Mübarek Üç Aylara Girdik

İslam alemine göre mübarek sayılan Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan Üç Aylar’a girdik. Hicrî Takvimin 7. ayı olan Recep ayı ile birlikte müslümanlar Ramazan ayının manevi iklimine hazırlanmaktadır.

Üç Aylar, İslam alemi için kutsaldır.
Üç Aylar, İslam alemi için kutsaldır. Fotoğraf: Abdullah Ghatasheh – Pexels

Üç Aylar Neden Önemlidir?

Peygamber Efendimiz’den (sav) rivayet edilen bir Hadis-i Şerif şöyledir:

“Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.”

(Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, 1/423)

Üç Aylar Duası

Peygamber Efendimiz (sav) Recep ayı girdiğinde şöyle dua ederdi:

“Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.”

Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259

Üç Aylar Duasının Arapça okunuşu “Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa’bân, ve bellignâ Ramazân” şeklindedir.

Üç Ayların başlamasıyla birlikte oruç tutma, Kur’an-ı Kerim okuma ve sadaka verme başta olmak üzerine ibadetler arttırılır. Günahlardan sakınmaya dikkat edilir ve manevi olarak Ramazan ayına hazırlık yapılır.

Üç Ayların başlamasıyla birlikte bu ayda yapılacak ibadetler de merak edilmektedir. Üç aylarda oruç tutulur mu? Kaç gün oruç tutulur? sorularına Diyanet İşleri Başkanlığı şöyle cevap vermektedir:

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır.* Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79

Üç Aylar ne zaman başlıyor?

İslam aleminin büyük heyecanla beklediği Üç Aylar 13 Şubat’ta başladı. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine alan 3 aylar müslümanlar için kutsaldır. Üç aylar içerisinde müslümanlar için önemli gün ve gecelerden sayılan Regaip Kandili Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesi yer alır.

Regaib Kandili Neden Önemlidir?

Regaip kelimesi, “güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek” anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya “Recebü’l-asabb” bir diğer tabirle “İyiliklerin isabet ettiği Recep ayı” denilmektedir.

Recep ayı içinde idrak edilen Regaip Kandili, 2021 yılının ilk kandili olacak ve 18 Şubat Perşembe gerçekleşecek. Miraç Kandili 10 Mart günü, Berat Kandili 27 Mart günü idrak edilecek. Ramazan ayı ise 13 Nisan’da başlayacak ve 12 Mayıs tarihinde de sona erecek.

Üç Aylarda hangi ibadetler yapılır?

Ölümün bir gün herkesin kapısını çalacağı düşünülmeli, nefisler hesaba çekilmeli, ömrümüzü nerede ve nasıl geçirdiğimiz gözden geçirilmeli, amel defterine neler yazıldığı, Mahşer günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah’ın (cc) hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği tefekkür edilmelidir. Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır.

Mübarek Üç Aylarda Kuran okumak, sadaka vermek ve oruç tutmak tavsiye ediliyor. Fotoğraf: fatemah khaled - Pexels
Fotoğraf: fatemah khaled – Pexels
  • Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
  • Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
  • Tefekkür etmeli, Allah’ın verdiği sonsuz nimetler hatırlanmalı ve şükür edilmeli.
  • 4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimleri vesile edilerek Hakk’a niyazda bulunulmalı.
  • Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
  • Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.
  • Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
  • Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
  • Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
  • Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
  • Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.

Recep Ayı ve Oruç

  • Allah Teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder.
  • Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir.
  • Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez; Regaib Gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.
  • İbn-i Abbas (ra)Hazretleri: “Resulullah (sav) Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O’nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O’nu hiç oruç tutmayacak zannederdik.” buyurmuştur. (Müslim)
  • Kim Recep ayında, takva üzere bir gün oruç tutarsa, oruç tutulan günler dile gelip “Ya Rabbi onu mağfiret et” derler. (Ebû Muhammed)
  • Hz. Aişe ( r.a ) validemiz, “Resûlullah, pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çok önem verirdi.” demektedir. “Ameller Allah Teâlâya pazartesi ve perşembe günleri arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini istiyorum.” Hadis-i Şerifi de bunu desteklemektedir. (Tirmizî)

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir