Pomodoro tekniği

Pomodoro tekniği
Pomodoro tekniği ile çalışma. (Fotoğraf: Green Chameleon, Unsplash)

Son zamanlarda neredeyse her öğrenci farklı bir ders çalışma yöntemi uyguluyor. Bu yöntemlerden biri de “Pomodoro Tekniği’’.

Pomodoro tekniği 1980’lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetme yöntemidir. Francesco Cirillo’ nun üniversite öğrencisiyken kullandığı domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısından hareketle bu yönteme pomodoro denmektedir. Bu yüzden zaman tutmak için domates şeklinde zamanlayıcılar kullanılmaktadır. Tekniğe göre 25 dakikalık her bir zaman dilimine “Bir Pomodoro ‘’ deniyor. Her uygulanan 25 dakikalık zaman diliminden sonra 5 dakikalık bir mola veriliyor.

Pomodoro tekniğini etkili bir yöntem yapan nedir?

Bir insanın bir işe odaklanabilme süresi 25-30 dakikadır. Pomodoro tekniği de bu sebeple 25 dakika ders 5 dakika mola şeklindedir. Bir pomodoro toplam 30 dakika olup, 4 kez tekrar eder. Böylelikle 15-30 dakika olmak üzere uzun bir araya sahip olursunuz.

Pomodoro tekniğinin adımları şunlardır:

  • Bir program hazırlamak ve zamanlayıcıya sahip olmak.
  • Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlamak. Alarm çalana kadar yapılacak işe odaklanmak.
  • 25 dakikanın sonunda, programda bir Pomodoro ’yu işaretlemek ve yapılan işi kaydetmek.
  • 5 dakikalık bir ara vermek.
  • Bu şekilde 4 kez uyguladığınız takdirde 15-30 dakikalık uzun ara vermek.

Pandemi döneminde LGS ’ye hazırlanan 8.sınıf öğrencileri için uygulanabilecek birçok yöntem var. Bunların ne kadar etkili olduğu kişiden kişiye değiştiği için tabii ki tartışılır. Ama bu yöntemin öğrencilere verimli saatler geçirtebileceği uygulayan kişiler tarafından tavsiye ediliyor.

Ayşe Rana

Ayşe Rana, 2008'de İstanbul'da doğdu. 8. sınıf öğrencisi olan Ayşe Rana, sıkı bir şekilde Liseye Giriş Sınavı (LGS)'ye hazırlanmaktadır. Müzik dinlemeyi ve seyahat etmeyi sevmektedir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

4 Responses

  1. Rümeysa dedi ki:

    Bu tekniği deneyimlemiş biri olarak olumlu bir sonuç aldığımı söyleyebilirim. Süreyi telefondan takip etme açısından faydalanmış olduğum “Focus Keeper” isimli uygulamayı da tavsiye ediyorum. Hem app store hem de play storedan erişilen bir uygulamadır.

  2. Betül Çiner dedi ki:

    Ilk defa duyduğum bu yöntemi çevremdeki öğrenci arkadslara önereceğim..cok faydalı bu bilgi icin genç yazarımıza tesekkürler..sınavında başarılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir