Tarihi Değiştiren Kadınlar

Tarihi Değiştiren Kadınlar
Fotoğraf: Macide Yirmibeşoğlu

Gazeteci yazar Ali Çimen’in ‘Tarihi Değiştirenler’ serisinden önemli bir kitap; Tarihi Değiştiren Kadınlar… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle tarihin akışına yön veren, yaptıklarıyla tarih sayfalarına iyi ya da kötü cümlelerle yazılan kadınların hayatlarına bir kere daha bakmaya ne dersiniz?

Tarih sayfasındaki otuz kadın

Yazarın Tarihi Değiştirenler adıyla yazdığı serinin diğer tüm kitaplarını da okumuş biri olarak şunu söyleyebilirim ki içlerinde beni en çok etkileyen ‘Kadınlar’ başlığı oldu. Kitap ilk çıktığı zamanlarda bir arkadaşımla dışarıda sohbet ediyorduk. Muhabbetimizin bir bölümünde arkadaşım ‘Hemcinslerimin yaptığı işlerden pek hoşlanmıyorum çünkü hiç bir konuda tam başarılı olamıyorlar’ dedi. O sırada da Tarihi Değiştiren Kadınlar’ı okuyorum, hemen çantamdan çıkardım ‘Bak bazıları da tarih yazmışlar’ dedim şakayla. Sonra muhabbetimiz bu kadınlar üzerinden devam etti bir süre. Bazılarının ismini çok duyduğumuz bazılarının ismini pek duymadığımız kadınlar…

Kitapta otuz kadının hayatına yer verilmiş. Yazar bu isimlere karar verirken arkadaşlarıyla çok düşündüklerini, doğu-batı dengesini de göz önünde bulundurarak bir seçim yaptıklarını söylüyor. Elbette seçilen isimlere mesafeli davrananlar, bunun ne işi var diyenler, bu neden yok diyenler de çıkacaktır. Şahsen benim de bir iki isimin yerine gönlümden geçirdiğim başka kadınlar vardı ama koskoca insanlık tarihi içindeki yüzlerce hayatı bir kitaba sığdırmak mümkün olmadığı gibi herkesi memnun etmek de kolay olmayacaktır herhalde.

Adını altın harflerle yazdıran kadınlar

Kitapta yer alan otuz kadının çoğu inandıkları değerlerle, başardıkları işlerle insanlara ışık tutan ve övgüyle söz edilen kadınlar. Her şeylerinden vazgeçen ama inançlarından vazgeçmeyen cennet kadınları Hz.Hatice, Hz.Asiye, Hz.Meryem; radyoloji biliminin kurucusu, Nobel alan ilk kadın, iki Nobel alan ilk bilim insanı Marie Curie; Osmanlı tebaası olarak Makedonya topraklarında doğan ama sonradan Hindistan vatandaşı olan, ömrünü iyiliğe ve yardıma adayan Rahibe Teresa; bindiği otobüste bir beyaza yer vermediği için tutuklanan ama bu hareketiyle Amerika’daki sivil haklar hareketinin fitilini ateşleyen Rosa Parks; İngiltere’yi tam 63 yıl yöneterek bir dünya devi haline getiren Kraliçe Victoria, tekstil işçisiyken kendini uzayda bulan ve uzaya çıkan ilk kadın unvanını alan Valentina Vladimirovina Tereşkova ve daha niceleri…

Adını kanla yazdıran kadınlar

Tarih sayfalarında kendine yer bulan kadınların hepsinden övgüyle bahsedemiyoruz maalesef. Adını altın harflerle yazıp hayırla yad edilenler olduğu gibi adını masum insanların kanlarıyla yazıp lanetle anılanlar da yok değil. Tarihi Değiştiren Kadınlar da sayıları az da olsa bu kadınları da okuyabilirsiniz. İtalyan olmasına rağmen Fransa Kraliçesi olmayı başarmış ve iktidarda kalmak için cinayet, entrika, zehirlerle dolu ölümcül mücadeleler yürütmüş Catherine De Medici; vampir hikayelerinin çıkış noktası Transilvanya’nın Kanlı Kontes adıyla bilinen işkenceci efendisi Elizabeth Bathory; iki ülkeye aynı anda casusluk yapan, trajik bir şekilde hayata veda eden istihbarat dünyasının unutulmaz ismi Mata Hari; normal bir işçi ailesinin kızıyken Nazizm ile içinden bir canavar çıkaran ve akla hayale gelmeyecek işkencelerde baş rol alan 20. yüzyılın en büyük katillerinden Ilse Koch ve diğerleri…

Tarihi Değiştiren Kadınlar, serinin diğer kitapları gibi, ilgiyle okunan, merak uyandıran ve sıkmadan ilerleyen bir kitap. Bildiğimiz tarih kitapları gibi sıkıcı değil ve gereksiz detaylara boğulmamış. Ben tarih okumayı severim o yüzden Ali Çimen’in bu serisini hiç bunalmadan, severek okudum. Tarihe ilgi duymayanların bile merakla okuyacakları bölümler illaki olacaktır. Bir şans vermek gerekir çünkü tarih tekerrürden ibarettir…

Keyifli okumalar…Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!

Sitedeki diğer film ve kitap incelemelerime buradan ulaşabilirsiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir