Kullanışlı ve Özgür Çocuk Odaları İçin Fikirler

Kullanışlı ve Özgür Çocuk Odası Fikirleri
Fotoğraf: Houzz

Çocuğun dünya ile ilişkisinin ilk noktası olan evin düzeni, içeriği ve tasarımı çocuğun hem duygusal hem bilişsel gelişiminde etkilidir. Oynama, öğrenme, uyuma, dinlenme gibi birbirinden farklı eylemleri gerçekleştirirken; çocuk odasının ihtiyaçlara karşılık vermesi beklenmektedir. Böyle bir mekan, aidiyet duygusunu oluşturarak çocuğun güvende hissetmesini sağlar.

Çocuk odaları kendiliğinden zaten renkli ve eğlencelidir. Bu yüzden ekstra canlı renkler, hareketli desenler seçilmemesi iyi olacaktır. Yumuşak renkleri tercih ederek, çocuğunuzun kendi odasını renklendirmesine, daha özgür hissetmesine izin verebilirsiniz.

Renk ve malzeme tercihinizi sade tutmanız, çocuklar büyüdüğünde değişikliği de rahat hale getirecektir. Çocuğunuzun değişen alışkanlıklarına ve zevklerine daha kolay uyum sağlayan bir oda için, kalıcı ve değişmez mobilya ve renklerden uzak durmanızda fayda var.

Esnek ve sade bir oda oluşturduğunuzda küçük değişikliklerle bile büyük farklılıklar yaratabilirsiniz. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Gelin şimdi önerilerimize geçelim.

“Her yaşa uygun bir oda mümkün mü?”

Her yaşın kendine has ihtiyaçları, davranışları, alışkanlıkları vardır. Zamanla gelişen ve değişen çocukların odalarının da onlar gibi şekillenmesi doğaldır. Mümkün olduğunca esnek, dönüştürülebilir, kullanışlı mekanlar yaratmanın, çocuğun gelişimine katkısı büyüktür.

Ayrıca aynı odayı paylaşan kardeşlerin de kendi ihtiyaçlarının aynı anda ve aynı mekanda karşılanması, iç mekan tasarımının kilit bir noktasıdır.

Kardeşler aynı odada bazen ortak bazen ayrı vakit geçirir. Onlara hem ortak alan yaratmak hem de kendi alanlarını oluşturmasını sağlamak önemlidir.

Eğlenceli depolama alanları

Oyuncakların fazlalığı çoğu zaman evi dağınık gösteren bir etken. Fakat eğlenceli depolama alanlarıyla çocuğunuzla beraber oyuncak toplamak eğlenceli hale gelebilir.
Her kutunun bir grubu olması oyuncakları toplarken bunu bir oyuna dönüştürebilir. Kutuların üzerine yazılacak yazılar veya yapıştırılan resimler ile her oyuncağı kendi yerine ulaştırabilirsiniz. Bu şekilde sistemli bir depolamayı çocuğunuz büyüdüğünde farklı amaçlar için kullanabilirsiniz.

Tüm ıvır zıvırları, malzemeleri veya küçük parça kıyafetleri saklayabileceğiniz bu kutuları mekanınızın ihtiyacına, bütçenize ve malzeme tercihinize göre istediğiniz gibi seçebilirsiniz.

Enerjik oyun alanları

Oyun, her yaşta çocuk için hem fiziksel hem psikolojik gelişiminde çok önemli rol oynar. Çocuklar için parklarda enerji atmak, oynamak, sosyalleşmek en güzeli. Fakat evde de hareket alanı sağlamak gerekiyor. Hem güvenli hem eğlenceli oyun alanları yaratmak için, odanız ister büyük ister küçük olsun, her mekana uygun çözümler üretebilirsiniz.

“Çocuklar oyunla eğitilmelidir; Çünkü oyun çocuğun doğal bir etkinliğidir.”

İbn-i Sina

Tırmanmak, bir hedefe ulaşmak ve dengede kalmak, çocuk için geliştirici bir aktivite. Bunu evde de sağlamak aslında mümkün. Uygun olan duvarınızı bir panel ile tırmanma duvarı haline getirebilirsiniz. Yer minderi kullanmanız alanı güvenli hale getirecektir.

Çok katlı çözümler

Ranza mantığı, ikili yatma çözümü dışında, yeni bir oyun alanı yaratmak için de kullanılabilir. Çocuğunuz üst kata tırmanıp, eklenen bir kaydırak ile aşağı kayabilir; üst katta kendine ait bir oyun köşesi oluştururken, alt katta belki kendine özel bir kitap köşesi yapabilir; üst kat yatma alanı olurken, alt kat çalışma alanı olabilir. Bu olasılıkları oldukça çoğaltabiliriz. Ranza fikrini değerlendirmek adına mekanınızın durumuna ve kullanım şekline göre bir tasarım yaptırabilirsiniz.

Odayı özgürleştirmek

Çocuklar zamanla büyüdükçe ve geliştikçe davranışları gibi ortamı kullanma şekli de değişebilir. Kendi mekanını, kendi oyun alanını bir şekilde oluşturmak isteyeceklerdir.
Mekandaki çeşitli dinamikler, çocuğun keşfedip özgürleşmesi için bir yol sağlayabilir.
Duvarları boyamak her çocuğun zevk aldığı bir aktivite. Aslında duvar tüm temizliği ve genişliği ile çocuklar için özgür bir alan. Onların sınırı yok. Bu yüzden duvarda belli bir alanı kara tahta boyası ile boyayıp çocuklarınız için bir resim alanı oluşturabilirsiniz. Silinebilme özelliği ile duvarda tekrar tekrar resim yapabilir.

Oda içindeki çadır sayesinde, çocuk kendi kişisel alanını oluşturup birden fazla amaç için burayı kullanabilir.

Etkinlik alanları

Etkinlikler için tabi ki bir duvara veya belli bir alana ihtiyaç yok. Fakat mekanı verimli kullanabilmek adına ve ayrıca farklı yaş gruplarının paylaştığı odalarda, farklı etkinliklerin bir arada yapılabilmesi açısından güzel bir öneri olabilir. Az önce bahsettiğimiz boyama duvarıyla da bağlantılı olarak; oyunları zenginleştirmek, yeni şeyler öğrenmek, aile fertleriyle vakit geçirmek için bu alana bazı elemanlar ekleyebiliriz.

Peki bunlar neler olabilir?

  • Etkinlik malzemelerinizi depolayacağınız kutular.
  • Çalışmaları sergileyeceğiniz bir duvar panosu.
  • Beraber oturup kitap okuyabileceğiniz bir minder veya masa.
  • Mıknatıslı objelerin yapıştırılabileceği metal bir pano.
  • Kitaplarınız için yeteri kadar raf veya kitaplık.

Evinize uygun, kendi imkanlarınız ölçüsünde ve çocuğunuzun ihtiyaçları ile şekillenecek bir mekan tasarlamak için bazı önerilerde bulunduk.

Diğer yazılarda görüşmek üzere…

Meryem Alp

Meryem Habibe ALP, 1995 İstanbul doğumluyum. İstanbul Gedik Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden 2017’de derece ile mezun oldum. 4 yıldan beri sosyal medyada, tasarlayıp ürettiğim defterlerin satışını yapıyorum. Fotoğrafçılık, hüsn-i hat ve klasik gitar belli zamanlarda ilgilendiğim hobilerim arasında. Şuan ise Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü İçmimarlık Anasanat Dalı’nda yüksek lisans yapmaktayım.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir