Gelincik Tarlası

Gelincik Tarlası
Fotoğraf: Betül Tanrıkulu

Gelincik çiçeği (Papaveraceae), Gelincikgiller familyasına ait bir çiçektir. Çok hassas bir yapıya sahip olan gelincikler, hafif rüzgardan bile etkilenir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde görebileceğiniz gelincik çiçeğine, bazı şehirlerde daha sık rastlanır. Gördüğünüz gelincik tarlası Kütahya Simav’dan..

Fotoğraf: Betül Tanrıkulu

Gelincik çiçeği, kavuşamayan aşkların çiçeği olarak bilinir. Hüznü yansıtır. Çiçeğin iç kısmındaki siyahlıklar aşktan yanmayı temsil eder. Bu sebeple Divan edebiyatında şairler bu çiçek üzerinden sevgisini anlatır.

Gelincik Tarlası
Fotoğraf: Betül Tanrıkulu

Gelincik çiçeğinin yetişmesi için herhangi bir çabaya gerek yoktur. Bu çiçek tarlaların içerisinde ve yol kenarlarında yabani olarak yetişir. Bu anlamda gelincik çiçeğinin özgür olduğu söylenebilir. Doğal toprağı seven gelincikler, çok hassas ve ince yapılıdır. Bu yapraklara dokunmamak bakımı konusunda çok önemlidir.

Gelincik Çiçeğinin genel özellikleri;

  • -Çoğu zaman kırmızı renkli olarak bilinen gelincik çiçeğinin beyaz ve sarı renkleri de vardır.
  • İnce ve uzun saplıdır.
  • Gelincik çiçeğinin boyu 50 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Çiçeğin sap kısmı yeşil renkli olup üstü tüyler ile kaplıdır.
  • Dik bir yapısı vardır.
  • Gelincik çiçeğinin kokusu yoktur.
  • Gelincik çiçeği, yaz mevsiminin sabah saatlerinde polen tozu yayar. Bunlar sayesinde çiçek böcekleri kendine çekmektedir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

1 Response

  1. Betül dedi ki:

    Selamlar, yazınız kendiniz gibi cok naif😊sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir