Sahne makyajı nasıl yapılır?

Merhaba ben makyaj sanatçısı Sevil Şentepe. Bundan sonra bu platformda makyaj dünyasına dair tüm ayrıntıları büyük bir keyifle sizlerle paylaşacağım.

Kadın güzel olmak ister, güzelliğinin farkına varılsın ister. Sihirli dokunuşlar sayesinde kadınların güzel olması, kendilerini güzel hissetmesi mümkün. Unutmayalım ki, güzel olmayan kadın yoktur; bakımsız ya da doğru makyaj yapmayı bilmeyen kadın vardır…

Makyaj yapmanın asıl amacı güzel noktaları vurgularken, kusurları gizlemektir. İlk yazıma sahne makyajı ile başlamak istedim. Bu yüzden bu hafta sizlere çalışmaktan çok keyif aldığım sevgili sanatçımız Sevcan Orhan’a nasıl makyaj yaptığımı anlatmak istiyorum.

Sevcan Orhan (Türk Halk Müziği Sanatçısı). Fotoğraf: Sevil Şentepe.

Sevcan Orhan zaten çok güzel bir cilde ve muhteşem hatlara sahip olan şanslı kadınlardan… Burada bana düşen onun hatlarını belirginleştirerek, doğal güzelliğini abartıya kaçmadan ön plana çıkarmak. Makyaja başlamadan önce masaj yardımıyla cildimizi iyice nemlendiriyor, kan dolaşımımızı harekete geçirip cildi canlı tutuyoruz.

Makyaj yapmaya nerden başlanır?

Sahne makyajında biraz ağır makyajları seçeriz. Bunun sebebi yoğun ışıklar, sahne kostümleri ve sanatçının insanlara uzak mesafede olabileceğinden dolayı makyajı belirgin hale getirmektir. Doğru makyaj malzemesi kullanmak çok önemlidir. Yanlış bir malzeme, sanatçıyı yorgun gösterebilir, yüzde dağınık bir görüntüye yol açabilir. Günümüzde artık oldukça fazla markanın profesyonel ürünleri bulunmaktadır. Ancak benim tercihim MAC’den yana. Yoğun ışıklara ve terlemeye dayanıklı ürünlere sahip bir marka.

1. Göz makyajı

Makyaja her zaman ilk olarak göz makyajıyla başlarız. Gözümüze (göz altı ve göz kapağı) ilk olarak bir sünger veya fırça yardımıyla kapatıcı sürüyoruz. Sonra astar olarak nude veya ekru renk baz sürerek devam ediyoruz. Kaşlarımızı boyarak belirginleştirip, şekillendirdikten sonra makyajımıza başlıyoruz.

Kostümümüze uygun renklerde far uyguluyoruz. Sonra göz kapağına uygun fırça ile gölgelendirme yapıyoruz. Gölgelendirmede yumuşak fırça darbeleriyle doğal bir görüntü veriyor; keskin, sivri çizgilemelerden kaçınıyoruz. Amacımız göze derinlik, anlam kazandırmak.

Sonrasında eyeliner sürüyoruz. Burada da gözün şeklini ön planda tutarak uygun bir eyeliner (ince, kalın, daha uzun, daha kısa) sürdükten sonra gözaltına incecik bir kapatıcı sürerek göz kapağında uyguladığımız sıcak renklerden gözaltına da uygulayarak gölgelendiriyoruz.

Ben gözün şekline ya da sanatçının kostümüne göre gerektiğinde göz kalemi çekip hafifçe fırça yardımıyla dağıtıyorum. Ve elbette makyajın olmazsa olmazına geliyor sıra. Kirpiklere bolca rimel/ mascara uyguluyoruz. Ardından kirpikleri takma kirpik takarak destekliyor ve göz makyajımızı bitiriyoruz.

Sevcan Orhan. Fotoğraf: Sevil Şentepe

2. Yüz contour ve fondöten uygulaması

İlk önce gözaltı concealer, ardından cildimize fırça yardımıyla incecik fondöten uyguluyoruz. Ben yine yüz için de MAC studıo fıx fondöten tercih ediyorum. Sahne için oldukça ideal ve 24 saat dayanıklı. Fondöten sürerken en önemlisi, cilde uygulanan gölgelendirmeyle yüz hatlarını ortaya çıkartmak; koyu ve açık renk kullanarak ışık yansıtması yapmak.

Fondötenin ardından ince bir pudra yardımıyla fondötenimizi sabitliyoruz. Son yılların en revaçta ürünlerinden highlighter’ı unuttuğumu sanmayın:) Elmacık kemiklerine, burun üstüne bir miktar highlighter ve allık uygulayarak makyajımızı tamamlıyoruz

3. Dudak ve vücut

Ruju uygulamadan önce ilk olarak dudak kalemi kullanarak dudak çizgimizin daha net ortaya çıkmasını sağlıyoruz. Çizgi şeklinde kalmaması için kalemi fırçayla hafif şekilde dağıtıyor ve yine fırça yardımıyla ruju sürüp sabitliyoruz.

Yüzümüz tamam sıra geldi tamamlayıcı detaylara yani vücut makyajına… Highlighter’ı vücudumuz için de kullanıyoruz. Vücut pudralarıyla omuz, dekolte gibi hatlarımıza ışıltı veriyor, ön plana çıkartıyoruz. Son olarak sabitleyici highlighter spreyle ciltteki makyajı da sabitliyoruz.

Pandemiden dolayı sizlerle video paylaşamadım ama en kısa zamanda videolar da paylaşacağımı söylemek isterim.

Haftaya günlük makyaj nasıl olmalı? Bir kadının olmazsa olmaz makyaj malzemeleri hangileri? Bu konuları sizlerle paylaşacağım.

Görüşmek üzere hoş kalın, güzel ve bakımlı kalın…

Sevil Şentepe

1979 İstanbul doğumluyum. İlk işime Şişli’de bir güzellik salonunda başladım. Burada yeteneğimi fark ettim ve LCC’de eğitim aldım. TGRT, SKY TURK TV, NTV ve STAR TV’de ve ajanslarda makyaj sanatçısı olarak görev aldım. Şimdi hem değerli sanatçı Sevcan Orhan ile hem de serbest olarak çalışıyorum. İşimi çok seviyorum.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

2 Responses

  1. Selim dedi ki:

    Eşim icin 13 sene önce yaptigin dügün makyajıni da unutmadik sevil şentepe iyiki varsın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir