Spring Board (İlkbahar Panosu)

Spring Board (İlkbahar Panosu)
Fotoğraf: Organik İngilizce

İlkbahar mevsimine ait aylardan sonuncusunda olsak da baharı henüz tam anlamıyla hissettiğimiz söylenemez. Hava bir türlü ısınamadı, yurt genelinde mevsim normallerinin altında seyreden bir hava var. Hal böyle olunca her mevsim başında yapmayı alışkanlık haline getirdiğim, herkese de tavsiye ettiğim mevsim panom biraz mayıs ayına kaydı.

Siz de hazırlamak istersiniz diye bugün ilkbahar mevsim panosu nasıl hazırlanır, bireysel ve grup çalışmalarında nelere dikkat edilmelidir kısaca değinmek istedim.

Spring Board (İlkbahar Panosu)
Fotoğraf: Organik İngilizce

Mevsim panosu nedir?

Mevsim panosu çocuklara yeni bir mevsimin geldiğini hissettirmek amacıyla yapılan bir farkındalık etkinliğidir. Örneğin bahar ayına girdiğimizde çocukların çevresinde gördükleri değişimleri, ilkbahar ait kavramları bir çalışmayla içselleştirmelerini isteriz. Bunun için çiçekler, böcekler, yeşil çimenler, tomurcuklanmış ağaçlar gibi bahara ait resimleri (belki bir kaç gerçek çiçek de kullanılabilir) büyük bir kartona yapıştırıp panomuzu oluşturabiliriz.

Bu etkinliği kendi çocuğunuzla ya da öğrencilerinizle bireysel yapabilirsiniz ama kalabalık sınıf ortamlarında her bir çocuğa pano yaptırmak çok mantıklı olmayabilir, zaman açısından da verimli olduğu söylenemez. Onun yerine grup çalışması yapmak hem etkileşim açısından hem de yapılan panonun anlam kazanması açısından daha doğru bir hareket olacaktır.

Spring Board (İlkbahar Panosu)
Fotoğraf: Organik İngilizce

Grup çalışması yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Sınıfınızda böyle bir grup çalışması yapmaya karar verdiğinizde göz önünde bulundurmanız gereken bir kaç husus olabilir. Bunlara dikkat ettiğinizde etkinliğin gidişatını ve sonucunu gözlemlemek size de çok büyük bir keyif verecektir.

  • Kullanacağınız karton ideal büyüklükte olmalı. Çok küçük kartonda her çocuk yeterli alana sahip olamaz, çok büyük kartonu da doldurmaya çalışmak bazılarının sabrını zorlayabilir.
  • Bir gruptaki çocuk sayısı 4-5 kişiden fazla ya da az olmamalı.
  • Çocukların yapıştıracakları resimler ve yerleri belli olmalı ki yer işgalinden dolayı grup çalışması grup savaşına dönüşmesin 🙂
  • Çocukların kendinden bir şeyler katmalarına izin verilmeli. Mevcut resimler dışında kendileri resim çizebilirler ya da boyama yapabilirler.
  • O çalışmanın kendilerine ait olduğu ve beraber çalışarak güzel bir iş çıkarttıkları vurgusu yapılmalı.
  • Çocuklar çalışmalarını yaparken öğretmen yaptıkları hakkında konuşarak onları bolca dile maruz bırakmalı.
  • Kimi çocuk yerde yatarak kimisi oturarak yapmak isteyebilir. Grubun bütünlüğünü ve çalışma performansını bozmadığı sürece istedikleri gibi pozisyon almalarına müsaade edilmeli.
  • Çalışmalar bittikten sonra üstlerine grup elemanlarının isimleri yazılarak ve hatta varsa fotoğrafları yapıştırılarak odaya, sınıfa ya da koridora asılmalı.

Şimdiden keyifli saatler dilerim!

Yabancı dil edinimi hakkındaki diğer yazılarıma ve sayfama ulaşıp farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Organik İngilizce

Organik İngilizce, 2016 yılından beri Instagram'da @organik.ingilizce adıyla İngilizce üzerine oyun, etkinlik, kitap ve bilgi paylaşımı yapan bir sayfadır. Ezber ya da çeviri yaptırmadan, doğal olarak bolca dile maruz bırakarak, eğlenceli etkinlikler ve oyunlar ile çocuklara İngilizceyi sevdirmeyi ve kalıcı bir dil edinimini hedefler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir