Kalk Yerine Yat

Şermin Yaşar Kalk Yerine Yat
Fotoğraf: Macide Yirmibeşoğlu

Şermin Yaşar yıllardır annelerimizden duyduğumuz, şimdilerde bizim de çocuklarımız için kurduğumuz cümleyi son öykü kitabına isim yapmış; Kalk Yerine Yat. Cümlenin ilk akla gelen anlamını bir yana bırakırsak yazarının dediği gibi ‘Sağda solda uyuyakalmaktan tutulmuş, günün birinde uyanıp yerini bulmuş insanların sıradan ve bir o kadar da olağanüstü öyküleri’ olarak da alabiliriz bu cümleyi.

İçimizden hikâyeler

Toplamda on iki öyküden oluşan kitabı özel ve güzel kılan Şermin Yaşar’ın samimi ve sıcacık anlatımının yanı sıra öykülerdeki kahramanların sağımızda, solumuzda, aramızda olduğunu bilmemiz. Anlatılanların hepsi bizim kendi hayatımızda bizzat yaşadığımız ya da yaşandığını duyduğumuz şeyler. Bakkalından, tesisatçısına, emekli memurundan, kocasından çok çeken kadınına…Hepsi bizim sokağımızdan, bizim mahallemizden insan manzaraları.

Hem oyuncu anne hem yazar

Sosyal medyayı takip edenler Şermin Yaşar’ı kitaplarının dışında da çok yakından tanırlar. Edebiyat mezunu olmasından mıdır yoksa doğuştan gelen bir yetenek midir kelimelerle çok güzel oynar ve kendini okutturur. Hani neredeyse alış veriş listesi yazsa okumak istersiniz. Donanımlı bir yazar olmasının yanı sıra hayata bakışıyla kitlelere örnek olan bir annedir aynı zamanda.

Bilenler bilir, daha buralar dutlukken Oyuncu Anne adıyla çocuklarla kaliteli ve eğlenceli vakit geçirme adına paylaşımlar yapıyordu. Birçok ‘instamom’ ya da ‘etkinlik annesi’ nin ilham kaynağıdır kendisi. Doğal ve keyifli paylaşımlarıyla beraber yazmaya başladığı kitaplarla bir anda çok okunan yazarlardan biri olunca bilinirliği daha da arttı diyebiliriz. Çocuk edebiyatının günümüzdeki en iyi temsilcilerinden biri olmasının yanı sıra yetişkinler için yazdığı öykü kitapları da çok ilgiyle karşılandı ve karşılanmaya devam ediyor.

Öykü severler ve öyküye şans vermek isteyenler

Şermin Yaşar Kalk Yerine Yat
Fotoğraf: Macide Yirmibeşoğlu

Öykü okumak çoğu kişiyi cezbetmeyebilir, okuyacaksam roman okurum diyenler vardır elbet. Ben de bir zamanlar bu düşüncedeydim. Romanın içine girip kaybolmak varken ne yapayım kısacık hayat hikayelerinin içinde derdim. Türk ve Dünya Edebiyatının öykü üstatlarıyla beraber yavaş yavaş bu türe de ısındım. Bir de birden fazla öykünün bir araya getirildiği kitaplarda hikayeleri arka arkaya okumak konuların ve karakterlerin birbirine karışmasına sebebiyet veriyordu, hâlâ öyle aslında ama onun da çözümünü buldum: İki öyküyü arka arkaya okumamak, ikisi arasında biraz ara vermek. O yüzden çok kolay okunup bitebilecek öykü kitaplarını bitirmem biraz zaman alır. Kalk Yerine Yat’ı da her güne bir iki öykü gelecek şekilde tamamladım. Size de tavsiye ederim, benim için fark etmez her türlü okurum derseniz bir solukta da bitirebilirsiniz.

Son bir kaç tavsiye daha vermem gerekirse; Şermin Yaşar’ın çocuklar için yazdığı kitapları da mutlaka okumalısınız, onların da ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Bir de Youtube sayfasında Kelimenin Ardı başlığıyla yayımladığı kısa videoları kesinlikle izlemelisiniz. Her gün duyduğumuz ve kullandığımız kelimelere başka bir gözle bakacağınıza eminim.

Keyifli okumalar!

Sitedeki diğer film ve kitap incelemelerime buradan ulaşabilirsiniz.

Şermin Yaşar’ın çocuklar için yazdığı Cingo Ben İnsan Değil Miyim? ve Abartma Tozu kitaplarına üzerindeki linkten ulaşabilirsiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir