Çizgi Filmlerin Dil Edinimine Katkıları

Çizgi filmler ve videolar çocuklar için her zaman ilgi çekici ve eğlenceli olmuştur. Günümüzde teknolojik imkanların artmasıyla hem televizyonlarda hem video paylaşım platformlarında çocuklara yönelik bir çok videoya ulaşmamız, bir çok farklı çizgi filmle karşılaşmamız artık çok kolay.

Çizgi Filmlerin Dil Edinimine Katkıları
Çizgi Filmlerin Dil Edinimine Katkıları

Peki İngilizce videolar ve çizgi filmler yabancı dil ediniminde nasıl faydalı bir araca dönüşür?

Daha önceki bir yazımda şarkıların dil edinimine katkısından bahsetmiştim, bugün de İngilizce çizgi filmler ve videolara göz atalım istiyorum.

Pinkfong

İngilizce çizgi filmler ve videolar neden önemlidir?

  • Hareketli ve güzel görsellerle süslenmiş videolar ve çizgi filmler çocukların ilgisini çeker.
  • Dilin yapısı, kullanımı ve kelimeler içeren hazır bir ortam sunar.
  • Telaffuzun gelişmesine katkı sağlar (Dilin doğru telaffuz edildiği videoları seçmek kaydıyla)
  • Dile ait bir yapıyı duyduğunda anlamayacak olan çocuklara hareketlerden çıkarımlarda bulunma imkanı sunar.
  • Belli bir dil yapısını hedefleyen özel bir video seçtiğinizde çocukların o yapıyı pekiştirmesi daha kolay olur.
  • Öncesinde duydukları ya da bildikleri kalıplarla videolarda yeniden karşılaşan çocuklar, anlayabildiklerini görüp daha çok motive olurlar.

Video veya çizgi film izlerken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Öncelikle video izlerken bir amacımız olmalı. Çocuk biraz oyalansın, benim üstümden gitsin mantığıyla rastgele çizgi filmler açarsak sadece vakit geçirmiş oluruz. Hangi videoda ne var ve ne amaçla izletiyorum sorularını öncesinde kendimize sormamızda fayda var.
  • Çocuklar ekrana bakmayı her ne kadar sevseler de seçeceğimiz İngilizce video ve çizgi filmlerin çok uzun olmamasına dikkat etmeliyiz. Böylece ekranın zararlı etkilerinden korunmanın yanı sıra çocukların sıkılma ihtimallerinin de önüne geçmiş oluruz.
  • İzlerken asla yapmamamız gereken şey ise; videoyu durdurup ‘Bu ne, burada ne dedi, bu ne renk….?’ gibi o an çocuğu zerre kadar ilgilendirmeyen sorular sormamızdır. Bu davranışla, izlemenin heyecanıyla ekrana odaklanan çocuğun hem ilgisini, hem motivasyonunu, hem de keyfini yerle bir etmiş oluruz. (Eğer sınıf ortamında belli bir video üzerinden dinleme-anlama üzerine ders yapmıyorsanız)
  • Video ya da çizgi film bittikten sonra zorlamamak kaydıyla soru sorabilirsiniz, izlediği konuyla ya da bölümle alakalı resim çizmesini isteyebilirsiniz.
  • Birkaç video izledikten sonra ‘Çok hızlı konuşuyorlar anlamıyoruz!’ dememenizi ve sabırlı olmanızı tavsiye ederim çünkü ne kadar çok izler ve dinlerseniz o kadar çok anlamanız gelişecektir ki çocuklar bu konuda yetişkinlerden oldukça üstündür.

Hangi video ya da çizgi filmleri izletebiliriz?

Televizyondaki çizgi film kanallarında, yabancı kaynaklı çizgi filmlerin çoğunu kumandadaki dil seçeneğinden İngilizceyi çevirerek izleyebilirsiniz. Video izlenen platformlardan da çocukların dil gelişim özellikleri baz alınarak hazırlanan videoları ve çizgi filmleri bulabilirsiniz.

Aşağıda vereceğim Youtube kanallarında bir çok farklı video ve çizgi film mevcut. Bazıları daha basit, bazıları daha ileri seviyede. Sizler çocuklarınızın ilgi ve seviyesine göre istediğinizi seçebilirsiniz.


Uzmanların 2 yaş öncesi ekranı tavsiye etmediklerini, 2 yaş sonrası içinse kontrollü ve kısıtlı olarak tavsiye ettiklerini hatırlatalım. Bu durumda her aile kendi çocuğunun kontrolünü kendi fikirleri çerçevesinde sağlayacaktır.

İyi seyirler, iyi eğlenceler…

Yabancı dil edinimi hakkındaki diğer yazılarıma ve sayfama ulaşıp farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Organik İngilizce

Organik İngilizce, 2016 yılından beri Instagram'da @organik.ingilizce adıyla İngilizce üzerine oyun, etkinlik, kitap ve bilgi paylaşımı yapan bir sayfadır. Ezber ya da çeviri yaptırmadan, doğal olarak bolca dile maruz bırakarak, eğlenceli etkinlikler ve oyunlar ile çocuklara İngilizceyi sevdirmeyi ve kalıcı bir dil edinimini hedefler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir