Geleneksel yeni yıl kutlamaları

Geleneksel yeni yıl kutlamaları
Havai fişekler, kutlamalarda listenin başında geliyor. (Fotoğraf: Yolanda Sun, Unsplash)

Yeni yıla nasıl girilirse bütün yılın öyle geçeceği konusunda bir inanış var. Yeni yıl, Hicri yılbaşı ve Hıdırellez zamanlarında da böyle şeylerin konuşulduğu bir gerçek. Muharrem ayının belli günlerinde alışveriş yapılması ya da Hıdırellez günü gezmeye gidilmesi konusunda tavsiyeler yapılıyor. Peki dünyada yeni yıl için bu tarz inanışlar, gelenekler var mı?

Dünyanın her yerinde yeni yıl kutlamaları yapılıyor. Resmi olarak da tatil olan bu günlerde insanlar ailesiyle ve sevdikleriyle birlikte zaman geçirmeyi tercih ediyor. Yeni yıl bazı ülkelerde festival havasında kutlanırken bazı ülkelerde ciddiyetle kutlanıyor. Her kültürün kendisine has değerleri var.

Çocuklara kırmızı zarf içerisinde para vermek

Örneğin Çin’de bütün ailenin katıldığı büyük bir yemek daveti oluyor. Uzun bir ömür için uzun noodles (çubuk makarna tarzı bir yiyecek) ve müreffeh bir yaşam için bütün balık yemek gibi adetleri var. Havai fişek gösterileri ve geçit törenlerinin yanı sıra yılbaşında çocuklara kırmızı zarf içerisinde para veriyorlar. Zarflar neden kırmızı? Onların inanışına göre kırmızı renk şans getiriyor. Türk kültüründe “Azıcık fazla olsun, kırmızı olsun” diye bir söz var. Kırmızı renk konusunda aynı kaynaktan beslenildiği düşünülebilir.

Avusturya’da her yıl Aralık ayının son gecesi, 31 Aralık’ın son dakikaları radyo ve televizyonlardan vals müziği yayınlanıyor ve herkes havai fişekler gökyüzünü renklendirirken insanlar sokaklarda dans ediyor.

Güney Amerika’da ise insanlar evlerini süslüyor. Mutluluk ve şans getirdiğini düşünerek sarı kıyafetler giyiyorlar. Evlerine yeni çiçek ve bitkiler alıyorlar.

Geleneksel yeni yıl kutlamaları
İspanya’da yeni yıla 12 adet üzüm yiyerek giriyorlar. (Fotoğraf: Jene Yeo, Unsplash)

1893 yılında İspanya’da başlayan ve daha sonrasında bazı Güney Amerika ülkelerinde, örneğin Peru’da da görülen bir adet daha var. Yeni yılın mutluluk, sağlık ve müreffeh bir yaşam getirmesi için 31 Aralık gece yarısında her ayı temsilen bir üzüm olmak üzere 12 adet üzüm yiyorlar.

Başka ülkelerdeki gelenekleri ise Onedio sitesi söyle sıralamış:

İskoçya’da saatler gece yarısını vurur vurmaz eşin dostun evine “ilk ayak” basan olmak için bir yarış başlar. İlk kim ayak basarsa gittiği evden kültürel bir anlamı olan sembollerden birini alır. Bunlar arasında para, ekmek, tuz ve kömür de var.

Mercimek yemek, iş ve para demek

Şili’de tam gece yarısı bir kaşık mercimek yiyenlerin bütün yılının iş ve parayla dolu olacağına inanılır. Ayrıca Şili’deki inanışa göre evi içeriden dışarıya süpürürseniz bir önceki yılın kötü ruhlarını da beraberinde süpürmüş olursunuz.

Yeni yıla sağ ayakla girmek

Arjantin’de tam gece yarısı sağ ayağınızı ileri uzatırsanız, yıla sağ ayakla girmiş olursunuz. Bütün sene iyi geçer.

Dalgaların üzerinden atlamak

Brezilya’da yeni yıla girerken 7 dalga üzerinden atlarsanız şansınızın iyi olacağına inanılır. Ayrıca kötü ruhları uzaklaştırmak için yılbaşında beyaz giyilir.

Sokakta boş valizle dolaşmak

Kolombiya’da yılbaşı gecesi sokağın çevresinde boş bir valizle biraz dolanmak, bütün yılın gezerek geçeceği anlamına gelir.

Filipinler’de yuvarlak şekilli cisimler altın paraları hatırlattıkları için bereket simgesidir. O nedenle yılbaşı geceleri sofrada yuvarlak şekilli meyvelerin olması şarttır. Hatta 12 yuvarlak meyve yemek de adettendir.

Panama’da yılbaşı gecesi ünlülerin “muneco” denilen ve kötü ruhları temsil eden kuklaları yakılır. Kimin kuklası olduğu ise çok önemli değildir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

1 Response

  1. Ayten Öztürk dedi ki:

    İlginç davranışlar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir