Süperstar

Süperstar

Süperstar (Secret Superstar), her alanda sosyal mesaj vermeyi kendine misyon edinmiş, Bollywood’un yıldızı Aamir Khan’ın hem yapımcı hem de oyuncu olarak emek verdiği 2017 yapımı bir film. Sesini tüm dünyaya duyurmak için Youtube kanalı açmak isteyen ama aile içi şiddet ve toplumsal baskı sebebiyle işleri bir türlü yolunda gitmeyen bir genç kızın yaşadıkları ama özünde ‘Sana zorla dayatılan hayata teslim olma, hayallerinin peşinden git!’ mesajını veren bir hikâye…

Insia ve ailesi

Insia (Zaira Wasim), gitar çalıp şarkı söyleyen, beste yapan ve aynı zamanda okuluna devam eden Müslüman bir ailenin kızıdır. Her zaman kendisini destekleyen, iyi niyetli bir annesi vardır ama baba yönünden o kadar şanslı değildir. Hiç yüzü gülmeyen, yemekte tuzu unuttu diye annesini bile döven, koşulsuz itaat edilmesini isteyen despot mu despot bir baba… Öte yandan Insia’nun hayalleri de vardır: Gitar çalmak, şarkı söylemek, dünyaya açılmak ve kendi ayakları üzerinde durarak annesini babasının zulmünden kurtarmak…

Kimliği belirsiz bir yıldız

Süperstar

Insia, hayallerine ulaşmak için bir Youtube kanalı açmaya karar verir. Annesi altın kolyesini babasından habersiz satar ve kızına bir diz üstü bilgisayar hediye eder. Bu bilgisayar sayesinde Insia, ‘Secret Superstar’ adıyla bir kanal açar ve ilk videosunu yükler. Babasının duyması durumunda başına gelecekleri bildiği için kimliğini gizlemek zorunda kalır ve yüzünü çarşaf (burka) ile kapatarak kamera önüne geçer. Tahmin edileceği gibi video çok beğenilir ve kısa sürede milyonlarca insan tarafından izlenir, gazete ve televizyonlarda haber olur ama annesi ve sınıfındaki bir arkadaşı dışında onun Insia olduğunu kimse bilmez. Tüm bunlar yaşanırken sürpriz bir davet gelir.

Yeni bir hayata adım atmak ya da atmamak

Süperstar

Shakti Kumaarr (Aamir Khan), dünyaca ünlü bir bestecidir. İlk şöhret olduğu zamanlarda herkes tarafından sevilip takdir edilmişken şöhret basamaklarını çıktıkça şımarıp dejenere olmuş ve özünden kopmuş bir magazin figürüdür aslında. Insia’ya mesaj gönderip kayıt yapmak istediğini söyler. Insia ise ekranlardan gördüğü bu şımarık ve aksi adamın mesajını ilk başlarda görmezden gelir, daha sonra ise fazla kayıtsız kalamaz. Kumaarr’dan ailevi sıkıntılarına yardımcı olacağının sözünü aldıktan sonra başka bir şehre günübirlik bir uçak yolculuğuyla hem de ailesinden habersiz gider, okul bitiş saatine kadar da geri gelir.

Her şey bir anda süt liman olmaz elbette, aşılması gereken engeller vardır. Öte yandan babasının yeni bir hayat üzerine farklı planları ve dayatmaları söz konusudur. Insia, neyi nasıl aşacaktır, hayallerine ulaşacak mıdır, kimliği açığa çıkacak mıdır, babası durumunu kabullenip yolunu açacak mıdır?… Bu gibi soruların cevaplarını da 2 saat 30 dakika devam eden filmi izleyince bulacaksınız.

Aamir Khan ve mesajları

Yazının başında da belirttiğim gibi Aamir Khan filmlerinde bir mesaj verme isteği illa ki vardır. Hikayelerin nasıl bir sona ulaşacağını da az çok bilirsiniz ama yine de uzun filmler olmasına rağmen ilgiyle ve beğeniyle izlenir. Aslında bunun sebebi, yaşanılan sıkıntıların ve değer yargılarının çok iyi analiz edilmesidir. Toplumun yabancısı olduğu hikayeleri değil bizzat herkesin çok yakinen bilip bir şekilde başından geçmiş olayları ele aldığından dolayı kolay benimsenir.

Süperstar filminde de ataerkil toplumların bir yansıması var. ‘Herhangi bir dini, toplumu ya da inanışı kötüleme, aşağılama ya da incitme amacı yoktur’ gibi bir açıklamayı da film başlamadan önce izleyiciyle paylaşma gereği duymuşlar. Prodüksiyon ekibinin filmdeki ailenin Müslüman olması, kıyafetlerinde, söz ve davranışlarında İslam dinini temsil eden göstergelerin olması sebebiyle böyle bir açıklama yapmak zorunda hissettiğini düşünüyorum. Kimliğini gizlemek isteyen kızın çarşaf (burka) giymesi, babanın bırakın İslami olmayı insani bile olmayan tavırları ve filmin sonunda yer alan, burada yazarak heyecanını bozmak istemediğim bir sahne sebebiyle ön açıklama yapıp gelmesi muhtemel tepkilere bir nevi önlem almışlar.

Aamir Khan filmlerini seven biri olarak bu filmi de beğenerek izledim. Besteci Shakti’nin yozlaşmışlığını ve şımarıklığını gösteren bir kaç sahneyi gereksiz bulsam da onu göstermenin de başka bir yolu yoktu sanırım. Ayrıca bazı aile içi şiddet sahneleri ve Youtube kanalı açma isteğini tetikleme potansiyelinden dolayı çok küçük çocuklarla izlememenizi tavsiye ederim. Ülkemizde 7-13 yaş çocukların aileleriyle izleyebileceği bir film kategorisinde gösterime girse de ben 11-12 yaş üstü için daha uygun olacağını düşünüyorum.

İyi seyirler…

Sitedeki diğer film ve kitap incelemelerime buradan ulaşabilirsiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir