Guguk Kuşu

Guguk Kuşu

Guguk Kuşu, psikolojik filmlerden bir liste oluştursak ilk sıralara girebilecek filmlerden biridir. Guguk Kuşu, Ken Kesey‘in 1962 yılında yayınladığı One Flew Over the Cuckoo’s Nest adlı eserinden sinemaya uyarlanmıştır.

Guguk Kuşu, delilikle dahilik arasındaki ince sınırlarda dolaşan insanlar için kullanılan bir tabir haline gelmiştir. Özellikle sinema dünyasında bu tür karakterlere filmin adıyla sıkça atıfta bulunulmaktadır. Sistemi ve akıl hastalarına uygulanan tedavi yöntemlerini eleştiren filmin imdb puanı ise 8,7.

Guguk Kuşu

Milos Forman’ın yönettiği, Jack Nicholson’ın başrolünü oynadığı Guguk Kuşu, konusu ve işlenişi itibariyle hafızadan silinmeyecek sahneleriyle kült filmlerden biridir. 1976 yılında 9 dalda Oscar’a aday gösterilen film, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu (Louise Fletcher), en iyi yönetmen, en iyi film ve en iyi uyarlama dallarında oscar almıştır.

1993 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir. 1975 yılında gösterime giren ve 125 dakika süren Guguk Kuşu, dramatik özelliktedir.

Filmin Konusu

Guguk Kuşu

Guguk Kuşu, akıl hastası numarası yaparak suçundan kurtulmaya çalışan bir mahkumun akıl hastanesine gönderilişi ve diğer akıl hastalarıyla birlikte geçirdiği olayları konu almaktadır. Cezaevine göre güvenlik önlemleri daha az olan bir akıl hastanesine sevkedilen mahkum R. P. McMurphy (Jack Nicholson), burada geçirdiği süre içerisinde hem kaçma planları yapmakta hem de akıl hastanesindeki diğer hastalarla farklı diyaloglar kurmaktadır.

Terapilerde kendi başına buyruk hareket eden ve özgürlüğüne düşkün olan McMurphy’nin başı dertten kurtulmaz. Diğer hastalara kötü örnek olduğunu düşünen baş hemşire Mildred ile de büyük sorunlar yaşar.

Filmin Hikayesi

1963 yılında erkek hastaların bulunduğu psikiyatri koğuşunda geçen hikaye, “One Flew Over The Cuckoo’s Nest”“guguk kuşunun yuvasının üstünden biri uçtu” olarak çevrilse de filmin geneline bakıldığında “Deliler Diyarından Biri Geçti” anlamını taşımaktadır. Bu gelip geçen deli ise Jack Nicholson’ın oynadığı R. P. McMurphy karakteridir.

McMurphy, hapishaneden kurtulmak için akıl hastası numarası yapmakta ve hastane koğuşuna geldiği andan itibaren sisteme karşı bir tavırla diğer hastaları da kışkırtmaya çalışmaktadır. Hemşirelerin verdikleri ilaçları almamaya ya da kurallara uymamaya teşvik etmektedir.

McMurphy’nin oraya gelmeden önce hatırı sayılır bir suç geçmişi vardır. Pek çok kere kavgaya karışmış, şiddet yanlısı davranışları olmuştur. Anarşist yapıda ve kurallara uymayı reddeden biridir. Hastaneye gelişinden kısa bir süre sonra, diğer hastaların tüm sigaralarını kart oyunları ve bahis vasıtasıyla kazanır.

Diğer hastalarla ilgilenerek yardım etmeye çalışır. Onlara hayatlarının en güzel günlerini yaşatır. Bunların yanı sıra nice çılgınlıklara da kalkışır. Akıl hastalarını hastaneden kaçırarak balık tutmaya götürmek gibi ya da hastanede alem yapmak gibi.

Diğer hastaların neden orada olduğunu sorgulayan McMurphy, pek çoğunun aslında orada kalmayı kendilerinin seçtiğini ve istedikleri zaman gidebileceklerini öğrenince şok yaşar ve karamsarlığa kapılır. Sisteme karşı savaşının çok fazla soruna yol açmasıyla, elektroşok tedavisine maruz kalır.

Filmin başarısı

Filmdeki Doktor Dean R. Brooks karakteri ve diğer birkaç doktor filmin çekildiği Oregon Devlet Hastanesinde çalışan gerçek doktorlardır. Film çekimine hastanedeki hastalardan birkaçı da yardımcı olmuştur ve filmdeki karakterler, gerçekten oynadıkları karakterlere bürünebilmeleri için hastalarla vakit geçirmiş, hatta hastanede uyumuşlardır.

Guguk Kuşu

Filmin başarısında Jack Nicholson’ın sergilediği oyunculuk tüm açıklığıyla ortadadır. Aynı şekilde diğer aktörlerin ve aktrislerin olağanüstü oyunculuklarını da gözardı etmemek gerekir. Özellikle çok zor bir rol olan Hemşire Ratched rolündeki Louise Fletcher, sistemin ta kendisini oyunculuğu ile gözler önüne sermiştir. Kitaptan farklı olarak filmin sonlarındaki yatla balık tutma sahnesi ve şefin kaçısı sonradan eklenmiştir.

Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Değerli yorumlarınızı bırakabilirsiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir