Müze Gazhane

Müze Gazhane
Fotoğraf: Müze Gazhane

Müze Gazhane, etkinlikleri, konserleri, sergileri ve atölye çalışmaları ile İstanbul’un en aktif kültür mekanlarından biri olarak karşımıza çıktı. Peki Müze Gazhane nasıl ortaya çıktı ve kültür-sanatın bir numaralı adresi oldu?

Müze Gazhane
Gazhane Meydan. Fotoğraf: Müze Gazhane

Hasanpaşa Gazhanesi’nin Tarihi

Osmanlı endüstriyel mirasının önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul’un son gazhanesi (4 gazhaneden biri) olarak şehrin aydınlatma ve yakıt ihtiyacını karşılamak için kuruldu. 1892 yılında hizmete giren gazhanenin üretimine 1993 yılında şehrin diğer gazhaneleriyle birlikte son verildi. Zamanla teknolojisi eskidiği için çevre ve insan sağlığına sakıncalı olduğu düşünüldü. 1993 yılında şehrin enerji ihtiyacı doğal gaz ile karşılanmaya başlandı. (1986 yılında kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketi İGDAŞ, 1992 yılında ilk kez doğal gaz vermeye başlamıştır.) Bir dönem İETT garajı olarak kullanılan sonra kendi haline terk edilen gazhane, yıllarca süren kamusal bir mücadelenin neticesinde kurtarıldı. 2015 yılında İBB tarafından kapsamlı bir restorasyona alınan Hasanpaşa Gazhanesi, “Müze Gazhane” adıyla kültürel bir mekan, “yaşam alanı” haline getirildi. Yeni dönemde kültür – sanat odaklı bir “yaşam alanı” konseptiyle İstanbul’a kazandırılan Müze Gazhane, 9 Temmuz 2021 tarihinde İstanbullulara kapılarını açtı.

Müze Gazhane
İklim Müzesi. Fotoğraf: Müze Gazhane

Müze Gazhane’de neler var?

Müze Gazhane, uzun soluklu bir mücadele ve çok yönlü bir restorasyon projesiyle İstanbul’un yeni bir “yaşam alanı” oldu. Kendini durağan bir yaratıcı mekân olarak değil, şehre yaydığı yepyeni enerjisi, çok amaçlı kullanım alanları, etkinlikleri ve mahalleyi tüm unsurlarıyla içine alan geçişkenliğiyle yaşamın tam içinde, “aktif bir kamusal alan” olarak tanımlıyor. Kültürü, sanatı, bilimi herkes için ulaşılabilir kılmayı ilke edinen Müze Gazhane, dönüştürücü gücünü ise birlikte düşünen, kente dair hafızayı birlikte güncelleyen ve katılımcılığı benimseyen yapısından alıyor.

İşletme imtiyazı Kültür A. Ş. tarafından devralınan bu endüstri mirası, bölge halkı ve akademik çevrelerin de büyük çabalarıyla, bir kültür sanat merkezine dönüştü. 130 yıllık bir tarihe ve 32 bin metrekarelik bir alana sahip olan Müze Gazhane’de; İklim Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi, Çocuk Bilim Merkezi, Afife Batur Kütüphanesi, Gazhane Galeri, sergi alanları (6 sergi/müze salonu), sesli / sessiz çalışma alanları, İBB Şehir Tiyatroları’na ait iki tiyatro & konser salonu, İstanbul Kitapçısı, performans stüdyoları, oyun ve etkinlik alanı, ortak çalışma alanları, iklim krizi temalı kalıcı sergi, atölye binası, restoran, kafe ve kapalı otopark bulunuyor. Müzenin bahçesinde 7 heykeltraşın Haliç Tersanesi’nde atık materyallerden ürettiği heykeller ziyaretçileri karşılıyor.

Müze Gazhane Mekanları

Müze Gazhane
Bilim Müzesi. Fotoğraf: Müze Gazhane

İklim Müzesi: “İklim nedir, tarih boyunca iklim nasıl değişti, bugünkü küresel iklim değişikliğinin tarihteki iklimsel değişikliklerinden ne farkı var? İklimin gelecekte ne ölçüde değişeceğini nasıl anlıyoruz? İklim nasıl değişiyor, temel göstergeler, etki ve sonuçlar İklim değişikliğinin toplumsal ve ekonomik etkileri neler? İklimi hangi yollarla değiştiriyoruz, nasıl durdurabiliriz (azaltabiliriz) ?” sorularına cevap veren ve farkındalık yaratmayı amaçlayan bir müzedir.

Karikatür ve Mizah Müzesi: İzzeddin Çalışlar’ın küratörlüğünü yaptığı “Çizerini Yaşatan Çizgiler – Türk Karikatür Ustaları Özgün Eser Seçkisi” sergisi karikatür severleri bekliyor.

İBB Afife Batur Kütüphanesi: Genel kültür, sanat, bilim, tarih, araştırma, inceleme, kent çalışmaları, ekoloji, mimarlık, felsefe, sosyoloji gibi kategorilerinde yaklaşık 10 bin kitaplık, dijital arşiv bölümünü de içeren sessiz bir çalışma alanı bulunmaktadır.

Galeri Gazhane: Enstalasyonlardan ve özel eserlerden oluşan sergi mekânı olarak tasarlanmıştır.

Gazhane Meydan: Birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Sesli Çalışma Alanı: Birçok kişiye ev ya da ofis dışında farklı ortam olarak hizmet veriyor.

İstanbul Kitapçısı: Şehrin birçok yerinde hizmet veren İstanbul Kitapçısı, Müze Gazhane’de çevre ve iklim özelinde hazırlanan özel bölümüyle dikkat çekiyor.

Müze Gazhane
Müze Gazhane Krokisi

Müze Gazhane Etkinlikleri

7’den 70’e çeşitli etkinlikler yer alıyor. Sergiler, konserler, atölye çalışmaları ve etkinlikler. Çocuklar için ücretsiz etkinlik ve atölyeler dikkat çekiyor. Bazı etkinlikler için rezervasyon yapılması gerekiyor. Güncel etkinliklere buradan ulaşabilirsiniz. Müze Gazhane instagram hesabından da etkinlikleri takip edebilirsiniz.

Müze Gazhane Adres: Kurbağalıdere Cad. No: 125 Hasanpaşa/Kadıköy.

Müze Gazhane Adres

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir