İngilizce Okula Dönüş Etkinlikleri – Anaokulu

Çocuklar için felsefe mi?
Fotoğraf: Monika Kozub @berlinboudoir –unsplash

Okulların açılmasına çok az bir zaman kaldı. Bu sene tüm kademelerde yüz yüze ve sağlıklı bir eğitimin olmasını hepimiz çok istiyoruz. Buna olan inancımızla hem öğretmenler hem de veliler olarak psikolojik ve fiziksel hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ben de öğretmen arkadaşlarım için okulun ilk günlerinde kullanılabilecek hem eğlenceli hem de kaygı düzeyini düşürücü bazı etkinlikleri derledim. Bu hafta okulöncesi grubuna dair paylaştıklarımı okuyacaksınız, önümüzdeki haftalarda ilkokul ve ortaokul fikirleriyle devam edeceğim.

Ne tarz etkinlikler yapılmalı?

Geçtiğimiz sene anaokulları yüz yüze eğitime devam edebildikleri için şanslıydılar. Yine de o yaş grubundaki çocuklar için yaz tatili uzun bir ara. Bu yüzden okula dönüşleri kaygılı olabilir. Diğer taraftan ilk defa yuva ya da ana sınıfına başlayacak olan çocuklarımızın sayısı da oldukça fazla. Dolayısıyla ana sınıfı öğretmenlerimizin desteğiyle özellikle yabancı dil etkinliklerinde kaygılı olan çocuklarımızı rahatlatmamız gerekir. Bunun için de yapılabilecek en güzel şey; oyunlarla, şarkılarla, eğlenceli etkinliklerle hem çocukların birbirlerine alışmalarını sağlamak hem de kaygı düzeylerini azaltarak grubun bir parçası olduklarını hissettirmek.

İşte o etkinliklerden bazıları:

Scavenger Hunt

Scavenger kelime anlamı olarak çöp ve leş toplayan kişileri ya da hayvanları nitelendirse de scavenger hunt adıyla ipuçlarını ya da belli bir listeyi takip ederek istenen nesneleri bulma üzerine dayandırılan bir nevi hazine avı oyunu halini almıştır. Okulun ilk günü bir liste hazırlayarak sınıf içinde ya da okul içinde çocuklarla böyle bir ava çıkabilirsiniz. Okul öncesi dönemde çocuklar İngilizce okumayı bilmeyecekleri için görsellerle bir liste hazırlayabilir, çocuklardan da bu listede yer alan okul eşyalarını bulmalarını isteyebilirsiniz. Örnek liste için buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce Okula Dönüş Etkinlikleri – Anaokulu
Fotoğraf: Organik İngilizce

Who’s missing?

İlk gün isimleri öğrenme ve hafızada tutmak için çok eğlenceli bir oyun. Bunun için bir örtüye ihtiyacınız var. Çocuklarla ayakta durup, jump-swim-run-walk gibi komutları verdikten sonra sleep diyoruz. Çocuklar yere kaplumbağa gibi kapanıyorlar ve gözlerini kapatıyorlar. Bir tanesinin üstüne hiç bir yeri gözükmeyecek şekilde örtüyü örtüp wake up diyoruz ve çocuklardan hangi arkadaşlarının örtünün altında olduğunu tahmin etmelerini istiyoruz.

Name train

İsim treni dediğimiz bu etkinlikte yine çocuklar birbirlerinin isimlerini öğrenebilirler. Lokomotif olarak ilk öğretmen başlar, sınıf içinde tur atarak hem şarkı söyler hem de her turda bir öğrenciye adını sorarak trenin vagonu olarak arkasına takar. Çok kalabalık sınıflarda her turda iki öğrenci alınabilir. Tur atarken söyleyeceğiniz şarkı bilinen tanışma şarkılarından olabileceği gibi kendinizin oluşturduğu bir tekerleme ya da şarkı da olabilir.

I’m Miss Ayşe and I’m on my way

And I find friends for my train.

Oh, a girl! What’s your name? (Elif)

Come on Elif, get on my train!

Time bomb name game

Daire şeklinde oturmuş öğrencilerin eline zaman ayarlı top ya da bomba oyuncaklarından verilir. Her öğrenci elindekini yanındaki arkadaşına geçirirken adını söyler. Bombanın kimin elinde patlayacağı merakla beklenir. Normalde bomba elinde patlayan kişiler halkanın dışına çıkar ve son kişi kalana devam eder ama bu, küçük çocuklarda özellikle okulun ilk günlerinde kaçınılması gereken bir kuraldır. Zaman ayarlı top ya da bombanız yoksa müzik açıp durdurabilirsiniz.

İngilizce Okula Dönüş Etkinlikleri – Anaokulu
Fotoğraf: Organik İngilizce

Friendship Tree

Her çocuğun el izi farklı renkte A4 kağıtlarına kopya edilir. Öğretmen tarafından kesilir ve daha önce gövdesi hazırlanmış bir ağacın üstüne yaprak olarak yapıştırılır. El izlerinin üstüne çocukların isimleriyle beraber fotoğrafları da yapıştırılırsa çok daha güzel olur. Kapının üzerinde ve duvarda bir süre kalabilir.

Tanışma şarkıları

Şarkılar okulöncesi dönemde en önemli kaynaklardır. Özellikle ilk günde ve haftada kaygı düzeyini azaltmak, enerjiyi atmak ve keyifli vakit geçirmek için bire birdir. Bu bölümde de tanışma ya da buluşma şarkılarını bulacaksınız.

İngilizce Okula Dönüş Etkinlikleri – Anaokulu
Fotoğraf: Organik İngilizce

İyi eğlenceler…

Yabancı dil edinimi hakkındaki diğer yazılarıma ve sayfama ulaşıp farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Organik İngilizce

Organik İngilizce, 2016 yılından beri Instagram'da @organik.ingilizce adıyla İngilizce üzerine oyun, etkinlik, kitap ve bilgi paylaşımı yapan bir sayfadır. Ezber ya da çeviri yaptırmadan, doğal olarak bolca dile maruz bırakarak, eğlenceli etkinlikler ve oyunlar ile çocuklara İngilizceyi sevdirmeyi ve kalıcı bir dil edinimini hedefler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir