Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı
Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı

34. Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, 21 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından 3 Temmuz 1989 yılından beri her yıl organize edilen, Samsung’un sponsor olduğu yarışa katılabilir, katılım koşullarını öğrenebilirsiniz. Yüzücüler için Yüzücünün El Kitabı hazırlanmış.

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, her yıl Asya ile Avrupa kıtaları arasında düzenlenen açık su yüzme müsabakasıdır. Yarış, İstanbul’un Asya yakasındaki Kanlıca’dan başlayıp Avrupa yakasındaki Kuruçeşme’de bitmektedir.

Yarış ilk defa 23 Temmuz 1989’da düzenlenmiştir. Yarışmanın uluslararası bir nitelik kazanması, 1992’de Çekoslovakya’dan 22, Amerika Birleşik Devletleri’nden 2 tane yarışmacının katılmasıyla başlamıştır. 2010’dan beri yarışı bitiren her yüzücü “Kıtalararası Yüzücü” yazılı bir sertifika almaktadır. Yarışma parkur rekoru, erkekler kategorisinde 2021 yılında Polat Uzer Turnalı tarafından 38:22.00 ile, kadınlar kategorisinde ise 2006 yılında Beren Kayrak tarafından 40:50.35 ile kırılmıştır.

Yarışmaya ünlü yüzücüler de katıldı

Tanınmış yüzücülerin de ilgi gösterdiği yarışmaya 2012 yılında Amerikalı Mark Spitz (9 kez Olimpiyat şampiyonluğu ve 7 yarışmada dünya rekoru sahibi) misafir olarak katılmıştır. 2013 yılında ise Avustralyalı Olimpiyat altın madalya sahibi Ian Thorpe katılmıştır.

Katılım Koşulları

50’yi aşkın ülkeden 2000’den fazla kişi yarışmaya katılmaktadır. 500’den fazla kadın katılımcı bulunmaktadır ve bu katılımcaların yarısı yurtdışı uyrukludur. 2019’dan beri, yurtdışı uyruklu yüzücülerin sayısına toplamda en fazla 1200 ve her ülkeden en fazla 350 yarışmacı olmak üzere bir sınırlama getirilmiştir. 14 -ila 70+ yaş aralığında her cinsiyet için 12 tane yaş kategorisi bulunmaktadır.

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı Güzergâhı

Yarış, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kuzeyinde Asya yakasında bulunan Kanlıca İskelesi’nden başlar, güneye doğru ilerledikten sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün kuzeyinde, Avrupa yakasında, Kuruçeşme’deki Cemil Topuzlu Parkı’nda biter. Yarışmacılar, Boğaz’ın yüzey akıntısına karşı yüzmektedirler. Yüzücüler, boğazın ortasında kalmalıdır, aksi takdirde koylarda meydana gelen ters akıntılara kapılabilirler. Aynı zamanda yüzücüler kıyı şeridi ve İstanbul’daki tanıyabilecekleri figürleri işaret olarak kullanmalı, Avrupa kıtasına doğru Galatasaray Adası’nı geçtikten sonra yönelmelidirler. Bitişi kaçırıp Boğaziçi Köprüsü’nün altından geçen yarışmacılar diskalifiye edilir. Yarışmadan birkaç gün önce, yarışmacılara boğazı tanıtmak amacıyla boğazda turlar düzenlenmektedir. Bu turlar Türkçe, İngilizce ve Rusça yapılmaktadır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir