Rüzgârı Dizginleyen Çocuk

Rüzgarı Dizginleyen Çocuk
Rüzgarı Dizginleyen Çocuk
Rüzgarı Dizginleyen Çocuk
Rüzgarı Dizginleyen Çocuk

William Kamkwamba’nın gerçek hayat hikâyesini kaleme alan Bryan Mealer’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Rüzgârı Dizginleyen Çocuk (Özgün adıyla The Boy Who Harnessed the Wind) biraz ağır ilerlese de etkileyici bir film. Yokluk, kıtlık, parasızlık kıskacında yaşayan bir çocuğun zekâsı ve azmi sayesinde elde ettiği başarının öyküsü…

Yok…

On dört yaşındaki William ailesi ile Malavi’de yaşamaktadır. Afrika’nın bir çok ülkesinde olduğu gibi bu topraklarda da yoksulluk had safhadadır. William okula gitmek isteyen ve fiziğe ilgi duyan zeki bir çocuktur. Babası zor da olsa okulunun ön ödemesini yapar ve William geç de olsa okula gitmeye başlar. Lakin ödemenin geri kalanını ödeyemedikleri için okuldan atılır. Üstelik o günlerde kıtlık ve kuraklık da kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlar. Hasat sonrasında hiç kimsenin bir yılı çıkaracak kadar ürünü yoktur. O yüzden bir kova tahıl için bile insanlar birbirine saldırmaktadırlar. Hatta öyle ki paranla bile satın alacağın yiyecek yoktur.

Rüzgarı Dizginleyen Çocuk
Rüzgarı Dizginleyen Çocuk

William okulunu bırakır ama eski öğretmeni vasıtasıyla okul kütüphanesinden faydalanmaya devam eder. Enerjiyi kullanma üzerine bir kitap ilgisini çeker ve rüzgârdan enerji üretmeyi kafasına koyar. İnsanların bir kap yiyeceğe muhtaç olduğu bir zamanda William’a hangi gözle bakıldığını tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Başta kendi babası olmak üzere onun çabalarının zırvalık olduğu üzerinde tüm ahali hem fikirdir. William kararlıdır, rüzgârdan enerji elde edecek ve topraklarının suya olan hasretini dindirecektir.

Malavili mucit

William Kamkwamba
William Kamkwamba

Film, başta da belirttiğim gibi gerçek bir yaşam öyküsünü anlatır bize. Filmin sonunda gerçek William ve ailesinden fotoğraflar gösterilir ve şimdi ne yaptıklarından bir kaç cümleyle söz edilir. William Kamkwamba adını internete yazanlar kendisinden Malavili mucit, mühendis ve yazar diye bahsedildiğini göreceklerdir. Henüz 19 yaşındayken TED Konferansında sahneye çıkan William, yel değirmenini nasıl yaptığını soran moderatöre ‘Denedim ve yaptım!’ der. O dönemde kendini İngilizce olarak çok ifade edemeyen William’ın ağzından bir çırpıda çıkan bir cümledir bu ama gözlerindeki ifade çekilen sıkıntılar ve verilen mücadeleler hakkında da ipucu verir.

Film genel olarak ağır ilerliyor. 1 saat 52 dakika gibi makul bir süresi var ama bir kaç sahne dışında çok aksiyonu yok. Küçük çocukların anlayabileceği bir anlatımı olmadığı için sıkıcı gelebilir. 12 yaş ve üstü için daha anlamlı ve yol gösterici olacaktır.

İyi seyirler…

Sitedeki diğer film ve kitap incelemelerime buradan ulaşabilirsiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir