Çocuklar için Tehlikeli Oyunlar; Squid Game ve Diğerleri

Geçtiğimiz yıllarda çok sayıda çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan “Mavi Balina” ve “Momo” oyunları gibi “Squid Game” de çocuklar için büyük tehlike arz ediyor.

Bir yayın hizmetinin 90 ülkede en çok izlenen yapımı olan Squid Game isimli dizisi şiddet, cinsellik ve intihar bağlantılı içeriğinden dolayı çocuk ruh sağlığı uzmanları 18 yaş altındaki çocuklar için uygun olmadığı uyarısında bulunuyor. Güney Kore yapımı bir dizi olan “Squid Game”, bir çeşit yarışmaya katılan yetişkinlerin geleneksel çocuk oyunlarını oynaması sürecinde oyunda kaybedenin elenmesini içeriyor. Oyunda elenenler silahla vurularak veya yüksekten düşerek ölüyorlar. Çocuklar da hep birlikte bu oyunu taklit ediyorlar ve oyunlarına konu ediyorlar.

Çocuklar İçin Riskler

Çocuklar için Tehlikeli Oyunlar; Squid Game ve Diğerleri
Fotoğraf: Vadim BogulovUnsplash
  • Çocuklar dizideki birçok öğeyle bilişsel olarak bağlantı kurabilirler. Şiddete karşı duyarsızlaşıp birbirlerine şiddet uygulamayı normalleştirebilirler.
  • Gerçek ile sanal dünyayı ayırt edemeyen çocuklar izlediklerini yaşadıklarına uyarlamaya çalışabilirler. Bu durum hayati tehlikelere sebep olabilir.
  • Squid Game, Squid Game Challenge ve dizide oynanan oyunların versiyonlarının telefon ve tabletlerde uygulama olarak indirilebilmesi bu dizi gibi oyunların daha da fazla yaygınlaşmasına sebep olabilir.
  • Dizinin popüler olması sonucu dizi karakterleriyle ilgili kıyafet, ayakkabı ve aksesuarların satın alınması duyarsızlaşmayı artırabilir.
  • Kazanmak için her yolun mübâh olduğu bu dizi çocuğunuzun bir sonucu elde etmek için arkadaşına zarar vermesine ve bağlı olduğu değerlerinden kopmasına neden olabilir.
  • Çocuk oyunları ile ilgili bir dizi olması sonucu çocukların bu sadece bir oyun gibi açıklamalar yapmasına, inkâr savunma mekanizması geliştirmesine sebep olabilir.
  • Masum çocuk oyunlarının vahşi ölümlerle sonuçlanmasının oluşturduğu zıtlık çocukların karar verme becerilerine zarar verebilir.
  • Dizi, izleyen çocuklarda kaygı, korku, uyku problemleri ve travmatik belirtiler gözlemlenebilir.

Ebeveynler Çocuklarının Şiddet İçerikli Oyun Oynadığını veya Dizi İzlediğini Gördüğünde Neler Yapmalı?

  • Vereceğiniz tepki kesinlikle panik, yasaklama, eleştiri, cezalandırma ve öfke olmamalıdır.
  • Onu bu oyunlara veya dizilere iten sebepleri öğrenmeye çalışmalısınız.
  • Çocuğunuzla konuşurken destekleyici, kabul edici şefkatli ve çözüm odaklı iletişim kurmalısınız.
  • Kurduğunuz sağlıklı bağlar ne kadar güçlü ise ekran kullanım süresi de o kadar azalacaktır.

Ebeveynler Genel Anlamda Neler Yapmalı?

  • Ekran (bilgisayar, telefon, tablet, televizyon vb.) kullanım süresini kısıtlayın.

Çocuğunuzun ekran kullanımı süresine sağlıklı sınırlar çizin. Bilgisayar, tablet vb. ile ne zaman ve ne kadar ilgileneceği konusunda uyması gereken kuralları bilirse kurallara daha rahat uyum sağlayabilir.

  • Çocuklarımızın oynadığı oyunların içeriğini araştırın.

Çocuklarınızın oynadığı oyunlar hakkında bilgi sahibi olmanız hangi oyuna müsaade etmeniz hangi oyuna sınır çizmeniz gerektiğine dair fikir sahibi olmanıza katkı sağlayacaktır.

  • Oynadıkları oyunlar ve izlediği diziler ile ilgili çocuklarınızla sohbet edin.

Çocuğunuzla oynadığı oyunlar hakkında sohbet etmeniz onun değer verdiklerini önemsediğiniz anlamına gelir. Yapacağınız bu sohbetler çocuğunuz ile sizin aranızdaki bağların kuvvetlenmesini sağlar. Bağlarınızın kuvvetlenmesi çocuğunuzun, verdiğiniz önerilere uymasını kolaylaştıracaktır.

  • Çocuğunuzun teknoloji kullanımını pekiştirmeyin.

Bilgisayar, telefon vb. kullandığında ne güzel her şeyi biliyor, bak nasıl da anlıyor gibi çocuğunuzun ekran kullanımını artıracak cümleler kullanmayın. Çocuğunuza verdiğiniz tepkiler onun ekran kullanımını azaltacağı gibi artırabilir de.

Hatice Kübra Durlanık

Hatice Kübra DURLANIK. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde 2015 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Aile Danışmanlığı alanında tamamladı ve 2019 yılında tezini teslim etti. Bireysel psikolojik danışma ve aile danışmanlığı alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir