyerek okyanusa karışmaktadır.

Güler, Birgül A. and other. (1999), Su Hizmetleri Yönetimi, 1. Baskı, İstanbul: TODAİE

Dünyada su kaynakları hava, deniz, kara, akarsular, göller ve okyanuslarda bulunmaktadır. Havadaki su hidrolojik döngü neticesinde yeryüzü ve atmosfer arasında sürekli hareket etmektedir. Karadaki sular ise yer altı suları halinde bulunmaktadır.

Çepel, Necmettin and Ergün, Celal (2003), Suyun Önemi ve Ekolojik Sorunları, www.tema.org.tr/Sayfalar/…/Pdf/…/Suyun Önemi Ekolojik Sorunlar.pdf(31.01.2010).


Dünyadaki su kaynaklarının dağılımı düzenli değildir. Her bir kıta farklı su miktarı ve insan nüfusuna sahiptir. Su kaynakları ülkeler için son derece önem arz eden doğal kaynaklardan biridir.

Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına yıllık su tüketiminin 8.000-10.000 m3 olması gerekmektedir. Sadece bu seviyede olan altı ülke vardır. Bunlar, Çin, Endonezya, Kanada, Brezilya Rusya ve Kolombiya’dır.

WWF-Türkiye (2011), Suyun Akılcı Kullanımına Yönelik Eğitim Kitapçığı, İstanbul.

Bu bakımdan, dünyanın büyük bir bölümünün su zengini olmadığı söylenebilir.
Sağlıklı suya erişim son derece önemli bir meseledir.

Dünya Su Günü
Fotoğraf: Aaron BurdenUnsplash

Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart’ta kutlanır. 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilmiştir. Teklif ilk kez, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildi. 1993’ten itibaren katılım her yıl katlanarak arttı; halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi.

Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler bu günü, dünyadaki su kaynakları ile ilgili somut çalışmaları ödüllendirmek ve Birleşmiş Milletler tavsiyelerini uygulamaya ayırmışlardır. Her yıl Birleşmiş Milletlerin su alanında çalışmalar yapan farklı bir kuruluşu Dünya Su Günü’nde yapılacak uluslararası etkinlikleri destekleyip koordine etmektedir. UN-Water, kurulduğu yıl olan 2003’ten bu yana Dünya Su Günü etkinliklerine öncülük edecek BM kuruluşunu, etkinlik konusunu ve verilecek mesajları belirleme sorumluluğunu üstlenmektedir.

Bunları Biliyor Musunuz?

Dünya Su Günü
Fotoğraf: Markus SpiskeUnsplash

• Doğa yeniden su üretemez. Geri dönüşen su milyonlarca yıl önceki suyun aynısıdır.
• 10 dakikada 1 kahve fincanını dolduracak bir delik, yılda 11.000 litre suyun boşa gitmesine yol açar.
• Su akıtan bir tuvalet sifonu bir yılda 83.000 litre suyun boşa gitmesine sebep olur. Bu miktar suyla bir yıl boyunca, her gün 3 defa banyo yapabilirsiniz.
• Duş alırken bir dakikada 18 litre su tükettiğinizi, Bu miktarında 90 bardak suya eşit olduğunu,
• Diş fırçalama ortalama 3 dakikadır. Eğer musluk açık bırakılırsa her fırçalama için ortalama 15 litre suyu boşa akıtmış oluruz.
• Bahçenizi buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerinde sulayarak su tasarrufu yapabileceğinizi,
• Bahçenizi hortum veya fıskiye yerine kova ile sulayarak su tasarrufu yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

TİSKİ‘ye göre su tasarrufu tedbirlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

• Tarım teknolojisinde az su tüketen sulama usullerinin (damla sulama ve püskürtme gibi) geliştirilmesi,
• Sanayi sektöründe az su kullanan üretim teknolojisi geliştirilmesi, geri kazanımlı su yöntemlerinden faydalanma,
• Toprakta suyun depolanmasını arttırmak için erozyona engel olunması maksadıyla teraslama yapılmalı, bitki örtüsü tahrip edilmemeli, çünkü suyun depolanan miktarı toprağın derinliği ve organik madde oranı ile sıkı bir ilişkiye sahiptir.
• Bitkiyle örtülü bir toprak toprağa giren yağış suyu miktarını çıplak toprağa kıyasla iki katına çıkarmaktadır.
• Hızlı nüfus artışını önleme,
• Suyun gerçek değerini anlayabilecek kadar bilinçlendirme için eğitim,
• Yer altı sularının kirlenmesini önleme,
• Aşırı derecede yer altı suyu kullanımına kanuni tedbirlerle kısıtlama getirme.

Betül Çiner

Betül Çiner, 1982 yılında Kütahya’da doğdu, ilkokul ve liseyi İstanbul'da okudu. 2003 yılında Sakarya Üniversitesi Geyve MYO Peyzaj bölümünü okul birincisi olarak bitirdi. 2005 yılında Ercan Çiner ile hayatını birleştirdi. 2015 yılında A.Ü. İlahiyat ön lisans eğitimi aldı. 2018 yılında Kerem'in annesi oldu. 2020 yılında İstanbul Üniversitesi Orm. Fak. Peyzaj Mimarlığı'ndan mezun oldu ve CNR Peyzaj şirketini kurdu. Peyzaj Mimarı olarak aktif iş hayatına devam etmekte, her alanda araştırma yapmayı, okumayı, gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi sevmektedir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

2 Responses

  1. Hanım' dedi ki:

    Susuzluğun başgösterdiği şu zamanda kaynaklarımız bilinçsizce tüketilmekte. Ne yazık ki sonsuz tüketime açık bir kaynağımız yok. Bunların farkında olunduğu halde söylenenlere, uyarılara kulak kapatıp hunharca tüketime devam ediliyor.
    Umarım ilerde birgün musluktan akacak tek damla suyun hayalini kurmak zorunda kalmayız.
    Bilgiler için teşekkür ederiz.

    • Betül Çiner dedi ki:

      Kesinlikle katılıyorum..bunun icin daha anaokulundan çocuklara suyun kıymeti yasayarak öğretilmeli ki ileride kalıcı bir bilinclenme olsun ve duyarlı bireyler olsunlar..bizde elimizden ne geliyorsa yapabiliyorsak ne mutlu bize..zira her birimiz bir bütünün parcalarıyız..sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir